Mef in Narodnoosvobodilni bend

0
2415
Mef in NOB (Foto: Igor Tavčar)

(Folk/Etno/Rock)


[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Junak Prekomorskih Brigad@Mef_in_Narodnoosvobodilni_bend-Junak_prekomorskih_brigad.mp3, Ne mi lezt v podzavest@Mef_in_Narodnoosvobodilni_bend-Ne_mi_lezt_v_podzavest.mp3, Ulica ribjih konzerv@Mef_in_Narodnoosvobodilni_bend-Ulica_ribjih_konzerv.mp3, Amerika@Mef_in_Narodnoosvobodilni_bend-Amerika.mp3, Najboljša Leta@Mef_in_Narodnoosvobodilni_bend-Najboljsa_leta.mp3, Črni Bratje@Mef_in_Narodnoosvobodilni_bend-Crni_bratje.mp3″]

Kraj: Izola Leta delovanja: 2000 – danes

Skupina Mef in Narodnoosvobodilni bend je nastala povsem sučajno, kot odgovor na ponudbo pok. Smiljana Krežeta, za nastop na mariborskem Lentu. Mef takrat niti ni imel veliko novih pesmi, niti skupine, zato je za pomoč prosil Armanda Šturmana, kitarista takrat že razpadle skupine Zebra imago, potem se je pridružil še basist Gorast Radojevič, ki je bil nekaj časa tudi član skupine Deseti brat, v kateri je bil Mef pevec. Skupina je v dveh mesecih pripravila koncertni program in uspešno nastopila na Lentu, sledilo je še nekaj dobrih nastopov, saj takrat ni bilo veliko skupin, ki bi delovale v tako izrazito akustični sestavi. Po nagovarjanju Borisa Furlana so se odpravili na snemanje prvega albuma, ki so ga posneli v novogoriškem studiu Rose Davida Šinigoja, sicer kitarista izvrstne skupine Damin gambit, kasneje pa tri pesmi dodatno produkcijsko obdelali v studiu Hendrix Radia Koper, kjer je Andrea F. pesmim (Zdravljica, Gina, Pust na miru tisto luč) dal sodobnejšo, manj akustično produkcijsko podobo. Album z naslovom Najboljše so padle je izšel leta 2001 pri založbi FBI (Furlan Boris International) in skupina je s pesmimi iz albuma večkrat nastopila v živo tudi na radijskih programih in na TV Slovenija, kjer je med drugim posnela tudi celovečerni koncert, na katerem so se jim pridružili še: Andrej Hrvatin (tolkala), Andrej Trobentar (orglice, vokal) ter spremljevalni vokali: Monika Pučelj, Tadeja Fatur in Rudi Bučar. S skupino je nekajkrat sodeloval tudi bobnar Moreno Buttinar iz skupine Lare Baruca.  Skupina je veliko koncertirala, tudi po gledališčih (Postojna, Sežana, KUD France Prešeren v Ljubljani itd.) predvsem pa po klubih (KGB Maribor, klub novogoriških študentov itd.). Največje uspešnice so bile prav pesmi, ki so bile dodatno obdelane v studiu Hendrix (Zdravica, Gina) in akustična Gremo naprej.

Štiri leta po izdaji prvega albuma se je skupina ponovno odpravila v studio. Tik pred snemanjem je Gorast Radojevič zapustil skupino tako da sta Armando in Mef iskala novega basista in slučajno, med nastopom skupine Terrafolk v Shoto klubu srečala kontrabasistko Kate Hosking. Z njo je v skupino za snemanje prišel tudi izvrstni trobentač David Jarh, sicer solist Big banda RTV Slovenija.  Med vožnjo na nastop na mariborskem Lentu se jim je pridružil še vrhunski jazz bobnar Andjelko Stupar Djele, kasneje pa se je na snemanjih pridružil še klaviaturist Marino Legovič. Album Svoboda je tako dobil malo jazzističnega prizvoka, čeprav je producent Andrea F. ohranil kantavtorske temelje Mefove glasbe. Album je bil deležen lepih ocen glasbenih kritikov najuspešnješe pesmi pa so bile: Svoboda, Če ne moreš do neba, Jaz sem sanjal, da sem mlad, in Oreste Dequel. Skupina je v takšni sestavi nastopila na nekaj večjih koncertih, ter ob promocijskem nastopu do konca napolnila staro koprsko gledališče, za RTV Slovenija so posneli celovečerni koncert v sklopu oddaj Sobotna noč.  Album, za katerega je ovitek oblikoval pokojni kipar in slikar Erik Lovko, je izšel pri založbi ZKP RTV Slovenija leta 2005, 1.500 izvodov albuma  (vsaj po podatkih založnika) je pošlo v letu dni, vendar se vseeno niso odločili za ponatis.

Po dobrem letu dni koncertiranja v takšni zasedbi je skupina prenehala nastopati, Armando in Mef sta nastopala kot dobro uigran akustični duet po najrazličnejših prireditvah in samostojnih koncertih, Mef pa se je lotil pisanja novih skladb in sredi leta 2010 so v studiu Hendrix, pod producentstvom Andrea F. bili postavljeni ritmični temelji novega albuma. Bobne je tudi tokrat odigral Andjelko Stupar Djele, basovske linije pa so delo Giorgia Bisellija, sicer basista skupine, ki jo je sestavil Andrea F. Sledili so meseci snemanja različnih kitar (Armando Šturman, Andrea F., Mef), različnih zvokov in dodatnih inštrumentov (Andrea F., Teo Kahrimanovič), končno pa je  klaviature dodal še Jadran Ferjančič, ki je z Mefom sodeloval že v skupini Deseti brat iz začetka osemdesetih let. Ne gre spregledati tudi izvrstnih spremljevalnih vokalov Steffy in fantov iz Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem. Snemanje albuma je, z zelo občasnimi srečanji v studiu, trajalo skoraj tri leta in dobrih sedem let po prejšnjem albumu je oktobra 2013 izšel album z naslovom Najboljša leta, na katerem so nekatere pesmi, ki so kot singli izšle že pred letom ali dvemi. To so: Ljubezen je v zraku, Marije niso našli, Grem, Za zmeraj in Črni bratje. Glede na to, da je bilo za nastope skoraj nemogoče sestaviti ekipo, ki je pesmi posnela v studiu, je Mef, povsem slučajno, srečal svoje nekdanje glasbenike iz skupine Deseti brat, ki so medtem nastopali kot Bakala blues band. Po nekaj mesecih je skupina v kateri so: Duilio Peroša – kitara, Mef – akustična kitara in vokal, Vlastjan Kozlovič – bobni in vokal in Igor Korenika – bas in vokal, nastopila na nekaj koncertih, ob izid albuma se je pridružil še klaviaturist Jadran Ferjančič, za promocijski koncert pa tudi kitarist Desetega brata, Zoran Mlekuž. Za promocijski koncert v razprodanem koprskem gledališču sta se pridružila tudi kitarist Armando Šturman in basist Gorast Radojevič, tako da so se na odru zvrstile kar tri različne skupine, ki pa so, vsaka na svoj način, predstavile pesmi iz novega albuma in nekatere starejše, vse od sedemdesetih let do danes.

Album Najboljša leta je izvrsten produkcijski izdelek Andrea F., ovitek je oblikoval akademski slikar Paride Di Stefano, album pa je izšel  v samozaložbi. Skupina v tej najširši zasedbi načrtuje krajšo turnejo po slovenskih gledališčih, ki jo bo zaokrožila z nastopom v Cankarjevem domu.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Člani:

  • Drago Mislej – Mef (vokal, akustična kitara)
  • Duilio Peroša (kitara)
  • Vlasti Kozlovič (bobni)
  • Igor Korenika (bas)
  • Jadran Ferjančič (klaviature)
  • Gorast Radojević (bas, harmonika)
  • Armando Šturman (kitara)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Najboljše so padle (Primitivc, 2001)

Mef in NOB Najboljše so padle (2001)

Svoboda (ZKP RTV, 2005)

Mef in NOB Svoboda (2005)

Najboljša leta (Samozaložba, 2013)

Mef in NOB Najboljša leta (2013)

Ma ne že spet… (2019)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Ukradli so nam mesto (uradni video)

Če ne moreš do neba (Uradni video)

Mef in N.O.B. v živo na Radio Live @ Radio Koper

Svoboda (v živo s TPPZ Pinko Tomažič)

Jaz sem sanjal (da sem mlad)

Ljubezen je v zraku

Črni Bratje (v živo s TPPZ Pinko Tomažič)

[/tab][tab title=”Drugo”]

[/tab][/tabgroup]