Naj 2022 izbor Muzikobala

0
1963
Čas, ko se obrne koledarsko leto, je tudi priložnost, da vsaj malo ovrednotimo leto, ki je za nami. Tako ob slovesu starega in začetku novega tudi na portalu Muzikobala naredimo neke vrste inventuro in se na podlagi te odločamo, kdo bi si tokrat zaslužil naziv Naj v različnih glasbenih kategorijah. Pri tem člani uredništva nikakor nimamo lahkega dela, saj gre pri izbiri za mešanico kriterijev, ki je lastna vsakemu posamezniku, ob tem pa vam lahko zaupamo tudi, da so se letos mnenja v nekaterih kategorijah še posebej kresala. Letos so kategorije za Naj singl in naj videospot prejele kar nekaj nominacij, na koncu pa gre naš jagodni izbor nekako takole:

Naj izvajalec: Zmelkoow

Zmelkoow (foto: arhiv skupine)

Kakšna sreča za Zmelkoow, da je svetovni nateg št. 1 povzročil prestavitev izida albuma 10/10 na leto 2022, saj so se tako izvili iz primeža konkurence v obliki Tea Collorija, ki je v tej rubriki slavil v pretekli sezoni. Kot smo zapisali v recenziji albuma 10/10, so po skoraj 30 letih ustvarjanja od sebe znova spravili sijajen izdelek, a to samo po sebi za strogo Muzikobalno komisijo še ni dovolj, da bi jim podelila odličje. Istega leta so – kakor da smo leta 1963 – namreč izdali še en album, in sicer koncertni dokument Dramsko razkošje, ki ga lahko jemljemo kot prvi pravi live album te zasedbe v karieri. Kot se za Zmelkoow spodobi, niso izdali “navadnega” koncertnega albuma, skladbe so namreč odete v akustiko in intenzivno prearanžirane z izdatnim prispevkom Maestra Zergoloffa.

Nase so znova opozorili konec leta z “Velikim poslovilnim koncertom – prvič”, s katerim so sprožili ugibanja, ali se nemara res nameravajo glasbeno upokojiti. Na to vprašanje bomo odgovor šele dobili, čeprav nam šesti čut pravi, da gre tu spet za nateg, dasiravno prijetnejši kot prejšnji. (S.T.)

Naj plošča: MeduzaleM – La terza gamba

Meduzalem - La terza gamba (On Parole, 2022)
Meduzalem – La terza gamba (On Parole, 2022)

MeduzaleM so po sedmih letih udarili z novim studijskim izdelkom La terza gamba. Rok Soczka Mandac, Blaž Kocina in novi basist/klaviaturist Manuel Brajnik sečejo progressive in industrial metal, mešan s stonerjem in grungeom, v besedilih pa velikodušno servirajo orgije, razvrat, notranje strahove in teorije zarote, torej največje uspehe aktualne transhumanistično vzburjene družbe.

S “tretjo nogo” so se uspešno izognili brodolomu na čereh pretirane sterilnosti, plug-inov, simulacij in kompresiranja in tako sestavili moderno zveneč, udaren, organski in predvsem iskren izdelek, ki po edinstvenosti daleč presega meje prostora, kjer je nastal.  La terza gamba je plata, ki zahteva večkratno spoprijemanje in k sebi spusti samo fane, ki premorejo brezpogojno ljubezen do glasbe. Take, ki ji za vsak »slap in the face« dajo še eno šanso. (S.T.)

Naj singl: Mef & Narodnoosvobodilni bend – Kot se zdi

Kdo bo najbrž (spet) pripomnil “Ma ne že spet… Mef,” ampak dejstvo je, da ta izolsko naturalizirani kantavtor praktično vsako leto postreže z izdelkom, ki je vreden naše naj kategorije. Tokrat so si Mef in Narodnoosvobodilni bend omembo na tem seznamu prislužili s singlom Kot se zdi z aktualnega albuma Ljubljanska ulica 45. V pesmi Drago Mislej Mef v zanj značilnem slogu postavlja ogledalo današnji družbi, pa tudi njegovi generaciji, če želite. Pronicljiv družbeno kritičen tekst spremlja všečna pop rock melodija s solo kitaro Armanda Šturmana, basom Gorasta Radojevića, klaviaturami Jadrana Ferjančiča, wah wah-jem in električnimi kitarami sicer producenta pesmi Andree F. ter seveda značilno raskavim Mefovim vokalom, ki nam skozi lahkoten komad vseeno trka na vest. (E.B.) 

Naj videospot: Jure Lesar – Gdč. Blond

Glede na število video produktov v letu 2022 se zdi prejšnje leto pravi mali filmski festival. Veliko novoizdane glasbe je dobilo video upodobitev za razvajanje tudi vizualnih brbončic, ki so tako zaradi velikega števila mešanih okusov lahko celo zbegane. Zato je tudi izbor naj videa za leto 2023 bistveno bolj zahteven kot običajno. Kljub temu je odločitev padla na izdelek, ki je uspel najbolj prepričljivo spojiti glasbo s slikovno podlago. Izbor za naj video je video za pesem Gdč. blond Jureta Lesarja, ki je uprizorjena na ilustracijah Vaska Vidmarja in sestavljena v stripovski animaciji Janeza Volmajerja. Skupaj z glasbo celota deluje lepo, enostavno, skromno, klišejsko, pop itd. Pa kaj? Komad je pač dober in posledično celo ”lyric video” dobi na žmohtnosti. Na taki preprosti kulisi je ljubezenska pesem, polna tankočutnosti in razposajenosti na račun popularnih stereotipov vsekakor seksi, blond je seksi, ker se ve, da imajo tudi boginje blond lase. (R.S.M.)

Najperspektivnejša mlada skupina: Peška

Peška na Mladi Val Festival 2022 v Parku Sonce Lucija (foto: Denis Markežič)
Peška na Mladi Val Festival 2022 v Parku Sonce Lucija (foto: Denis Markežič)

Letos smo kot najperspektivnejše mlade glasbenike izbrali mladenki in mladca, ki sestavljajo skupino Peška. Zanimiva koprska zasedba, ki jo sestavljajo Daša Sedmak (klaviature, vokal), Lia Lović (bobni, vokal) ter Filip Čok Umek (bas) ima zelo prepričljiv nastop, zelo uigrani, glasbeno so tako posebni in “odštekani”, da skoraj ne moreš verjeti, da so v bistvu še najstniki. Zase pravijo, da so “Nešto funk”. Poslušalčevo pozornost pa najbolj pritegne njihova glasbena izvirnost – ki jo pri obalnih mladih glasbenih sestavih že vrsto let pogrešamo. Pohvalno je predvsem dejstvo, da igrajo lastno, avtorsko glasbo…in so žanrsko tako posebni, da suvereno izstopajo iz glasbenih trednov, ki jih dandanes poimenujemo “glasba za mlade”. Iskrene čestitke, veselimo se novih koncertov, izdelkov in presežkov… samo tako naprej! (M.D.)

Naj koncert: Platana 50 let – Zlati časi

Platana 2022 (foto: arhiv skupine)
Platana 2022 (foto: arhiv skupine)

V preteklem letu smo kljub kopici dobrih koncertov za najboljšega izbrali tistega najbolj legendarnega – bolje rečeno koncert najbolj legendarne obalne glasbene zasedbe ob njenem zlatem jubileju. Skupina Platana je v počastitev 50. obletnice (neprekinjenega) delovanja izvedla koncert z naslovom “Zlati časi”, v dvorani OŠ Koper, 5. novembra 2022.

Aktualna zasedba v sestavi Armando Baruca, Adriano Baruca, Ervin Može in Marino Marinac je del petdesetletnega repertoarja predstavila v razširjeni postavi, ki so jo sestavljali pretežno člani primorske zasedbe Gedore. Se je pa za to priložnost po dolgoletnem premoru reaktivirala tudi primorska glasbenica, pevka, avtorica in skladateljica Lara Baruca in odpela spremljevalne vokale. Koncert je bil seveda tudi posnet in ga je bilo moč gledati na TV Koper – Capodistria na novega leta dan. Prepričani smo, da bo še velikokrat predvajan. Skupini Platana uredništvo Muzikobala iskreno čestita ob zlatem jubileju. (M.D.)

Naj razočaranje: V letu 2022 ga ni bilo!

Resnici na ljubo naj razočaranja preteklega leta nismo našli oz. smo se odločili, da ga v prvem “normalnem” po-koronskem letu ne bomo izbrali. Raje smo se odločili izbrati dve presenečenji. (M.D.)

Naj presenečenje: Cowboys from Hell / Razstava Rock Istra

Presenečenje leta so številni koncerti, izdane plošče, videospoti in ostalo kulturno dogajanje, ki spremlja glasbo. V tem pestrem dogajanju se znajdejo tako mladi kot starejši izvajalci, kar daje širino ponudbe in nudi vsebine za mnoga prizorišča štirih priobalnih občin, ki tokrat ne mirujejo niti v jesenskih in zimskih dneh. Vsekakor so vrhunci dogajanja tradicionalno v poletni sezoni, pa vendar se po dveh letih absurdov muzika vrača in tokrat upamo, da bo preglasila morebitne blodnje, izbrisala razlikovanja in porušila vse omejitve, predvsem pa meje. Te naj ostanejo v letu 2022. (R.S.M.)

Izpostavili bi pa dva:

Cowboys from hell
Eno izmed presenečenj leta so vsekakor obalne metal starešine Cowboys from hell, ki odslej niso zgolj metal cover band. Zasedba CFH je sestavljena iz obalnih glasbenih veteranov, ki so vrsto let sodelovali pri različnih obalnih glasbenih sestavih, ne samo metalskih. Od leta 2014 so delovali kot pretežno cover bend na metal feštah in moto zborih, v letu 2022 pa so po dolgih letih “priprav” in posledično tudi kadrovskih zamenjav končno izdali svojo prvo avtorsko skladbo Leave me alone. Za omenjeno skladbo so posneli tudi videospot, ki je hkrati napoved  istoimenskega avtorskega albuma. Bolje pozno, kot nikoli. Čestitke! (M.D.)

Prijetno presenečenje v minulem letu je bila tudi razstava Mestne občine Koper z naslovom Rock Istra, ki se je na ta način poklonila istrskim bendom, ki so zaznamovali naše okolje (od Kameleonov dalje). In to ne samo starejšim in klasičnim, tudi modernejšim, torej vsem, ki so nastali do leta 2000 in so izdali vsaj en album oziroma ploščo. V razstavo so vključili tudi alternativne skupine, denimo No Limits, Valter Brani Sarajevo, Sensation, Spirits, Pudding Fields ipd., kar se nam je zdelo še posebej fino. Škoda edino, da je pri projektu očitno zmanjkalo sredstev za katalog razstave, saj bo tako najbrž s časom odšla v pozabo. Muzikobala je bila podpornik in hkrati partner pri razstavi, saj so večino podatkov in arhivskega materiala o obalnih skupinah črpali z našega arhiva Histobala. Pohvale Mestni občini Koper za izjemno dobro izpeljan projekt (E.B.)

Besedilo: Samo Turk, Matjaž Derin, Eva Branc, Rok Soczka Mandac.

Izbor je pripravilo Uredništvo Muzikobala v sestavi: Matjaž Derin, Samo Turk, Gabriel Ogrin, Rok Soczka Mandac in Eva Branc.