Naj 2015 izbor Muzikobala

Leto je naokoli in tudi tokrat smo v uredništvu portala Muzikobala pripravili novoletni izbor naj glasbenih poslastic iz leta 2015. Že lanskoletni izbor je izzval kar nekaj debat po različnih koluarjih na Obali in verjamemo, da tudi letošnji ne bo ostal neopažen. Naj izdamo, da tudi tokrat žirija v sestavi Matjaž Derin, Samo Turk, Eva Branc, Rok Soczka Mandac in Gabriel Ogrin ni bila soglasna, na koncu pa smo demokratično izoblikovali naslednji seznam:

Naj izvajalec: Drago Mislej Mef

Foto: Alan Radin (Radio Koper)Drago Mislej Mef (Foto: Alan Radin)

Drago Mislej Mef je angažiran na številnih področjih, v letu 2015 pa še posebej izstopa ponovna, sicer enkratna združitev skupine Deseti brat in pripadajočih aktivnost-vaj, snemanj, razstave, koncerta v izolskem kulturnem domu in Hangar baru. Še pred tem se je Mef v studiu posvečal snemanju singlov Ja pa ja, ki je že izšel in Ukradli so nam mesto, ki ga to še čaka. Z njima je ponovno dokazal svojo kantavtrsko bistroumnost. Mefa pa ne odlikujejo le lastni komadi, temveč tudi besedila, ki jih piše za druge glasbene izvajalce. Nenazadnje je tudi skriti avtor teksta zmagovalne pesmi letošnjih Melodij morja in sonca. Poleg tega skrbi še za kulturno oživljanje Ljubljanske ulice v Izoli in lokalni časnik, pa še bi lahko naštevali.

Naj plošča: Teo Collori & Momento Cigano – Hot Club Piran

Teo Collori in Momento Cigano - Hot Club Piran (2015)

Ne le, da je Hot Club Piran album, ki je v letu 2015 med recenzijami na Muzikobali prejel največ zvezdic, gre za glasbeno dovršeno stvaritev. Kar ni zanemarljivo je dejstvo, da so vse na albumu zbrane skladbe avtorska dela, kar za glasbenike jazz kova ni prav običajno. Teo Collori s skupino napredno igra glasbo, ki bi bila lahko stara tudi 50 let. Kot je zapisano v recenziji albuma, Hot Club Piran se tudi ob večkratnem poslušanju izkaže kot lepo uravnotežen album, saj ni utrujajoč in ne želi pozornosti za vsako ceno, hkrati pa zaradi improvizatorskih mojstrov, dobrih melodij in avtentičnega gypsy jazz zvoka ostaja zanimiv tudi za glasbene poznavalce.

Naj singl: Easy – Nekaj med nama

Iztok Novak Easy je s skladbo Nekaj med nama slavil na letošnjih Melodijah morja in sonca. Pesem je prav taka, kot temu festivalu pritiče. V njej se prelivata ljubezenska in slovensko obalna tematika. Piko na i doda Easyjeva čutna interpretacija besedila. Izvajalčev stil pa v vseh letih njegovega glasbenega ustvarjanja ostaja enak, kljub temu da ni več v modi. Očitno je pop štiklc kot je Nekaj med nama všečna melodija, ki gre v uho slehernega, tako zahtevnejšega poslušalstva kot širših množic.

Naj videospot: Eskobars – Iluzija

Skladba Iluzija, ki je sicer izšla na albumu Ni dovolj leto poprej, je letos na oči in ušesa poslušalstva potrkala še z videospotom. Tako kot za skladbo Ni dovolj, je spot Iluzija delo režierja Domna Lombergarja, s katerim so portoroški rockerji očitno našli skupno nit, ki producira dobre izdelke. Eskobars so namreč izvirni, tako kot tudi pričujoči video. Ta se ne drži klasičnih metod videospotov, animiran spot je profesionalni izdelek, ki sovpada z zgodbo in samo skladbo.

Koncert leta: Bunkerfest 2015

Bunkerfest je festival, ki ga na Obali organizirajo domačini, hkrati pa na njem v večini tudi nastopajo domači izvajalci, ki s tem dobijo priložnost nastopa na domačih tleh, pred domačim občinstvom. Gre za festival, ki ga je obalno poslušalstvo pogrešalo vrsto let. Temu primerno je tudi vzdušje in obisk samega festivala. Medtem ko si organizatorji zaslužijo pohvale in čestitke, gre nekaj minusov nastopajočim. Ti so namreč letos, razen nekaterih izjem, žal nastopili pod pričakovanji.

Najperspektivnejši izvajalec: Luka Zavišič

Luka Zavišič (foto: arhiv skupine)

Luka Zavišič je pianist in kitarist, ki se je v letošnjem letu glede na svojo mladost predstavil z izjemnim izdelkom, albumom Luka Zavišič Trio. Gre za izdelek, na katerem ne zasledimo le klasičnih jazzerskih standardov, temveč tudi izvajalčeve avtorske kompozicije. Glede na zahtevnost zvrsti, ki jo igra, Luka glasbo izvaja na zavidljivem nivoju, pri tem pa ostaja/dopušča še nekaj prostora za nadaljnjo glasbeno rast. Nenezadnje je bil letos tudi brez večjih težav sprejet na glasbeno akademijo v Celovcu.

Naj razočaranje: Incarnated in Vinotoch

Incarnated (foto: arhiv Incarnated) Vinotoch (foto: arhiv skupine)

V kategoriji, v kateri zbiramo naj razočaranje minulega leta, sta se tokrat znašli dve obalni zasedbi, ki jima je uspelo posneti album in tudi razpasti. Po izdaji zgoščenke, Vinotoch so to uspeli izdati v fizični obliki, medtem ko je izdelek Incarnated mogoče dobiti v digitalni, omenjeni skupini nista bili več aktivni, niti promocijsko, niti koncertno. Vzroki za razhod enih in drugih so po naših informacijah različni, a glede na kvaliteto in žanrsko izvirnost, jih bomo v tem glasbenem prostoru pogrešali.

sensationP.S. : Lani so se v kategorijo Naj razočaranje uvrstili Sensation oziroma njihova neizdaja napovedane in težko pričakovane plošče. Ob tej priložnosti naj zapišemo, da fantom tudi ob letu osorej ta podvig še ni uspel.

Besedilo: Eva Branc

Latest articles

174,2k Followers
Follow

Related articles