Valter Brani Sarajevo

0
2856
Valter Brani Sarajevo (foto: Tomaž Tomšič - Luzer)

(Punk-Rock)

Kraj: Lucija, Dekani. leta delovanja: 1995 – 2001

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Kučni Red@Valter_Brani_Sarajevo- Kucni_red.mp3, Friend@Valter_Brani_Sarajevo-Friend.mp3, Your Pride Is Sick@Valter_Brani_Sarajevo-Your_pride_is_sick.mp3, Balada o 300-tih CD-jih@Valter_Brani_Sarajevo-Balada_o_300-tih_cdjih.mp3, Don’t Tell Me About Conformation@Valter_Brani_Sarajevo- Dont_tell_me_about_ conformation.mp3 “]

Valter Brani Sarajevo so bili obalna punk-rock zasedba, ki je bila aktivna med koncem starega in začetkom novega tisočletja. Mogočni trio je bil velika senzacija takratne obalne scene, predvsem pa bend, ki ga je bilo potrebno videti v živo. Izredna uigranost, dovršenost ter hitri in udarni ritmi so bili zrcalna podoba izvirnih besedil in glasbe, ki so jo pisali in ustvarjali vsi trije. “Glasba ki so jo preigravali VBS je bila zelo melodična, vesela, zajebantska, naspidirana, plesna če hočete. V njej najdemo elemente punka, rocka, ska-ja, HC-a. V simbiozi z besedili nekako pritegne poslušalca s svojim pozitivnim in humornim značajem”*. Najboljša anekdota o VBS je vsekakor ta, da so za besedilo pesmi “Kučni red” uporabili tekst internega pravilnika o obnašanju v begunskem zbirnem centru Postojna.

Zgodba o “Valterjih” se je začela decembra leta 1995, ko se zbrejo trije soborci: Andrej Šik (bas), Peter Kokotec (kitara) in Boris Beštjak (bobni) ter ustanovijo skupino. Slučajno je Boris povabil na session Petra in Andreja, nastal je pa bend, ki je imel v mesecu dni narejenih že več kot ducat komadov. Ime benda, so prevzeli od legendarnega partizankega filma z Batom Živoinovičem v glavni vlogi, pa predlogu Andreja in to ne slučajno. Ime Valter Brani Sarajevo je nosilo sinonim za takratno dogajanje na balkanu, ko vihrala vojna in so obstajala tudi taborišča, ki smo jih vsi imeli možnost videti po televiziji. Slovenija tedaj (in celi svet), ki je drvela profitom naproti se je v zelo kratkem času odrekla svojim južnih bratom in obnašali smo se, kot da se to nas ne tiče; skratka nonšalntnost Slovencev in oklice do trpljenja nedolžnih ljudi v Bosni in okolici je bila povod za ime benda. Takratna alternativna scena na obali, sploh koncem 90ih let je bila zelo močna in zaznamovana z številčnimi legendarnimi alter bendi (No Limits, Fregatura, Bloodsuckers, Revolver, Nabiska, Pudding Fields), VBS so tedaj bili prvi predstavniki obalnega punk-rocka. V šestih letih delovanja so imeli ogromno koncertov, izdali so pa na žalost “le” eno ploščo. Med leti 1996 so imeli veliko koncertov, med drugim so na nastopili na legendarnem izolskem koncertu: Arrigoni – 10 let potem. Člani so sicer po koncertu pošalili, da tako slabo še niso igrali, ampak da tako dobrega sprejema tudi še niso imeli. Med letoma 1997 in 1998 v Trstu posnamejo  demo posnetek, nastopijo na Novem Rocku v Ljubljani ter s KUD Idijoti na Art Music festivalu v Puli. Valterji bi morali nastopiti tudi na festivalu Zgaga 1998, ki pa je bil odpovedan zaradi tragične smrti enega izmed obiskovalcev ravno na dan, ko bi morali imeti nastop. Spomladi leta 1999 so izdali ploščo z izvirnim “Dej Ivan uklopi na elektriko”, ki so jo zimo pred tem posneli v koprskem MKC-ju, pod taktirko tonskega mojstrja Bojana Babiča “Babota”. Naslov plošče je povezan s pripetljaji v legendarni obalni vadnici pri Ivančku (kjer so vadili tudi Fregatura in No Limits). Zaradi taiste vadnice so se VBS smatrali za barakarski  in nič kaj garažni bend. V sklopu promocije plošče so imeli nastop v živo na Radiu Študent. VBS se lahko tudi pohvalijo, da so bili večkrat predskupina KUD Idijotom, Rambu Amadeusu in tudi Let3. V zadnjem letu delovanja se je skupini pridružil še četrti član, Liam Hlede na kitari. Valterji so prenehali ustvarjati  leta 2001, vendar so vsi člani ostali zvesti glasbi. Peter je nekaj časa deloval pri Tide, Boris in Andrej pa sta skupaj sodelovala pri Dance Mamblita. Valterje je bilo po letu 2001 moč slišat v živo še nekajkrat, zato ni izključeno, da jih bomo še kdaj.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

  • Andrej Šik (bas, vokal)
  • Boris Beštjak (bobni, vokal)
  • Peter Kokotec (kitara, vokal)
  • Liam Hlede (kitara)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Dej Ivan uklopi nam elektriko (album, 1999)

VBS - Dej Ivan uklopi nam elektriko

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Drugo”]

[/tab][/tabgroup]