FOTO: Explosion of Rock @ Taverna Koper, 2. 9. 2016

0
1360

Četrta eksplozija rocka v Taverni Koper uspela

Tudi na tokratnem Explosion of rock so se mladi bendi odrezali odlično. Publika v koprski Taverni jih je navdušeno spodbujala, saj so se nadebudni glasbeniki na velikem odru dobro znašli. Štiričlanska komisija je za dobitnika nagrade Radia Koper izbrala skupino NINA, ki bo tako v studiu Hendrix posnela enega svojih avtorskih komadov. Poleg Nine so nastopili še 8Energy, Infamous Love, The Abluesment in posebni gostje, skupina Laurylin.

Kot prvi so z majhnimi koraki na veliki oder Taverne stopili mladi nadebudneži, ki sestavljajo skupino 8 Energy. Kajetan Grižonič, Enei Rojac, Manuel Odar in Martin Varljen imajo tako radi rock, da večino časa namenjajo igranju na svoje inštrumente, ime skupine pa poleg povprečne starosti članov govori o njihovi neskončni energiji in otroški sproščenosti.

Za energičnimi osemletniki je prav tako prvič okusila čar velikega odra skupina Infamous Love, ki je nastala šele pred nekaj meseci, fantje pa se lahko pohvalijo, da so v tem času nanizali že pet avtorskih komadov. Vitan Košpenda na kitari, Blaž Klemenc na basu, Simon Veškovo na bobnih in Patrik Mrak na ritem kitari ter vokalu imajo za seboj že nekaj nastopov, v koprski Taverni pa so se predstavili premierno.

Posebno doživetje letošnjega Explosion-a je bila vsekakor skupina NINA, katere člani pridno vadijo že vse od lanskega avgusta, zato so bili na veliki oder dobro pripravljeni. Tadej Starman (vokal, kitara), Dejan Radešič – Ozdy (bas) in Simon Veškovo (bobni) svojo energijo usmerjajo v ustvarjanje punk rock glasbe, zato se radi pohvalijo, da igrajo izključno avtorske skladbe, ki so publiko v koprski Taverni povsem prevzele s svojimi zgodbami. Večina skladb namreč govori o ljubezenskih prigodah z Nino iz Tolmina.

Veliki oder Taverne je prvič preizkusila tudi skupina The Abluesment, ki jo sestavlja pet mladih fantov z obale. Skupina, katere zaščitni znak je blues s pridihom rock’n’rolla, je rezultat enoletnega razmišljanja Tineta Farkaša in Aljoše Davidoviča. Ustvarjanje glasbe jim gre dobro od rok, zato upajo, da bodo kmalu izdali svoj prvi album.

Za tokratno izvedbo explozije rocka so organizatorji pripravili še eno presenečenje. Zaradi svojstvenega žanrskega prepleta je kot posebni gost nastopila skupina Laurylin. Glasbena zasedba je nastala na pobudo violinistke Amande Vidic in želje po izvajanju njene avtorske glasbe. Poleg avtorskega repertoarja, ki je zajet na prvencu »Eau de Toluen«, se radi preizkušajo v igranju metal in rock priredb. Poleg Amande strune drgnejo še violinistka Linda Vidic, violistka Ina Lorbek in violončelistka Apolonia Vidic, vsemu pa daje ritem bobnar Gaj Bostič. Občinstvo je z zanimanjem prisluhnilo njihovi »metalski duši, ujeti v okvire in vzorce klasike«.

Se vidimo prihodnje leto.

Foto: Nataša Fajon