Naj 2020 izbor Muzikobala

Čeprav bi marsikdo leto 2020 najraje pozabil, hkrati pa se zdi, da nam to preteklo leto ni ponudilo nič dobrega, smo bili člani uredništva Muzikobale ob pregledu glasbenih stvaritev leta 2020 vseeno prijetno presenečeni. Obalni glasbeniki so še enkrat več dokazali, da jim kreativnosti ne gre zlahka vzeti. Tako kot je postalo že tradicija, smo ob novem letu pripravili naj izbor, pri čemer zopet nismo imeli lahke naloge, saj se je v ožji izbor uvrstilo kar nekaj različnih glasbenikov oziroma njihovih izdelkov.

Naj izvajalec Jure Lesar

Za naj izvajalca leta 2020 smo izbrali Jureta Lesarja, ki je v preteklem letu s svojo samostojno potjo dokončno prodrl na vseslovensko glasbeno sceno. Njegove pesmi, torej več njih, je pogosto slišati tudi na nacionalnih radiih, prav tako je Jure postal redni sogovornik (glasbenih) novinarjev. V letu “zaprtosti “je Lesar ostal med najbolj aktivnimi glasbeniki in za začetek leta 2021 tudi napoveduje izid svojega novega albuma. Nenazadnje gre omeniti tudi redno izhajanje videospotov za njegove skladbe.

Denis Beganovič – Senses

Naj plošča: Denis Beganovič – Senses

Vsestranski glasbenik Denis Beganovič – Kay Kay, ki smo ga bili do zdaj vajeni predvsem po sodelovanjih z različnimi glasbeniki, se tokrat predstavlja s svojo ploščo Senses. Poleg njemu najbolj zveste pozavne, ki jo prav s tem albumom dobrodošlo približa poslušalcem, glasbenik poprime tudi za druge inštrumente in tokrat tudi zapoje. Skladba Mama bi bila bržčas, če bi jo posnelo kakšno od bolj zvenečih glasbenih imen, s katerimi sicer redno sodeluje Beganović, nedvomno hit največjih razsežnosti. Pohvalno, da je Pirančanu tokrat uspelo zapečatiti delček svojega lastnega glasbenega ustvarjanja. Veselimo se njegovi prihodnjih izdaj! Plošča je izšla pri švicarski založbi Epops Productions.

 

Naj singl: Rudi Bučar Kambjale so čase

Za naj singl minulega leta smo izbrali Rudijevo skladbo Kambjale so čase, ki najboljše opiše čas, ki ga trenutno živimo – dostopnostjo sveta prek spleta. Pesem je naslovna skladba lani izdanega albuma, na katerem so se sicer zvrstili že prej izdani singli. Izolan v svojem slogu na pristen in humoren način pripoveduje o primerjavi dandanašnjika s preteklostjo in se s skladbo v narečju zopet vrača k svojemu doprinosu k ohranjanju istrske kulturne dediščine.

Naj videospot: Bogdan – Nekaj se med nama dogaja

Še eden od članov zasedbe Eskobars, Bogdan Sojič že nekaj let pripravlja material za svojo samostojno ploščo in upamo, da mu bo to v novem letu tudi uspelo. Tokrat z videospotom predstavlja pesem Nekaj se med nama dogaja, ki govori o nesojeni ljubezni, tisti ljubezni, ki zaradi različnih vzrokov ostaja skrita. Tematika je v spotu lepo predstavljena, pohvalna je tudi izbira lokacije – domači Piran. Tisti, ki poznajo Bogdana, so zagotovo razumeli tudi sporočilo skladbe, predstavljene v spotu. Režiser in snemalec spota: Ciril Zupan, Asistentka kamere: Lara Knap, Scenarij in montaža: Vida Ajdnik.

Najperspektivnejša mlada skupina: Spiral Mind

Letošnji nesrečni Maratonci Radia Študent so trio, ki ga vodi Manuel Brajnik (poleg njega še Rok Babič in Gaj Bostič) pod imenom Spiral Mind. Nesrečni, ker so po izidu natisnjene zgoščenke »A Play of Shadows« in izboru na prestižnem Klubskem Maratonu 2020, ostali skoraj brez nastopa v živo. Kar jim je zmanjšalo možnosti za promocijo novega materiala in nabiranje izkušenj. Rešili so jih spletni nastopi na Radiu Študent in res neverjeten nastop na Radiu Koper. Tudi temu nastopu bi lahko rekli dogodek leta, saj na Radiu Koper redko ali skoraj nikoli ni zaslediti neodvisne produkcije, ki gode mimo ustaljenih skorumpiranih radiu prijaznih melodij. Kljub zaporam in prepovedim so Spiral Mind našli pot do poslušalcev in tu vztrajajo kljub negotovi prihodnosti. Zagotovo si zaslužijo najvišje mesto na izboru za perspektivne mlade, saj so njihov zagon, kreativnost, predvsem pa vztrajnost veliko upanje za prihodnost. Oglejte si intervju s skupino v rubriki Splet(e)ni pogovori Muzikobala.

Naj koncert: Rock on Balkon (Stanly Bakan)

Stanly Bakan (foto: arhiv MO)

Čeprav je kljub tako imenovanemu lockdown-u leto 2020 prineslo selitev koncertov oziroma glasbenih nastopov na splet, je kar nekaj organizatorjem kulturnih dogodkov na Obali kljub zapletenim pravilom uspelo izpeljati kar nekaj koncertov (Center Mladih Koper, Mediadom Streaming Piran, CKŠP Izola, Muzofilski praznik glasbe, Festival Poletje z biseri, Festival JEFF, Radio Capris, Radio Koper, in še mnogi drugi) smo se titulo naj koncerta odločili podeliti Stanly-ju Bakanu in njegovim projketom “Rock On Balkon”. Zamisel koncertov na balkonu in predvsem vztrajnost Bakana ter njegovih prijateljev, učencev ter “vajencev” za pozitivno glasbeno druženje v težkih časih. Zimzelene melodije na strešnem balkonu bloka na Krožni ulici v Kopru, so privedli do sprostitve in trenutka razposajenosti na prostem za mimoidoče, spletno publiko in nenazadnje tudi za glasbenike. Morda ni bil prvi na strehi, zagotovo pa je navdih razdelil široko naokoli. Stane je bil prvi s tovrstno idejo, povsem prostovoljno in brez honorarjev – zato je naziv koncerta leta več kot upravičen!

Naj presenečenje: Sandi Štor in JazzObala

Sandi Štor in sodelavci kolektiva JazzObala so pozitivno presenečenje leta. Združili so entuziaste in glasbenike jazz glasbe v aktiv, priredili delavnice, dogodke, srečanja. Sandi je nenazadnje skoval tudi prvi učbenik za jazz solfeggio. Proaktivni kolektiv glasbenih inštruktorjev nadaljuje s vključevanjem novih mentorjev, tako širi paleto ponudbe poučevanja glasbenega izražanja na različnih glasbilih.

Naj razočaranje: Leto 2020 

Naj razočaranje leta pa zagotovo ni zvezdniški virus, temveč kultura, ki so jo vsi po vrsti uporabili za teptanje in brisanje umazanih čevljev. Prvi v vrsti je zagotovo aktualni kulturni (niti ne toliko) minister, ki svoj resor doživlja kot tropsko sadje in ga lupi in olupek brezbrižno odvrže kar na cesto. Na primer, če si nekoliko bolj aktiven od lastnih aktivističnih besedil, obstaja možnost, da ti ministrstvo odvzame vse možnosti do legalnega umetniškega statusa za izdajanje računov in s tem polnjenje hladilnika in plačevanja računov.  Glasbena industrija je namreč v minulem letu doživela hud udarec, zaradi ukrepov v povezavi z novim koronavirusom pa niso trpeli le glasbeniki, temveč tudi organizatorji koncertov, tehniki in drugi, ki sicer sodijo zraven. Nekaterim je sicer v letu 2020 uspelo izpeljati kak dogodek (glej zgoraj), a so pri tem porabili nemalo živcev in so to počeli, da bi glasbenikom pomagali vsaj oni.

Zaključimo naš članek z izjavo maestra Riccarda Mutija na novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov pred nekaj dnevi:

“Rekel bi, da še vedno verjamemo v glasbeno sporočilo. Glasbeniki imajo v svojem orožju rože, ne pa stvari, ki ubijajo. Prinašamo veselje, upanje, mir, bratstvo in ljubezen z veliko začetnico.”…
“Glasba torej ni pomembna samo zato, ker je zabava – velikokrat smatramo glasbo le kot zabavo. Glasba ni samo poklic, temveč tudi poslanstvo: Poslanstvo izboljšanja družbe”…
“Če pomislimo na novo generacijo, ki je bila prejšnje celotno leto prikrajšana za globoko razmišljanje in ves čas razmišljala le o zdravju – zdravje je vsekakor najpomembnejše, a je tudi zdravje duha. In glasba pomaga.”

Besedilo: Eva Branc in Rok Soczka Mandac.
Izbor: Matjaž Derin, Samo Turk, Rok Soczka Mandac, Gabriel Ogrin in Eva Branc.

Latest articles

101,1k Followers
Follow

Related articles