Robert Svinja

0
1723
Robert Svinja v MKC Koper 1990 (foto: Alen Antolovič)

(Punk/Post Punk)

Kraj: Izola, Šared. Leta delovanja: 1983 – 1990

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Destruction@Robert_Svinja-Destruction.mp3, Maryanne@Robert_Svinja-Maryanne.mp3, Under cloud@Robert_Svinja-Under_cloud.mp3, The Night@Robert_Svinja-The_night.mp3, Message from the front@Robert_Svinja-Message_from_the_front.mp3, Morte sicura@Robert_Svinja-Morte_sicura.mp3, Signore puttane di citta@Robert_Svinja-Signore_puttane_di_citta.mp3, Kemična reakcija@Robert_Svinja-Kemicna-reakcija.mp3″]

Robert Svinja so bili obalna punk skupina, ki je delovala v osemdesetih letih. Skupina je nastala leta 1983 in je bila sestavljena iz mladih navdušencev, katerih povprečna starost je bila šestnajst let. Originalno zasedbo so sestavljali Albin Guzič (bobni), David Žbogar (vokal), Zlatko Vukovič (kitara) ter Sergej Markuža (bas). Kot mladi navdušenci in vizionarji, kar je bilo razvidno po njihovih besedilih, se že takrat čutilie potrebo po revolucionarnih spremembah, kar je tedanje punk gibanje nudilo. Kot vsi mladi bendi so imeli težave z nakupom inštrumentov, vendar je bila volja po ustvarjanju veliko močnejša in začeli so z aktivnimi vadbami v Grbičih za Šaredom. Lokacija je bila izolirana od sveta in zato pravšnja za neomejene možnosti kreativnega ustvarjanja. Prvi koncert se je zgodil v koprskem MKC-ju 23.12.1983, kjer so tudi dobili potrditev, da je njihova smer razvoja prava in so bili kot začetniki, na svojem prvem koncertu dobro sprejeti. Največji koncert, na katerem so nastopili, je bil rock koncert v izolskem Arrigoniju leta 1986, kjer so nastopili med skupinama Lačni Franz in Pankrti, doživeli pa so malo polomijo (konkurenca je bila premočna). Po odhodu Sergeja Markuže v vojsko, se je bandu pridruži Andrej Šik. David Žbogar je z novo zasedbo tudi spremenil ime banda v Robert Schwain. Original zasedba Robert Svinja je delovala bolj na punk osnovi s slovenskimi besedili, medtem ko so Robert Schwain imeli besedila v angleščini in ustvarjali na osnovi post punka. Zasedba Robert Schwain je odigrala nepozaben koncert v legendarni Pivnici Izola, na festivalu RI -ROCK, poleg tega pa so imeli tudi manjšo turnejo po koncertnih prostorih v Trstu. Kot vse skupine, so tudi oni imeli svoje vzpone in padce. V drugi polovici osemdesetih je Robert Svinja (Robert Schwain) razpadel in nastala je nova skupina Night fly, ki sta se ji pridružila še nova člana Mitja Sluga – Pidoć (bobni) in Dario Gazič (Saksofon).

Night Fly so bili tehnično popolnejši ter glasbeno precej bolj kompleksni, ker pa niso imeli pevca so poskušali ustvarjati bolj inštrumentalno, melodično glasbo, ki je spominjala na neke vrste new age oz. viden je bil vpliv britanske skupine The Cure.   Nastopili so v Trstu – Il posto dele Fragole (prostori Radia Fragola). Imeli so resno možnost za turnejo po Italiji, ki pa je nikoli niso izvedli. Zadnji  koncert skupine je bil v Izoli na stadionu leta 1989, kot predskupina  Bajage & Instruktori. Nato je bobnar Mitja Sluga zapustil skupino zaradi družinskih razmer. Razpadu skupine je dokončno botroval  odhod nekaterih članov v vojsko in na barko.  Skupina se je zbrala še za poslovilni koncert  preminulega  David Žbogarja  v  MKC Koper leta 1990. Vokal je na koncertu nadomestil Maksimiljan Rojc “Maxi”.  Robert Svinja ni bil zgolj band. Njegova ideja in upor je vplival na generacijo izolske mladine. Velja omeniti še to, da sta dva legendarna člana skupine Robert Svinja tragično preminula (Sergej Markuža in David Žbogar). V spomin nanju so Robert Svinja na zgoščenki izdali prej izdano kaseto 2 beers or not to be.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Robert Svinja (original zasedba):

 • Albin Guzič “Bino” (bobni)
 • David Žbogar (vokal)
 • Zlatko Vukovič (kitara)
 • Sergej Markuža (bas)

Robert Schwain:

 • Aleš Rožac (bobni)
 • David Žbogar (vokal)
 • Zlatko Vukovič (kitara)
 • Andrej Šik (bas)

Nightfly:

 • Mitja Sluga “Pidoč” (bobni)
 • Dario Gazič (saksofon)
 • Zlatko Vukovič (kitara)
 • Andrej Šik (bas)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

2 beers or not 2 be (Demo, CD, )

Robert Svinja - Two Beers or not to be (CD)

2 beers or not 2 be (Demo, kaseta, )

Robert Svinja - Two Beers or not to be (kaseta)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Koncert Robert Svinja (predskupina Izola Brand) v izolskem Arrigoniju 15.9.1990

[/tab][tab title=”Drugo”]

 • V pripravi!

[/tab][/tabgroup]