MareziJazz, največji srednjeevropski festival big bendov, postaja polnoleten

0
585

MareziJazz se je odločil 18. rojstni dan praznovati v družbi nekaterih starih prijateljev, nekaj novih prijateljev, pa tudi mladih upov prihodnjih jazzovskih generacij. Na odru z najlepšim razgledom bo tudi letos nastopilo osem zasedb – po trije big bandi na večer, vsakega od večerov pa bo otvorila combo zasedba.

Festival je po svoji tradiciji in kvaliteti eden najpomembnejših big bandovskih dogodkov v Evropi. Istočasno je edini dogodek z nekomercialno glasbo v slovenski Istri, ki se organizira izven mestnih središč. Kljub temu je njegova umestitev v podeželsko okolje odlična – sem festival privablja vrhunske glasbenike, hkrati pa gosti izvrstne lokalne pridelovalce in s tem vrača skupnosti. Letos bo na tržnici lokalnih ponudnikov svoje produkte obiskovalcem nudilo kar sedem proizvajalcev: dve koprski mikropivovarni Naboj in Varuh, žganjekuha Istrape in brkinski Malner Cider, pa tudi Kmetija Franca Igor, Di Kappa Tartufi in Nori Sushi.

Pred osemnajstimi leti smo se organizacije festivala lotili z željo približati bigbandovsko glasbo širši publiki, ne vedoč kako velika zgodba bo to postala. In ker si želimo, da bi bila vrhunska glasba dosegljiva čisto vsem, bo tudi letos, kot vselej, vstop na dogodek prost. Že skoraj deset let zasedbe pri nas nastopajo z lastnimi kompozicijami in avtorskimi aranžmaji; tako skrbimo za svežino festivala in publiki zagotavljamo vedno nekaj
novega in vznemirljivega.

Vendar pa ne vzgajamo zgolj zveste publike – ravno danes se namreč pričenja tudi poletna jazz šola Zgrabi Zvok, ki jo organiziramo z lokalno glasbeno šolo JazzObala. Zgrabi Zvok razvija glasbene talente in soustvarja lokalno jazzovsko skupnost. Udeleženci se učijo jazz harmonije, aranžiranja za big bandovske zasedbe in improvizacije ter nastopanja v combo in big band zasedbah, svoje znanje pa bodo predstavili vsak večer v tednu na Jam Sessionih v baru Circolo ter seveda tudi na našem festivalu.

Program letošnjega festivala MareziJazz:

petek, 7. julij 2023
• Zgrabi  Zvok Combo se bo porodila v petih dneh trajanja intenzivne poletne šole, svoje izpopolnjene veščine jazza pa bodo pokazali pred našo publiko.

• Zgrabi Zvok Big Band bo prav tako nastal med poletno šolo in pripravil raznolik repertoar, od slovenskih balad do temperamentnega latino ritma in preko swinga do neo soula.
• Jazz Punt Big Band se je letos poklonil kralju popa – glasbo Michaela Jacksona so prevedli v sambo, swing, soul, funk in še marsikaj.
• Big Band Medicinske Fakultete UL bo, kot nekakšen srčni spodbujevalnik, s swing, latino, funk in popevkarskim repertoarjem skrbel, da bo vaše srce trepetalo v ritmu MareziJazza do zadnjega takta petkovega večera.

sobota, 8. julij 2023
• Jazz combo Waldorfske šole Ljubljana na festival prinaša projekt, ki obeležuje 30. obletnico prezgodnje smrti glasbenega virtuoza Franka Zappe.
• Bend-it! Orchestra, ki bo igral tako rekoč na lastnem dvorišču, se bo predstavil z repertoarjem iz gostovanja na francoskem festivalu FIMU Belfort.
• En Big Band bo letos na festivalu nastopil prvič, kljub temu, da prijateljujemo že dolga leta; igrali bodo skladbe z nedavno zaključenega natečaja za bigbandovske kompozicije in aranžmaje.
• Big Band Theory bodo festival zaključili z naborom bigbandovskih predelav rock, grunge, punk, funk, soul in pop uspešnic.

Vabljeni, da se nam pridružite ob Kozarcu dobre glasbe,
Organizacijska ekipa Festivala MareziJazz