Koncertna energija na valovih Radia Koper

0
510

Jeseni se na valove Radia Koper vračajo radijske oddaje, ki s koncerti v živo posebno pozornost namenjajo domačim glasbenim ustvarjalcem. RadioLive!, Jazz in jaz ter Gremo plesat so oddaje Radia Koper, v katerih ima glasba osrednje mesto in podpirajo tako lokalno kot širše glasbeno okolje. Posnetke številnih koncertov je mogoče slišati v rednem radijskem programu, v spletnem arhivu RTV 4D in na socialnih omrežjih, še posebej zanimivo pa je glasbenikom prisluhniti v živo. Ti dogodki namreč odpirajo vrata legendarnega studia Hendrix, kjer lahko obiskovalci začutijo adrenalin ob nastajanju radijske oddaje.

Novo sezono oddaje RadioLive! začenja Easy
Prenovljeni format oddaje RadioLive! se je v minulih sezonah izkazal za pravo uspešnico. Na spletni video platformi Youtube si je posnetke preteklih oddaj ogledalo že več kot 200.000 ljudi. Oddajo oblikujejo glasbeni nastopi, ki jih voditelj Blaž Maljevac začini še s hudomušnimi vprašanji in glasbene goste predstavi javnosti. Novo sezono bo v sredo, 7. oktobra, ob 18. uri odprl znan primorski kantavtor Easy. V devetdesetih letih ga je Obala spoznala kot klaviaturista tedaj priljubljene zasedbe Night Jump, glasbena ustvarjalnost pa ga je takrat vodila do izdaje doslej edine plošče, poimenovane Galeb. Po dvajsetih letih je zdaj ponovno razprl svoja krila – Easy je namreč letošnji zmagovalec Melodij morja in sonca. Za nastop v oddaji RadioLive! pa pripravlja pravo glasbeno poslastico.

Novembrska oddaja bo v znamenju vsestranskega glasbenega ustvarjalca Roberta Jukiča, avtorja devetih zgoščenk, s katerimi se je sprehodil od jazza, klasike, folka, bluesa in countryja do alternativnega popa in šansona. Leto bomo sklenili s hudomušnim duetom Pliš, ki se bo iz domače kopalnice preselil v koprski Studio Hendrix. Prvi nastop v novem letu bo pripadel Katarini Mali, februarja prihaja v Koper drzna, divja in temperamentna Alya, marec pa prinaša simpatične, ritmično razgibane in lepljive melodije štajerske pevke Bilbi. Sezono bosta zaključila knap n’roll zasedba Orlek ter violinist, kitarist, kantavtor in Prlek Samo Budna.

Gremo plesat in Jazz in jaz
Z nastopi domačih ustvarjalcev so na Radiu Koper v zadnjih letih popestrili tudi druge radijske oddaje. V oddaji Gremo plesat, ki sledi tradiciji slovenskega, predvsem primorskega domačega glasbenega ustvarjanja, predstavljajo ljudsko in ponarodelo pesem ter narodno-zabavno glasbo. 26. oktobra bodo v oddaji gostili ansambel Vikend, ki je navdušil na letošnjem festivalu Slovenska polka in valček. Studio Hendrix pa bo zadišal tudi po jazzu. Nadaljevali bodo z večeri kreativne glasbe, ki predstavljajo slovenske jazzerje in njihovo glasbeno poetiko. Nastopili bodo glasbeniki različnih generacij in žanrov, uveljavljeni in tisti, ki se jim veliki odri šele odpirajo, mali sestavi in mogočni big bendi. Začenjajo 18. novembra z nastopom Big Banda Hrošči. V nadaljevanju pa se bodo ozrli v širši slovenski prostor, tudi prek meje v zamejstvo, kjer nastajajo samosvoje glasbene zgodbe.

Radio Koper beleži rast poslušanosti
Radio Koper je regionalna radijska postaja znotraj skupine Radia Slovenija, ki nagovarja predvsem primorsko občinstvo, poslušajo pa ga tudi drugod po Sloveniji ter rojaki v Italiji in hrvaški Istri. V poletnih mesecih je zabeležil veliko rast poslušanosti, saj ga je v povprečju med junijem in avgustom poslušalo 7 tisoč več poslušalcev kot v istem obdobju lani, dnevni doseg na območju Primorske pa je bil višji za 2%. S spremembami v programski shemi nagovarja občinstvo vseh generacij. Najbolj poslušane so informativne oddaje, ki ažurno spremljajo dogajanje na Primorskem, v širšem slovenskem prostoru in tujini, ter jutranji in dopoldanski programski pas s prepoznavnimi glasovi, ki poslušalcem ponujajo reportažne zapise, pogovore z gosti in aktualne servisne informacije. (Vir: RTV Slovenija iz raziskave Mediana RM, velikost vzorca 4.800 posameznikov, starost 10 – 75 let)

Vir: Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija