Vlado Jeremič se po 20-tih letih vrača z Jasmin

0
1034
Vlado Jeremič se vrača z novim albumom in singlom Jasmin.
Vlado Jeremič je novo ime na slovenski glasbeni sceni samo za tiste, ki so prepričani, da pred BQL in Leo Sirk na naših odrih in ekranih ni bilo nikogar razen večnih udeležencev različnih glasbenih oddaj slovenskih televizij. Pa je Vlado Jeremič na odru festivala Melodije morja in sonca stal že davnega leta 2001, kar pomeni, da prav letos mineva 20 let od tistega njegovega ekscentričnega nastopa s pesmijo Number one, ki so si ga mnogi zapomnili bolj kot zmagovalko Nove scene tistega festivala.

Nasploh je Vlado posebnež v dobrem pomenu besede. Kot dolgoletni voznik reševalnega avtomobila je spoznal mnogo ljudi in mnogo človeških težav pa tudi srečnih in srčnih dogodkov. Zato nikoli ni imel težav s pripovedmi v svojih pesmih, ki jih je skladal v čakalnici reševalne postaje in po dolgih letih zbral na albumu Ko vračam se s Črnega kala, ki je izšel pri domači založbi in postal kultni album mlade generacije, ki je njegove pesmi prepevala kot prave himne tistega konca prejšnjega tisočletja. Ne mi točit pene, Je bil šum, Kaj si mi dala not, Kavica je skuhana in podobne so bile prave lokalne uspešnice in celo več od tega. Pesem Je bil šum so Primorski fantje predelali v svoj narodno zabavni cover in jo izdali na svojem albumu še preden je izšla v originalu, kar je prav poseben dosežek.

Par let kasneje je med Izolane in Istrane, skupaj s tednikom Mandrač, prišel njegov drugi album z naslovom Za vedno, na katerem se je ta samosvoj kantavtor predstavil v še zrelejši različici. Tako kot ob prvem albumu je tudi tokrat sodeloval s preverjenimi obalnimi glasbeniki, ki so pesmim dali čvrste temelje, Vlado pa je to nadgradil s svojim globokim baritonom in melodiko, ki je samo njegova. Med pesmimi s tega drugega albuma velja omeniti pesem Ni je reke kot Rižana, ki je postala prava himna te istrske reke in hkrati uradna himna Ribiške družine z istim imenom.

Nekaj let kasneje je Vlado posnel še en album, ki pa nikoli ni izšel, kot se je v glasbeni zgodovini večkrat zgodilo. Preveč je bil razočaran nad našo popularno glasbeno sceno in vsesplošno ignoriranje glasbenikov z obrobja v vseh pomenih besede. Album z 12-timi pesmimi je nekam skril in enostavno umolknil.

Zato je bilo toliko večje presenečenje, ko je pred dnevi prišel s svojim dolgoletnim sodelavcem Robertom Vatovcem in ponosno pokazal svoj četrti album, ki ga je naslovil Ubogi, ma lepi.

Na albumu je zbral sedem novih pesmi, ki jih je posnel v studiu Marjana Ogrina v Portorožu, kot prvi single pa pošilja v poslušanje, ocenjevanje in predvajanje pesem z naslovom Jasmin.

Jasmin
Glasba in besedilo – Vlado Jeremič,
Robert Vatovec – klaviature in tolkala,
Marjan Ogrin – kitare, bas, programiranje.

Album: Ubogi, ma lepi

Posneto leta 2021 v domačem studiu Marjana Ogrina v Portorožu. Album Ubogi, ma lepi bo, če se bo Vlado tako odločil, izšel pri založbi tednika Mandrač.

Vir; Drago Mislej Mef