Rudi Bučar

1
2287
Rudi Bučar (foto: arhiv Rudi)

(Etno, Folk, Pop, Rock)


Kraj: Izola. Leta delovanja: 1995 – danes

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Rudi Bučar – Isolano@Rudi_Bucar-Isolano.mp3, Rudi Bučar – 3 x 7@Rudi_Bucar-3X7.mp3, Rudi Bučar – Canto de strada@Rudi_Bucar-Canto_de_strada.mp3, Rudi Bučar in Istrabend – Wana je lbezn@Rudi_Bucar- Istrabend-Wana_je_lbezn.mp3, Rudi Bučar & Elevators – Tja@Rudi_Bucar-Elevators-Tja.mp3,Rudi Bučar in Frčafele – Sen Znala Jes@Rudi_Bucar_in_Frcafele- Sen_znala_jes.mp3, Rudi Bučar En Figoni – Šaltinka@Rudi_Bucar_en_Figoni-Saltinka.mp3, Rudi Bučar – Ti@Rudi_Bucar-Ti.mp3 “]

Glasbena pot Rudija Bučarja, 1978, sega v osnovnošolsko obdobje, ko je s prijateljem in kasnejšim stalnim sodelavcem Gabrom Radojevičem ustanovil skupino Spirits. Z njo izda glasbeni prvenec, Zemljin krik, že kmalu zatem pa z rockovske poti zavije na neko drugo, intimnejšo. Pod vplivom kultnega obalnega fotografa in glasbenika, pokojnega Luciana Kleve, začne spoznavati glasbene odtise časa v rojstni Istri. Opravi zahteven raziskovalni podvig, posname ure in ure gradiva, ki doživi novo rojstvo v Rudijevem prvem samostojnem albumu, Kapotu (2003, ZKP RTVS). Z njim je slovenski (in mednarodni) javnosti približal istrske ljudske napeve skozi sodoben glasbeni jezik, zato album ni ostal neopažen. Kritiki, še bolj pa široka publika, so ga sprejeli odprtih rok; tedaj se je med sodobne primorske legende uvrstila zgodba o tem, kako hitro so pohajale nove in nove naklade tega albuma, ki je bržčas tudi zato danes obvezni inventar vsake prave primorske familije. Rudijevo etnomuzikološko udejstvovanje ni zastalo na tej točki, z drugim samostojnim albumom, Kambiamentom (2007, Dallas Records), je istrsko glasbeno zapuščino preoblekel s še prepričljivejšim avtorskim zamahom. Svobodnjaški duh ga je s poti, ki je sicer nikdar več ni zares zapustil, tu pa tam zanesel na odre, ki jih namesto toplega primorskega sonca, ožarjajo reflektorji. Bil je spremljevalni vokalist slovenske evrovizijske predstavnice Alenke Gotar (2007, Helsinki) in se za vozovnico na Evrosong potegoval v duetu z Alyo (2009). Preizkusil se je na Slovenski popevki (avtor skladbe Samo ti, v izvedbi Anike Horvat, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2009; Naj traja, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2011; Še malo, 2012). Bil je tudi del multimedijskega projekta Sozvočja Slovenije, s katerim je med drugim nastopil tudi v Bruslju, ob sklenitvi slovenskega predsedovanja Evropski uniji (2008).

Posebno poglavje v Rudijevem ustvarjalnem opusu pa se je začelo z zasedbo Istrabend, ki nastane leta 2011. V njej sta se ob Rudiju (z)našla dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac. Sodelovanje je konec leta 2012 rodilo Rudijev tretji samostojni album, Rudi in Istrabend. Izšel je pri založbi Celinka. Leta 2013 je Rudi napisal glasbo za gledališko predstavo “sluga dveg gospodarjev” v koprodukciji s srbskim režiserjem Kokanom Mladenovičem in Gledališčem Koper. 

Leto 2014 se je pričelo s sodelovanjem na Emi 2014, kjer je pesem “Tja” predstavil skupaj s skupino Elevators. Maja 2014 je izšla plošča »Kantajmo« vokalnega kvarteta 7 plus za katere je prearanžiral deset istrskih skladb. Meseca julija s Frčafelami zmaga festival Melodije morja in sonca s skladbo “Sen znala jes”, ki postane tako prva narečna zmagovalna skladba festivala. Septembra 2014 je Rudi nastopil tudi na Slovenski popevki s skladbo “Ti” in tudi zmagal. Poleg nagrade strokovne žirije je dobil tudi nagrado za najboljšo interpretacijo. 

[tabgroup][tab title=”Diskografija”]

Rudi Bučar in Istrabend – Šentiment (Celinka, 2017)

Rudi Bučar – Konǝc (Celinka, 2015)

Rudi Bučar - Konəc (2015)

Rudi Bučar in Istrabend (Celinka, 2012)

Rudi Bučar in Istrabend (2012)

Rudi Bučar – Kambiament (Dallas records, 2007)

Rudi Bučar - Kambiament (2007)
Rudi Bučar – Kapot (ZKP RTVS, 2004)

Rudi Bučar - Kapot (2004)

SpiritsZemljin Krik (1999)

Spirits - Zemljin Krik (1999)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Rudi Bučar – Izola (uradna himna NK Izola)

Rudi Bučar – Edina (uradni videospot)

Rudi & Elevators – Tja (EMA 2014)

Istrski Maraton (himna istrskega maratona)

Drugačna (videospot)

Naj traja (Slovenska popovka)

Rudi Bučar in Istrabend – Edina (v živo)

[/tab][tab title=”Drugo”]

[/tab][/tabgroup]

 

 

Comments are closed.