Deseti brat reunion: Madona dejmi danes – 30 let prepozno

0
594
Na uredništvo Muzikobala smo prejeli novico s strani Draga Misleja Mefa, ki napoveduje reunion koncert legendarne zasedbe Deseti Brat. Ravno letos plošča Madona Dejmi Danes praznuje okroglo obletnico in za obležitev le-te, se bo koncert z gosti zgodil 27.11.2015 v Gledališču Koper ter v na novo odprtem Centru mladih Koper. Prilagamo original Mefovo pismo:

Končno so me prepričali in tudi ostale, ki niso bili ravno za kakšno nostalgiranje, saj nam gre čisto dobro tudi v aktualnem času, pa vendar, Primitivc in Flego sta trmarila in zdaj je jasno.

V petek 27. novembra bomo pripravili večer Madone in Desetega brata, ki smo ga naslovili Madona dejmi danes – 30 let prepozno

Dogodek bo večplasten, sicer vse skupaj nima smisla. Zato pripravljamo:

 • Odprtje razstave plakatov za razne bende, ki jih je oblikoval Boris Benčič (Deseti brat, Zebra imago, Karamela, Gojc in Hamrs, Prizma, Bazar, in še kdo)
 • Koncert Madona dejmi danes v koprskem gledališču. Poleg originalne zasedbe, ki bo odigrala pesmi z albuma bomo odigrali še pesmi z drugimi zasedbami (z Jadranom Ferjančičem 4 pesmi iz obdobja pred snemanjem kasete Hotel Vanganel, z Valterjem Kofolom pesem Novi Ljudje, z Dragom Faventom pesem Gina, ne vemo pa, če bosta Darko Pejič in Bojan Hlastec še sposobna odigrati pesem Deseti brat)
 • Koncert skupin Sottomayor, Svinjske tačke, No limits in Sensation v koprskem CMK-ju. Vsaka od skupin bo odigrala par pesmi Desetega brata in nekaj svojih.
 • Obiskovalci koncerta v gledališču bodo imeli vstop tudi v CMK, tisti, ki ne marajo nostalgije pa bodo lahko izbrali samo koncert mladih skupin.

  Deseti Brat (foto: arhiv skupine)
  Deseti Brat (foto: arhiv skupine)

Pa še to:

 • Pripravljamo prenos koncerta iz gledališča v CMK,
 • Dogovarjamo se o snemanju za Radio Koper,
 • Vse skupaj bi radi posneli za kratek dokumentarec,
 • Upam, da bomo omogočili mladim skupinam snemanje albuma s priredbami naših pesmi,
 • Zbiramo gradivo o Desetem bratu in morda nam lahko pomagate s pozivom ljudem, da morda posredujejo kakšne fotografije Desetega brata iz tistega obdobja. Pozabili smo in zdaj iščemo tiste, ki se morda spomnijo  nekaterih pesmi, ki smo jih igrali v prvem obdobju (Zadruga, Šah-mat, Prva pomoč),
 • Na youtube imamo vse tri glasbene spote, ki smo jih posneli (James Dean, Jože išče srečo in Novi ljudje) zdi pa se nam, da smo posneli še kakšnega, predvsem pa nam manjka posnetek iz Portoroža s koncerta Oko za uho ali nekaj takega, kjer so ponovno nastopili Kameleoni. Mislim, da je koncert posnela koprska TV.

Plakat za koncert (ob uporabi Benčičevega desetdinarskega bankovca) oblikuje glasbeni spremljevalec Desetega brata in eden najpomembnejših jugoslovanskih eksperimentalnih filmarjev, Davorin Marc.

To je zaenkrat vse.

Mef

p.s. Vmes pa nastajajo pesmi za dvojni album električne in akustične skupine Mef in NOB. Nekaj jih je že blizu konca in zdaj čakajo, da mine ta gužva z Desetim bratom.