Teo Collori in Momento Cigano – Hot Club Piran

0
936
Teo Collori in Momento Cigano - Hot Club Piran (2015)

Teo Collori (1984) je pri svojih 30 letih že veteran obalnega in slovenskega jazza. Eden boljših jazz kitaristov v tem prostoru že dobro desetletje ustvarja in poustvarja tovrstno glasbo v številnih zasedbah, v zadnjem času pa ga lahko najpogosteje slišite v skupini Eskobars ter v Magnificovi spremljevalni skupini, kjer je nasledil Roberta Pikla.

Najbolj aktualen projekt je naslovljen Teo Collori in Momento Cigano, s katerim so nedavno izdali prvenec Hot Club Piran (Celinka, 2015), katerega naslov aludira na glasbeno zvrst, ki se je loteva in ki izhaja neposredno od romskega kitarskega mojstra Djanga Reinhardta, ki je v 30. letih 20. stoletja z dvema prstoma na levi roki definiral novo glasbeno zvrst »hot club jazz« oziroma »gypsy jazz«.

Momento Cigano se po dobrih osemdesetih letih ne oddaljujejo od prvotnega koncepta in zvoka gypsy jazza. Zasedba dveh kitar, basa, violine in klarineta ponudi točno to, kar od gypsy swinga pričakujete: všečne melodije, virtuozne improvizacije in melanholičen zven gypsy kitar. Zvočni pristop Saša Fajona se z glasbo zlije in živi akustični izvedbi ne dodaja odvečnih produkcijskih trikov. Aranžmaji so konservativni, a kljub temu ali prav zato zelo prepričljivi. Vratolomne solistične akrobacije so redke (kar ne pomeni, da je izvedba preprosta), kar da glasbi ležernost, ki v podobnih godbah zaradi hitrostnega egotripiranja pogosto umanjka. Poleg Collorija na solo kitari je tu še ritem kitarist Mauro Freschi, ki vrši perkusivno funkcijo in skupaj s kontrabasistom Nicolo Burbonom ustvarja »driving groove« za včasih preskopo odmerjene solistične izlete Collorija, Matije Krečiča na violini in Mateja Kužela na klarinetu. Tu in tam vodilno vlogo prevzame sopran saksofon Lenarta Krečiča, godalne spremljave pa dopolnita še violist in violončelist Klemen Bračko ter Tilen Artač.

Razpoloženja skladb se držijo sredinskosti in ne gredo v ekstreme. »Catchy« melodije, ki so zaradi arpeggiranega načina igranja značilnost tovrstne glasbe, spremljajo vse skladbe, od živahnejših, kot je uvodna Chase, ki spominja na kakšno vintage otroško risanko, One Moon No Sun in edinega up-tempo komada Zheton, prek valčkov Earnie in Pierrot k bolj umirjenim Tony Mitraglia z igrivo medigro violine in kitare med violinskim solom, Cara Negri Theme in baladi Luna. Album zaključuje »feature« komad Lenarta Krečiča z zmagovalnim naslovom Leonardo Molto Cigano, začinjen s kitarskim solom z Zappa-priokusom.

Hot Club Piran se tudi ob večkratnem poslušanju izkaže kot lepo uravnotežen album, saj ni utrujajoč in ne želi pozornosti za vsako ceno, hkrati pa zaradi improvizatorskih mojstrov, dobrih melodij in avtentičnega gypsy jazz zvoka ostaja zanimiv tudi za glasbene poznavalce.

Teo Collori in Momento Cigano - Hot Club Piran (2015)
Teo Collori in Momento Cigano – Hot Club Piran (2015)

Skladbe na albumu:

1. Chase

2. Tony Mitraglia

3. Earnie

4. One Moon No Sun

5. Luna

6. Cara Negri Theme

7. Pierrot

8. Zheton

9. Leonardo Molto Cigano

Zasedba:

Matija Krečič: violina, Matej Kužel: klarinet, Mauro Freschi: kitara, Nicola Burbon: bas, Teo Collori: solo kitara.

Gostje:

Lenart Krečič: sopran saksofon, Klemen Bračko: viola, Tilen Artač: violončelo

Snemanje in mix: Sašo Fajon (Studio SF)

Mastering: Benjamin Vukovič (Benjamin Shock)

Design: Vuk Ferenčak