Revolver

0
2783
Revolver 1995 (foto: Revolver arhiv)

(Hard Rock/Thrash Metal/Crossover)

Kraj: Lucija Leta delovanja: 1993 – 1998

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Brez Besed@Revolver-Brez Besed.mp3, Ne Odstopam@Revolver-Ne_Odstopam.mp3, Čakajoč Na Smrt@Revolver-Cakajoc_na_Smrt.mp3, [email protected], Sistem@Revolver-Sistem”]

Revolver so legendarna metal skupina z Lucije, ki je bila aktivna v devetdesetih letih. Ko govorimo o skupini Revolver, se oboževalci skupine spominjajo predvsem izjave: “Ko zapoka, zapoka glasno…sploh če ustreli Revolver. Glasba, ki prestreli ušesa, če te dobi nepripravljenega”. Revolver so zagotovo ena izmed najbolj uigranih, tehnično in odrsko dodelanih obalnih skupin v devetdestih. Izjemne kitarske stvaritve Kevina Koradina (enega najbolj nadarjenih kitaristov tiste dobe pri nas) so dopolnjevala udarna besedila v slovenščini, tekstopisca in ekspresivnega pevca Igorja Zonte. Podlaga za kitarsko – vokalno simbiozo je bila trda in dovršena ritem sekcija z Matejem Bateličem na basu ter Enisom Beganovičem na bobnih. Legendarna obalna skupina je dodala velik pečat obalni alternativni sceni v devedesetih in hkrati zaznamovala celotno generacijo mladih alternativcev. Bili so prvi obalni metalci z lastnim CDjem (z besedili v slovenščini) in tudi prvi, ki so uspeli ne samo na obali, ampak tudi širom Slovenije.

Zgodba skupine se prične leta 1993, ko se zberejo Kevin Koradin (kitara), Igor Zonta (vokal), Uroš Maver (klaviature), Milan Mrdjenović (kitara), Tomo Škrinjar (bas) ter Enis Beganović (bobni) in ustanovijo skupino, ki je bila na začetku bolj hardrockovska, kot metalska. V prvem letu obstoja nastopijo na Gimnazijskem koncertu v Kopru, ankaranskem By Nightu ter na takrat prvem pop festivalu slovenske Istre “Popsi”, kjer nič kaj presenetljivo dosežejo tretje mesto. Leta 1994 poleg na obali pričnejo nastopati tudi po Sloveniji. Skupina hitro postane priljubljena tudi izven Primorskih meja in že prvi odmevnejši nastop se zgodi na festivalu Novi Rock v ljubljanskem klubu K4, kjer jim za las uide uvrstitev v finale tekmovanja. Istega leta sta vidnejša dosežka Revolver še zmaga na odmevnem “Slovenskem Rock Festivalu” v Mariboru za najboljšo skladbo mlade rock skupine ter prvo mesto na drugem festivalu Popsi v Izoli. Leta 1995 pride do prvih sprememb v zasedbi, saj Milan in Uroš zapustita bend, Tomota zamenja Veldin Brečević, pa še to za kratek čas. V mesecu maju se skupini pridruži takrat mladi talentirani basist Matej Batelič in tako zasedba postane dokončno kvartet. Še v istem mesecu Revolver nastopijo na koncertu ob dnevu mladosti v Piranu, pred polnim Tartinijevim trgom. V letu 1995 pričnejo s snemanjem demo posnetkov in prispevajo skladbo “Um” za kompilacijo “Desna scena”. Leto 1996 je v znamenju snemanja plošče Sistem, ki jo v dekanskem studiu Jork pod taktirko obalnega tonskega mojstra Jadrana Ogrina posnamejo med julijem in avgustom. Istega leta jeseni sledi nastop na enem najbolj legendarnih koncertov alter scene na obali; Arrigoni – 10 let potem. Koncert je bil kot zaključek Mediteran festivala, ki ga je takrat organiziral Mandrač z Mefom na čelu. Poleg Revolverjev so takrat nastopili še Pudding Fields, Nabiska, Vaginalni masturbator, Valter Brani Sarajevo, No Limits, Virus ter postojnski Skytower. Istega leta so Revolver nastopili kot predskupina nemških Pyogenesis v Kranju. Februarja leta 1997 je po zaključenem masteringu (v Milanu) v samozaložbi izšla plošča Sistem. Revolverji so v tem letu bili na vrhuncsu slave, saj so koncerti bili številčnejši in predvsem pomembnejši. Revolverji poleti nastopijo v Jesolu (Benetke) na legendarnem “Beach Bum festivalu” s takrat svetovnimi bendi, kot so The Prodigy, Nick Cave, Sonic Youth, Cradle of filth, Stuck Mojo ipd. Jeseni pa še v ljubljanski Hali Tivoli kot predskupina švedskih Clawfinger. Koncert Clawfinger je bil tudi zadnji nastop Enisa pri Revolver, ki sta ga nato v bendu nasledila najprej Predrag Rajčič Perica, nato leta 1998 še Luka Bašič. Skupina leta 1998 nekaj časa še deluje kot kvartet, nato skupino zapusti Igor. Kevin, Matej in Luka nadaljujejo (le za kratek čas) kot trio, vendar se sčasoma zadeve ugasnejo. Revolverji dokočno nehajo obstajati konec leta 1998, ko se Kevin preseli na Nizozemsko (kjer še leta 1998 ustavnovi skupino Tide).

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Zasedba z albuma Sistem:

 • Igor Zonta (vokal, 1993-1998)
 • Kevin Koradin (kitara, vokal, 1993-1998)
 • Matej Batelič (bas, 1995-1998)
 • Enis Beganovič (bobni, 1993-1997)

Ostali člani:

 • Milan Mrdjenović (kitara, 1993-1995)
 • Tomo Škrinjar (bas, 1993-1994)
 • Uroš Maver (klaviature, 1993-1995)
 • Veldin Brečevič (bas, 1995)
 • Predrag Rajčić (bobni, 1997)
 • Luka Bašič (bobni, 1998)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Sistem (album, 1997)

Revolver Sistem

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

[/tab][tab title=”Drugo”]

Nagrade skupine Revolver:

 • 3. mesto “Popsi 1993” Izola (Pop Festival Slovenske Istre)
 • 1. mesto “Slovenski Rock Festival” Maribor
 • 1. mesto “Popsi 1994” Izola (Pop Festival Slovenske Istre)

[/tab][/tabgroup]