MKC Koper: Torkovo dogajanje na Verdijevi v Kopru, Brecelj zaključil kariero.

0
625
Sestanek na MOK (Foto: ekoper.si)
Torek 3.2.2015 je bil pomemben dan za usodo koprskega MKC-ja, saj se je koprski župan Boris Popovič, kot je obljubil prejšnji teden, srečal s predstavniki alternatinvih društev, mladinskih organizacij ter predstavniki koprskih srednjih šol. Sestanek se je zaključil pozitivno, saj je očitno želja Mestne Občine Koper, da MKC ostane v rokah mladih in da se tako nadaljuje njegova več kot štiridesetletna zgodovina. Na Muzikobala smo zbrali tudi nekaj izjav tistih, ki so bili včeraj na sestanku pri županu.
Sestanek na MOK (Foto: ekoper.si)
Sestanek na MOK (Foto: ekoper.si)

Mestna Občina Koper je na sestanek povabila predstavnike vseh mladinskih organizacij: Predstavniki delujočih društev v MKC-ju, Kulturno-izobraževalno društvo PiNA, Klub Študentov Občine Koper, Središče Rotunda ter predstavnike koprskih srednjih šol.  Župan je izrazil željo investirati v prostor, kakor tudi v program. Županova želja je, da bi mladinski center postal zgled za druga mesta. Po njegovih besedah bi moral biti čistejši, urejen in obnovljen. Župan zagotavlja, da nima nikakršnega namena se vmešavati v program mladinskega centra. Poudaril je, da prejšnji način vodenja, ko je vajeti imel Marko Brecelj ni bil primeren. Vsebina programa ter delovanja bo stvar dogovora med na sestanek povabljenimi organizacijami, oblikovana pa naj bi bila po potrebah koprske mladine. V naslednjem tednu se bo sestankovanje nadaljevalo. Obravnavali se bodo vsebinski predlogi, kot tudi predlogi za formalno obliko delovanja koprskega MKC-ja.

Samuel Simonovič (Predstavnik delujočih društev v MKC-ju): Delegacija predstavnikov mladine, ki je v MKCju že delovala (Matevž Pucer, Samuel Simonovič, Toni Bračanov) smo se zavzemali za ohranitev MKC-ja kot samoniklo prizorišče. Poudarili smo, da obstajajo različne vrste mladine z različnimi potrebami in da subkultura ima edino MKC. Možnosti drugod v Kopru nima. Tako MOK kot ostale mladinske organizacije so zagotovile, da nimajo nobenega namena subkulturne-samonikle dejavnosti potisniti v kot.  Seveda koliko bo MKC še dejansko samonikel prostor in kakšna bo dejanska avtonomija pri izvajanju družbenokritičnih vsebin je za sedaj še negotovo. Izvedeli bomo kaj več na naslednjih sestankih. Sestanek ocenjujemo kot dokaj pozitiven vendar smo za sedaj previdni.”

Miroljubni protest pred občino 30.1.2015 (foto: Muzikobala)
Miroljubni protest pred občino 30.1.2015 (foto: Muzikobala)

Borut Jerman (Programski vodja, Kulturno-izobraževalno društvo PiNA): Mestna občina Koper nas je v povabila na sestanek v zvezi z dogajanjem okoli prstorov namenjenih mladini. Namen sestanka je bil pričeti reševati težave s katerimi se soočajo mladi, organizirane skupine in organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi. Veseli nas, da se je razprava razširila tudi na strateška vprašanja mladinskega polja. Sestanek je potekal v pozitivnem tonu in župan je udeležencem večkrat zagotovil, da namen občine ni nadzor nad vsebinami, ki jih izvajajo posamezniki in organizacije. Občina želi vzpostaviti infrastrukturne pogoje, ki omogočajo nemoteno izvajanje vsebin za vse, ki si to želijo. Naloga delovne skupine je, da v čim krajšem času pripravi načrt, ki bo zadovoljil vse vpletene.

Marko brecelj na verdijevi (Foto: ekoper.si)
Marko Brecelj na Verdijevi (Foto: ekoper.si)

Izjavo za medije Mestne občine Koper si lahko preberete tukaj.

Med sestankom na Verdijevi, kjer so se konstruktivno pogovarjali o prihodnosti mladih v Kopru, je pred občinsko stavbo Marko Brecelj s pokanjem balonov še zadnjič uprizoril performans. Na spletni strani dodogovor.org je Brecelj namreč naznanil, da se bo skupščina njegovega društva (DPZN) v kratkem izvedla v Postojni. Tako je Brecljeva zgodba v koprskem MKC-ju zaključena?