Naj 2021 izbor Muzikobala

0
1680
Kljub temu da se zdi, da nam tudi leto 2021 ni ponudilo nič dobrega in bi ga marsikdo najraje pozabil, smo bili člani uredništva Muzikobale ob pregledu glasbenih stvaritev v lanskem letu lahko zadovoljni. Obalni glasbeniki so še enkrat dokazali, da jim kreativnosti ne gre zlahka vzeti. Kot veleva tradicija, smo ob novem letu pripravili naj izbor, pri čemer zopet nismo imeli lahke naloge, saj se je v ožji izbor uvrstilo kar nekaj glasbenikov oziroma njihovih izdelkov.

Naj izvajalec: Teo Collori

Za naj izvajalca leta 2021 smo izbrali Tea Collorija. Potem ko smo ga včasih poznali kot kitarista, ki je sodeloval pri več projektih hkrati, zraven pa še kot prepoznavnega člana zasedbe Eskobars, se je Teo Collori pred leti odločil za samostojno glasbeno pot. Kot je pojasnjeval takrat, je ugotovil, da ima ljudem ponuditi veliko svojega. Skupaj s spremljevalno skupino Momento Cigano je nanizal tri albume, minulo leto pa dodal še četrtega, posnetega na koncertu v Cankarjevem domu, kjer je Pirančan nastopil z Big Bandom RTV Slovenija. Album v živo z naslovom Gitara Parlante je predstavil še na drugem koncertu, prav tako z Big Bandom RTV Slovenija, tokrat na koncertu v (domačem) Avditoriju Portorož, ki je bil seveda razprodan. Pohvalno, še posebej za čase, ko so se očitno mnogi glasbeniki predali koronski usodi in četudi že ustvarjajo svojo glasbo, to redko delijo na albumih, še redkeje na koncertih v živo. (E.B.)

Jure Lesar – Je kaj novega (2021)

Naj plošča: Jure Lesar – Je kaj novega?

Piranski kantavtor Jure Lesar, ki smo ga lani izbrali za naj izvajalca leta, je leta 2021 izdal nov, drugi samostojni studijski album, ki je izšel pod okriljem Dallas Records. Plošča je bila posneta v ljubljanskem studiu Metro in piranskem Gimme Shelter. Poudariti moramo, da je pravzaprav to eden redkih obalnih studijskih albumov, ki so izšli v letu 2021. Album Je kaj novega se vsebinsko nekoliko razlikuje od prvenca Zemljin sin, je pa vsekakor njegova nadgradnja in dejansko: Nekaj novega. Album je v mesecu marcu izšel na zgoščenki, v mesecu novembru pa še na vinilni plošči – kar je bolj izjema kot pravilo med obalnimi glasbenimi ustvarjalci – vsekakor pa vredno pohvale. Predvsem pa nas veseli dejstvo (dobili smo namreč informacijo v uredništvo), da Jure aktivno pripravlja že tretji album! Jure, samo tako (ustvarjalno) naprej! (M.D.)

Naj singl: Mef & Nobend – Mi se premikamo

Ma ne že spet Mef… s prijatelji je pripravil novi singl. Serviral ga je v znani zvokovni župi, polni rim, ki dišijo po neprebavljeni nacionalni socialni tematiki. Čeprav je premik od že dobro znanih melodij skoraj neopazen, je novi singl ponudil upanje, da se bo morda v prihodnosti le kaj premaknilo. Verjetno se ne bo zgodila revolucija, še manj verjetno evolucija, zagotovo pa se bo še premikalo s papirja na trak in nato še v eter. Tudi to so premiki, za nekatere majhni, za druge veliki. (R.S.M.)

Naj videospot: Zmelkoow – Zmagali smo

Zmelkoow se je menjalnik zataknil v visoki brzini in tudi v 29. letu obstoja nimajo volana in ne najdejo bremz. Poleg tega, da so spet našli inspiracijo za dober komad, so ga oplemenitili tudi z vrhunskim videom. Če ima vmes prste Kleva Films, drugače pravzaprav skoraj ne more biti. Spot so posneli na morju med Semedelsko cesto in Žusterno, kjer so z barke, podobno kot nekoč v Benetkah Pink Floyd, odigrali koncert. Razlik v primerjavi s koncertom Floydov je sicer več, slednji denimo kljub pompoznosti niso igrali v rimskih togah z lovorjem v laseh, v Kopru pa po koncertu župan ni odstopil. (S.T.)

Najperspektivnejša mlada skupina: O.K. Junior

O.K. Junior (foto: arhiv skupine)
O.K. Junior (foto: arhiv skupine)

Od vseh obalnih mladcev so bili v letu 2021 OK Junior tisti, ki so pustili največji vtis, da jim aktivnosti ne zmanjka. V letu, ki je bilo za žive nastope znova bolj kot ne porazno, so nastopili v oddaji Sobotni krompir na nacionalni TV – sodelovanje s to institucijo pred zadnjim Janševim kadrovanjem bo z zgodovinske distance še posebej dobra referenca –, na CMoKfestu, sodelovali z Aleksandrom Novakom v videospotu za njegov singl Trenutek je vroč, z Gabrom Radojevičem v okviru projekta PMiS – Potujoči mikrofon in slušalke ter za konec leta še nastopili v izolskem Kulturnem domu ter v studiu Radia Capris. Ni slabo za mladince, stare od 12 do 15 let, ki skozi leta tudi opazno napredujejo. Še posebej pohvalno pa je, da v svoj repertoar uvrščajo tudi avtorsko glasbo. (S.T.)

Naj koncert: Vsi koncerti na Obali, organizirani v letu 2021

Zdi se, da so (ne le obalni) glasbeniki v času tako imenovane epidemije koronavirusa sprejeli način razmišljanja, da je preprosto preveč zahtevno izpeljati koncert z vsemi trenutno veljavnimi ukrepi s področja preprečevanja širjenja covidnih okužb. Zato gre še poseben poklon tistim, ki so v zadnjem letu ali dveh zagrizli v to kislo jabolko in si vendarle drznili nastopiti v živo. Kot ugotavlja vse več glav, se namreč glasbena izkušnja v živo na koncertu v ničemer ne more primerjati z raznimi spletnimi prenosi, vsaj dokler izumiteljem ne bo uspelo iznajti pretoka človeške energije prek internetnih kanalov. Čestitke gredo organizatorjem in predvsem obiskovalcem koncertov v teh težkih časih. (E.B.)

Naj presenečenje: Vrnitev Vlada Jeremiča

Vlado Jeremič leta 2021 (foto: Uredništvo Mandrač)

Vlado Jeremič je novo ime na slovenski glasbeni sceni samo za tiste, ki so prepričani, da pred BQL in Leo Sirk na naših odrih in ekranih ni bilo nikogar razen večnih udeležencev različnih glasbenih oddaj slovenskih televizij. Pa je Vlado Jeremič na odru festivala Melodije morja in sonca stal že davnega leta 2001, kar pomeni, da prav letos mineva 20 let od tistega njegovega ekscentričnega nastopa s pesmijo Number one, ki so si ga mnogi zapomnili bolj kot zmagovalko Nove scene tistega festivala”. (povzeto iz novice o novem singlu Jasmin – Drago Mislej Mef).

Vlado Jeremič se je po dvajsetih letih vrnil z novo skladbo. Kategorijo “Naj presenečenje” bi tako lahko preimenovali v “Naj vesela novica” leta 2021. Veseli nas, da je Vlado Jeremič spet aktiven, v uredništvu Muzikobala pa si po tihem želimo še novi album. Najraje že letos! (M.D.)

Naj razočaranje: Koncert Faraonov brez Enza Hrovatina

Faraoni v Izoli 2021 (foto: Marin Knežević)
Faraoni v Izoli 2021 (foto: Marin Knežević)

Resnici na ljubo je naj razočaranje preteklega leta mizerija, v kateri so se znašli glasbena scena, njeni akterji in industrija ter neodzivnost (obalnih) glasbenikov na to situacijo. Kaže, da se je večina sprijaznila s še nižjim dnom, kot smo ga poznali že dolgo pred t.i. pandemijo. Vendar smo v korist večjega števila všečkov in komentarjev za naj razočaranje izbrali drugi dogodek.

Pravzaprav smo srečni, da so se izolski veterani Faraoni po imploziji banda in posledični nenadni odpovedi koncerta ob 50-letnici leta 2017 znova združili za dogodek Vsega so krivi Faraoni, vendar je ob odsotnosti vodje v senci, glavnega avtorja, markantnega vokalista in kitarista, nenadomestljive prezence Enza Hrovatina, v zasedbi zazijala prevelika luknja, da bi jo številni gostujoči glasbeniki lahko zakrili. Solinarja pač ne more zapeti nihče razen Enzota. Lahko, a ne more. Seveda pa ima skupina na koncu vso pristojnost, da stori, kar želi, ne glede na negodovanje kogarkoli v občinstvu ali po raznih ljubiteljskih portalih. Pozitivni protipol je bila vključitev nekdanjih članov skupine Tulia in Marjana v program, a grenak priokus, ki se vleče že od leta 2017, ostaja. Zgovorno je tudi nereklamiranje koncerta, kot spremljevalni program vtaknjenega v okvir proslave ob občinskem prazniku, ki ga je marsikdo z lahkoto spregledal. (S.T.)

Besedilo: Samo Turk, Matjaž Derin, Eva Branc, Rok Soczka Mandac.

Izbor je pripravilo Uredništvo Muzikobala v sestavi: Matjaž Derin, Samo Turk, Gabriel Ogrin, Rok Soczka Mandac in Eva Branc.