Nika Solce

0
1407

(Etno / Folk)


Kraj: Ankaran. Leta delovanja: 1999 – danes

Nika Solce je vsestranska umetnica, lutkarica in pevka, ki svojo glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom. Že od rane mladosti nastopa z glasbeniki z vsega sveta in išče nove poti izražanja, tako znotraj divjih balkanskih ritmov kot indijskih duhovnih pesmi. S pomočjo izrednega smisla za lastne melodije, ki jih prepleta z glasbo vseh celin, njene interpretacije ne dosežejo le globine duše in obenem širna obzorja zunaj nje, temveč so tudi nadvse izvirne.

Glasba, ki jo Nika Solce izvaja z različnimi glasbeniki in mednarodnimi zasedbami, je preplet ljudskega izročila, avtorske glasbe in uglasbitev poezije Franceta Prešerna, Srečka Kosovela, Ferija Lainščka ter drugih slovenskih poetov…Njena glasba je čutna, nežna in temperamentna hkrati, prava mešanica balkanskih in španskih ritmov ter slovenske zemlje.

Leto 2000 je bilo za Niko Solce prelomno, saj se je takrat podala na svojo prvo pravo turnejo po Italiji s ‘trubaškim’ orkestrom Aguševi iz Makedonije. Poleg romske sta je takrat zanimali tudi indijska glasba in kultura. Nekaj časa se je doma in po svetu predstavljala z imenom Narayani, leta 2006 tudi v Srbiji, na festivalu Exit. Leta 2011 je Nika na festivalu Woodford v Avstraliji spoznala indijsko pevko Sabiho Khan, s katero sta ustvarili indobalkanski glasbeni projekt Zamee. Leta 2012 je zasedba ZAMEE (Nika Solce, Sabiha Khan, Vinayak Netke, Ivan Jadrešić, Matija Solce) prvič nastopila v Sloveniji (tudi v koprskem Circolu). Leta 2013 je Nika ustanovila skupino FARONIKA (Tilen Stepišnik, Žiga Šercer, Tobi Kuhn). Faronika je sprva izvajala pretežno slovensko ljudsko glasbo in glasbo Balkana, kasneje pa lastno uglasbeno poezijo slovenskih poetov. Vzgib za nastanek zasedbe je bilo igranje s kitarskim duom Aritmija (Tilen Stepišnik, Šemsudin Dzopa), še pred tem z Maheshom Vinayakramom iz Indije, ter sodelovanja z mnogimi etno folk sestavami.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

  • Nika Solce – vokal, glasba
  • Igor Bezget  (električns in akustična kitara, sarod, oud, bas)
  • Zoran Majstorović  (kitara, saz, oud, mandolina)
  • Tina Sovič (tolkala)
  • Rok Koritnik (flavta bansuri, irska flauta, tolkala)
  • Sašo Piskar (kontrabas)
  • Boris Magdalenc (hang)
  • Martin Neaga (violončelo)
  • Vidja Mihevc (vokal)
  • Bojan Skočilić (bas kitara)

Nika Solce od leta 2017 nastopa kot solistka. Svoje pesmi predstavlja tako v solo izvedbah kot tudi z najrazličnejšimi zanimivimi glasbenimi sestavi.

[/tab][tab title=”Diskografija”]

TIHA MISEL – uglasbena poezija Srečka Kosovela (2018)

Album, ki toplo, tiho in šepetajoče boža človeško dušo.  Nika je izbrala in uglasbila pesmi, ki na poslušalca delujejo kot svežina jutra na gori, kot srebrna mesečina na morski gladini, kot jutranje sonce na mehko zeleni travi …

NESEM SONČNICO NA RAMI – uglasbena poezija Srečka Kosovela za otroke (2016)

Na albumu so zbrane otroške pesmi Srečka Kosovela, ki jih je Nika uglasbila s pravim občutkom za otroke. Na violončelu jo je spremljal odličen glasbenik iz Moldavije, Martin Neaga.

ZAMEE – indo balkan project (2014)

Album je preplet dveh glasov in dveh glasbenih svetov: ljudske glasbe Balkana ter uglasbene poezije slovenskih poetov, ki ju predstavlja glas Nike, in indijske ljudske glasbe s pesniškimi uglasbitvami, ki jih predstavlja Sabiha Khan. Niko in Sabiho je spremljala mednarodna glasbena zasedba: Toby Kuhn (violončelo), Vinayak Netke (table, tolkala), Žiga Šercer (tolkala), Tilen Stepišnik (kitara), Matija Solce (harmonika). Poleg nastopov v Sloveniji in Avstriji je Nika projekt Zamee leta 2017 uspešno predstavljala tudi po Indiji.

NARAYANI – Whispers of the soul (2007)

Nika je prepevala indijske mantre in indijsko duhovno glasbo. Snemala je v Indiji, Sloveniji, Srbiji in na Češkem. Pri nastajanju albuma so sodelovali Petra Onderuf (violončelo, violina), Sharat Srivastrava (indijska violina), Borut Žerdoner (table), Damir Višič (sarod), Jan Jenda (bansuri flauta). Nika je sama napisala aranžmaje in pela v indijskem jeziku.

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

 

[/tab][tab title=”Drugo”]

V pripravi!

[/tab][/tabgroup]