Vinotoch – Mosh(t)

0
902
Vinotoch mosh(t) 2015

Težko pričakovani prvenec skupine Vinotoch se je končno znašel v našem uredništvu. Pionirji šagra metala so tako materializirali pijane sanje o avtorskih posnetkih in te tudi izdali v CD verziji.

Vinotoch-mosh(t)-2015
Vinotoch – Mosh(t) (EP, 2015)

Plošček z naslovom Mosh(t) na naslovnici uprizarja narobe obrnjeno eksotično plažo in palmo. Grafična postavitev palme nakazuje na falični organ, kar povzema metaforo perverznosti duha časa. Globoko sporočilo pa ni prisotno le na naslovnici, ampak se v priloženi “bukvici” znajde tudi v obliki Pikačuja, šalamina, okostnjakov, obrnjenih križev in seveda tudi barbarskega Conana. Torej CD vsebuje vse začimbe za resno šagra metal mineštro.

V hipu je jasno, da je v izdelku stisnjena velika doza ironije. Posrečen ironičen pristop doda originalnost, ki se pretaka iz pesmi v pesem. Prva pesem na albumu z naslovom »Na zdravje« je oda pijančevanju in etno kuhinji, ki lahko nekaterim zveni nekoliko nestrpna. Vsekakor vzbuja spomine na pijančevanje po koprskih ulicah. Sledi ji »Davinkotova šifra«, kjer najdemo bolj pripovedno plat skupine. Vinotoch nam tako predstavijo njihove junake kot so Vinko, Močerad, Mafalda itd. Ne manjkajo pa »Borovničke«. Ta priljubljeni napitek je obvezen za vsakodnevne epske prigode vsakega šagrametalca. »Gonyo ga tmne senze« je temačna anti-zgodba ovita v gozdu z močeradi in ne-holywoodskem zaključkom. Instrumentalni zaključek »Vinotoch« pospremi poslušalca v razmislek oziroma do najbližje oštarije na kozarček ali dva.

vinotoch cd2
Vinotoch Mosh(t) Zadaj

Zvok ploščka je sicer nekoliko »ozek« in nerazločen predvsem na nižjih frekvencah, kar je splošna hiba domačih posnetkov. Ne glede na to so vokali razločni in se čitljivo razbere sporočilo »Fešte in sodelavcev«. Zanimiv mix se znajde na začetku venčka »Gonyo ga tmne senze«, ki nasmeje tudi nevernega metalca.

Če se je Frank Zappa okoli leta 1986 spraševal ali humor spada v glasbo, in to potrdil, so enako leta 2015 storili tudi Vinotoch. Ne glede na to ali se fantje norčujejo ali popolnoma resno mislijo, je album Mosh(t) za poslušalca s prefinjenim smislom za humor zabavna metal godba s skandinavskimi odtenki in izstopajočo »harmoniko«. Za dovzetnega poslušalca pa je Mosh(t) nujen dodatek v zbirki CD-jev (must have letošnje zgodnje pomladi).

Skladbe na plošči:

1. Na zdravje

2. Davinkotova šifra

3. Borovničke

4. Gonyo ga temne senze

5. Vinotoch (instrumental)