Ustvarjalna platforma Inde odpira vrata

0
601
Otvoritev Ustvarjalne Platforme Inde 4.2.2015 (foto: Gabriel Ogrin)

Zaživelo je novo samoniklo prizorišče na Obali – Ustvarjalna platforma Inde. Že oktobra lani se je skupina mladih odločila, da ne želijo biti del problema, temveč del rešitve in izvedla spontano samoorganizirano akcijo zasedbe dveh od prostorov zapuščene in propadajoče koprske tovarne Inde.

Tiskovna konferenca U.P.I. 4.2.2015 (foto: G. Ogrin)
Tiskovna konferenca U.P.I. 5.2.2015 (foto: G. Ogrin)

Med razlogi za skvotiranje zapuščenih prostorov so navedli predolgo in sistematično pomanjkanje skupnih avtonomnih neprofitnih nekomercialnih prostorov na Obali. »Le-ti so nujno potrebni, saj delujejo kot stičišče vsem nam, katerim se upira profitizacija in komercializacija kulture in družbe,« so zapisali v izjavi za javnost, danes pa tudi povabili širšo javnost na tiskovno konferenco, na kateri se je zbrala množica mladih in manj mladih podpornikov in drugih zainteresiranih.

Ob spoznanju, da imajo moč, so v prostorih nekdanje tovarne očistili dva prostora, ki bosta odslej na voljo za neprofitno druženje, prosto ustvarjalno izražanje, ustvarjanje, izmenjavo idej in praks, koncertiranje, razstavljanje in podobno. Kot menijo, je svobodno, nekontrolirano, neprofitno in nekomercializirano ustvarjanje in delovanje pravica in ne privilegij.

MO-Inde-tiskovka-4
Otvoritev U.P.I. 5.2.2015 (foto: G. Ogrin)

Na tiskovni koncerenci so podporniki Ustvarjalne Platforme Inde, da je iz majhne skupine ljudi, ki so se odločili zavzeti zapuščeno tovarno, hitro nastala velika solidarnostna akcija. Nekateri med zbranimi obrazi so že stari znanci alternativnega dogajanja na Obali, tudi v prostorih koprskega MKC-ja, a povezavo med vzpostavitvijo UPI-ja in dogajanjem v MKC-ju zavračajo. Pojasnili so, da njihovo delovanje temelji na gradnji politike »od spodaj v vse smeri« in na vrednotah solidarnosti, strpnosti, harmoničnem delovanju, soorganiziranju in skupnostnem odločanju, torej brez vodij in avtoritet.

Že ta konec tedna se v UPI obetajo tudi prve aktivnosti. V petek ob dvajsetih bo glasbeni nastop afriških tolkal Moribayassa, sledi koncert zasedbe Campo krizi. V soboto bodo ob 18ih otvorili fotografsko razstavo, ob 19ih pa bo nastopil Jesusonecstasy. Za nedeljo so ob 16:30 napovedali skupščino, sledila bosta free shop in veganska večerja.

 

Več fotografij otvoritve UPI si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here