D-Fact

0
1594

(Nu-Metal)


Kraj: Izola, Šared, Korte. Leta delovanja: 1997 – 2006

D-fact_5D-fact je alternativna slovenska rock skupina, ki je vidno delovala od leta 2000 do 2006, začeli pa so 1997. Izdali so dva albuma: Čas (2002) in Fashion Victim (2005). Določeni glasbeni kritiki so jih imeli za enega izmed najboljših bendov v svoji zvrsti. Neuradno so prenehali z delovanjem 2006. Še vedno je živa myspace stran.

Korenine skupine so leta 1997 postavili Miha V. (kitara), Andraž P. (bobni) in Bojan R. (bas). Zaradi raznolikosti glasbenih žanrov, katerim so ustanovni člani spadali (grunge, rap, metal, funky, …), je bil prvotni stil skupine nekaj popolnoma inovativnega in še ne definiranega. Skupina je ta spaček glasbenih stilov izrabila in poimenovala band po njem. d-fact torej na eni strani pomeni fuzijo različnih glasbenih stilov v samosvoj, »defekten« stil; po drugi strani pa d-fact odzveni kot »the fact« ali dejstva, ki jih slovenska besedila odpirajo.

Z notranjo rastjo skupine so rastle tudi potrebe po novih članih. Medtem, ko je skupina mrzlično iskala »frontmana«, drugega kitarista in DJa so skupine kot Korn, deftones, Tool, … s podobnim stilom pretresle svetovno glasbeno industrijo do te mere, da je bila prisiljena odpreti novo stran v glasbenih žanrih z imenom »Crossover« ali »Nu-metal«, glasbeni žanr kateremu danes pripadajo tudi slovenski d-fact.

Za iskanje končne, popolne zasedbe je skupina porabila od svoje ustanovitve skoraj štiri leta. Iskanje frontmana in kitarista se je končalo leta 2000, ko sta v skupino prišla Perica (Predrag R.) in Milijan P.. Nove člane so s skupino takoj povezale močne vezi, ki so še danes nepretrgane. Začetek novega tisočletja je pomenil tudi nov začetek današnje skupine. Peterica je med nadaljnim iskanjem D.J.-a začela pripravljati nov repertoar s katerim je vse pogosteje koncertirala širom po Sloveniji. Prihajajoče leto 2002 pa je zaskupino pomenilo prelomno leto. Skupina je v dveh letih skoraj popolnoma izoblikovala svojo lastno glasbeno identiteto znotraj Crossoverja oziroma Nu-metala. Korak do popolnosti pa je za skupino pomenil prihod Simona Stojko-Falka ali DJ SSF-a v skupino. Po vseh teh letih iskanja je skupina končno prišla do svoje popolne zasedbe.

Idealna in hkrati prva priložnost za preizkus končne zasedbe se je skupini ponudila z Nikinim natečajem »Kdo bo osvojil Triglav?«. Natečaj, ki je obsegal več kot 140 skupin in trajal dobre tri mesece ni bil le izčrpna koncertna izkušnja ampak hkrati tudi hud preizkus skladnosti članov končne zasedbe. Kljub nekomercialnem glasbenem stilu skupine, se je skupina prebila vse do finalnega večera. Ne glede na izid glasbenega natečaja, je po zadnjem nastopu v pričakovanju na končno razsodbo žirije, skupina dobila svojo lastno potrditev, ki jo je skupina čakala toliko let. Skupina d-fact je prišla do svoje končne zasedbe. Proti vsem pričakovanjem pa je uspeh končne zasedbe potrdila tudi žirija, ki je izbrala skupino d-fact za zmagovalce natečaja. Z zmago na natečaju, je skupina dobila vstop v studijske prostore »Studia Tivoli Productions«, kjer je skupaj s svojim producentom Dejanom Radičevičem posnela svoj prvenec Čas.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

  • Milijan Pluzarev – kitara
  • Miha Vivoda – kitara
  • Bojan Rojc – bass
  • Simon Stojko Falk – DJ
  • Predrag Rajčić – vokali
  • Andraž Paliska – bobni

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Čas (2002)

D-fact_album_cas

Fashion Victim (2005)

D-Fact (arhiv skupine)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

[/tab][tab title=”Drugo”]

V pripravi!

[/tab][/tabgroup]