Promocija lokalne glasbe na radijskih postajah

0
534
Krneki 1

Pri promociji (lokalne) glasbe imajo vsekakor pomembno vlogo tudi radijske postaje. Na območju slovenske obale trenutno delujeta dve radijski postaji, Radio Capris, ki je komercialna radijska postaja in Radio Koper, ki deluje v okviru javnega Regionalnega RTV -centra Koper – Capodistria.

“Če poslane pesmi ustrezajo formatu radijske postaje, jih z veseljem uvrstimo v redni program” – Radio Capris

»Če poslane pesmi ustrezajo formatu radijske postaje, jih z veseljem uvrstimo v redni program,« na vprašanje, kako na Radiu Capris skrbijo za predstavljanje obalne glasbe, odgovarja Mitja Čehovin, odgovorni urednik. Zadnja taka primera sta denimo obalna rock skupina Sixtynine in pevec Žiga Rustja, ki jih vsakodnevno predvajajo v svojem programu.

Pred leti so na Caprisu imeli tudi Oddaje za pesem tedna, v katerih so se lahko predstavili lokalni glasbeniki, a so jih na podlagi raziskave, ki je leta 2009 pokazala, da oddaja med poslušalci ni najbolj priljubljena, ukinili. »Kot komercialna radijska postaja seveda stremimo k čim večji poslušanosti, na podlagi raziskav pa smo ugotovili, da oddaje o slovenski glasbi niso tako zelo priljubljene, da bi na dolgi rok zagotavljale poslušanost, po kateri bi Radio Capris bil prva izbira poslušalcev na Obali,« razlaga Čehovin. Programske spremembe, ki so jih na radio vnesli v letu 2010, so sicer prinesle podvojeno število poslušalcev, kar danes Capris uvršča na mesto najbolj poslušanega radia v obalni regiji.

“Najbolj efektivno promoviramo klasične glasbenike,” – Radio Koper

»Najbolj efektivno promoviramo klasične glasbenike, saj imamo oddajo, ki se imenuje Mladi glasbeni talenti. Sledimo tudi vsem tekmovanjem mladih glasbenikov, najboljše izvajalce pa redno nagrajujemo s snemanji v Studiu Hendrix,« pa na drugi strani razlaga Armando Šturman, glasbeni urednik na Radiu Koper, ki hkrati poudarja, da gre pri njih za nadlokalni radio, ki pokriva celotno Primorsko. Imajo tudi rubriko Pesem tedna, v izbor zanjo pa avtomatsko pridejo glasbeniki, ki izdajo svoj CD. Izbrana pesem se potem vrti štirikrat na dan.

»Kot radio smo odprti za vse glasbene zvrsti,« nadaljuje Šturman, poudarek pa zadnja leta dajejo ohranjanju tradicije in ljudskosti. Pred leti so imeli poseben natečaj, s katerim so dajali možnost snemanja, vendar se je projekt tudi zaradi financ za enkrat ustavil, kljub temu, da ostaja pri tem velik interes za naprej. »Imamo tudi oddajo Radio Live, v kateri redno gostimo lokalne izvajalce,« še pojasnjuje urednik. Gre za oddajo z dolgo tradicijo, v okviru te pa na radiu v studiu gostijo koncerte različnih glasbenih izvajalcev, ki jih poslušalci lahko pridejo spremljati tudi v živo, v studio. Poleg tega imajo na koprskem radiu še oddajo Primorska poje, ki je posvečena pevskim zborom.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here