Zmagovalec 42. festivala Melodije morja in sonca je Gregor Ravnik s skladbo Torek

0
799

Avditorij Portorož – Portorose in Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 8. julija 2023, priredili 42. festival Melodije morja in sonca.  Veliko zmago je slavil Gregor Ravnik s skladbo Torek avtorjev Marko Hrvatin in Mitja Bobič (glasba), Gregor Ravnik (besedilo) ter Marko Hrvatin in  Mitja Bobič (aranžma).

Kot veleva festivalska tradicija se je vse skupaj začelo z lansko zmagovalno skladbo Do roba in še čez. Pesem sta odpeli zmagovalki MMS 2022, Anika Horvat in Tinkara Kovač. Sledilo je 14 tekmovalnih skladb, ki so jih predstavili tako znani obrazi iz sveta popularne glasbe kot tudi nekateri glasbeni novinci: kot prvi je nastopil glasbenik in televizijec Simon Vadnjal s skladbo Prizma, sledili so  Saša Lešnjek – Tipi z jeepi, BosaZnova – Običajen par, Marijan Novina – Zgodba ribiča, RiNA – Ko dan zaspi,  – Jadra, Stela Sofia – Sebe daj, Bomb Shell – Potujem, Alya Elouissi – Valovim, Booom! – Portoroško sonce, Annia – Na pol poti, Boštjan Velkavrh – Za druge in zase, Ani Frece & Hotel za srečo – Razvajenka in za konec še Gregor Ravnik s skladbo Torek.

Skozi vroč poletni večer sta nas popeljali priljubljeni televizijski voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn. S šaljivimi vložki sta se jima pridružila še Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Čustveno nabit je bil revijski program, posvečen velikanoma slovenske zabavne glasbe in našega festivala, Danilu Kocjančiču in Enzu Hrovatinu. Z venčkom melodij so ga skupaj izvedli Lea Sirk, Eva Boto, Slavko Ivančić in Tulio Furlanič.

FESTIVALSKE NAGRADE

NAGRADE STROKOVNE ŽIRIJE
»Člani strokovne žirije nismo imeli lahkega dela, smo pa bili enotni, da je bila konkurenca različnih žanrov zanimiva in strnjena. Pozorni smo bili na nastop kot celoto, na umetniško, estetsko, vokalno izvedbo, pa kakovost besedila in glasbeno izražanje. Spodbudno je bilo videti toliko mladih talentov tako na odru kot v avtorskih ekipah. Predvsem pa nas veseli, da so se festivala udeležili tudi uveljavljeni avtorji, glasbeniki ter besedilopisci in besedilopiske.«

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Helena Blagne, glasbenica, predstavnica Avditorija Portorož-Portorose, Mojca Menart, Založba RTV Slovenija – Založba kakovostnih programov, predstavnica RTV Slovenija, in Christian Poletti, podžupan Občine Piran, predstavnik lastnika blagovne znamke MMS, je podelila tri nagrade:

– nagrado Danila Kocjančiča za najobetavnejšega izvajalca je prejela skupina Booom! za izvedbo skladbe Portoroško sonce;
– nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejel Matjaž Romih za skladbo Običajen par v izvedbi BosaZnova;
– nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo so prejeli Petra Zore in Bomb Shell za skladbo Potujem v izvedbi Bomb Shell.

GLASOVANJE RADIJSKIH POSTAJ
Radijske postaje, ki so sodelovale kot radijska žirija pri ocenjevanju za Veliko nagrado MMS 2023, so: Radio Maribor, Radio Koper, Val 202, Rai – Radio Trst A, Radio Rogla, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Univox, Murski val, Radio Sraka, Radio 94 in Primorski val. Največ glasov so dodelili skladbi Portoroško sonce skupine Booom! avtorjev glasbe in besedila: Luka Cvetičanin, Matevž Derenda in Patrik Mrak, aranžma je napisal Patrik Mrak.

TELEFONSKO GLASOVANJE
Največ glasov preko »televotinga« je prejela skladba Torek Gregorja Ravnika.

GLASOVANJE OBČINSTVA V AMFITEATRU
Glasovanje občinstva je potekalo preko edinstvene QR kode. Največ glasov občinstva je prejela skladba Portoroško sonce skupine Booom!.

Festivalske nagrade
Nagrada Danila Kocjančiča: denarna nagrada v višini 1.500,00 € bruto in praktična nagrada, snemalni dan v Studiu Hendrix RTV centra Koper Capodistria (podelila jo je predstavnica strokovne žirije Helena Blagne).
Nagrada za najboljše besedilo – avtor besedila prejme denarno nagrado v višini 1.000 € bruto in vikend paket v hotelu Kempinski Palace v Portorožu (podelila jo je predstavnica strokovne žirije Helena Blagne).
Nagrada za najboljšo glasbo – avtor glasbe prejme denarno nagrado v višini 1.000 € bruto in vikend paket v Cliff spa Belvedere hotelu v Izoli (podelila jo je predstavnica strokovne žirije Helena Blagne).
Velika nagrada MMS – izvajalec skladbe prejme denarno nagrado v višini 1.000 € bruto, kritje stroškov snemanja videospota v višini 2.000 € bruto, ki ga krije Turistično združenje Portorož, in praktično nagrado v višini 1.000 € za koriščenje storitev  v Vili Fabiani v Štanjelu (podelil jo je župan občine Piran Andrej Korenika).

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška in cvetlični šopek aranžerskih mojstric iz Agrarie Koper.

Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar.

Pomembno vlogo pri ustvarjanju glasbene kulise festivala ima tudi MMS bend, ki se je znova izkazal. Izkušeni profesionalni glasbeniki: Tomi Purič (vodja, bobni), Sara Lamprečnik, Lucija Marčič, Žiga Rustja (spremljevalni vokali), Marko Hrvatin, Janez Skaza (kitare), Aleš Ogrin (klaviature), Giovanni Toffoloni (bas kitara) in Goran Moskovski (tolkala) beležijo letos natanko 10 let sodelovanja na MMS-u. Sprva je bend v živo nastopal le v šov programu, od leta 2013 pa spremlja prav vse nastopajoče na festivalu.

Prenos festivala je bil na TV SLO 1, Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in na spletni strani www.rtvslo.si.

Po razglasitvi so zmagovalci festivala razrezali torto, ki je kreacija Mete Kocjančič (»Supermetke«, hčerke Danila Kocjančiča) in ekipe slaščičark Cafe Centrala iz hotelov Lifeclass. Torta je sestavljena iz prvovrstnih naravnih sestavin – bogatega čokoladnega biskvita brez moke, za svežino je dodana domača marmelada iz gozdnih sadežev. Torto bo možno okušati  v portoroški kavarni Cafe Central.

Posebna zahvala gre pokroviteljem 42. festivala Melodije morja in sonca: Generali zavarovalnica, Turistično združenje Portorož, Vinakoper, KZ Agraria Koper, Radenska, Lifeclass Hotels and spa, Surf – Eco shop, Steklarna Rogaška, Okolje Piran, Studio Hendrix – Radio Koper, Kempinski palace Portorož, Villa Fabiani, Belvedere hoteli in turizem d.o.o.,Mlinotest, Curaprox, Nutrino lab, Swisspearl Slovenija, Tehnomarket d.o.o., Zigante tartufi, La Popsi.

Uradna festivalska fotografa: Aleš Rosa, Jadran Rusjan.