Lara Baruca

0
1362


LaraB_1Lara-B (Lara Baruca) je rojena v Kopru, v glasbeni družini, ki ji glasbo položi že v zibelko. Pri sedmih letih v glasbeni šoli v Kopru vpiše klavir, po štirih letih klasičnega šolanja nadaljuje izobraževanje v multimedijski glasbeni šoli violinista Boruta Ljubca, kasneje pa v šoli Scuola di Musica 55 v Trstu. Prvič se v vlogi pevke in tekstopiske predstavi leta ’92 na festivalu Pomlad na Obali. V najstniških letih se redno predstavlja na festivalih, ki ji prinesejo marsikatero priznanje (prvo mesto strokovne žirije Mladi MMS ’95, pesem “Hudič izgublja moč”; prvo mesto strokovne žirije Kraška popevka ’95, pesem “Spet laži”; tretje mesto strokovne žirije EMA ’99, pesem “Ti si se bal”; prvo mesto MMS Nova Scena ’99, pesem “Sonce in luna”; naslov Debitantka leta na Slovenski popevki ’99, pesem “Moja zvezda”)

Pri sedemnajstih izda svoj prvenec Hudič izgublja moč, za katerega spiše vsa besedila in istega leta ustanovi italijansko-slovensko zasedbo, ki album predstavlja na slovenskih in italijanskih odrih. Po odmevnem nastopu na izboru EMA ’99 s pesmijo Danila Kocjančiča “Ti si se bal” in zmagi na Novi sceni festivala MMS s pesmijo “Sonce in luna”, katere avtor glasbe je Roki Petkovič. Nato podpiše založniško pogodbo z Založbo RTV Slovenija, za katero izda albuma Kar ne piše (1999) in Beenarni Sistem (2001).

Od ustanovitve svoje koncertne zasedbe intenzivno koncertira in si odre deli z domačimi in tujimi glasbenimi velikani (Franz Ferdinand, Cardigans, Elisa, Apocalyptica, Parni Valjak, Siddharta, Prozac+, Nek, Šank Rock, itd.) v studiu pa vokale snema za vrsto slovenskih plošč (Panda, Jan Plestenjak, Andraž Hribar, Manca Izmajlova, Shyam, Supersoul Connection, idr.)

Leta 2002, po dolgem spogledovanju z gledališkimi odri, spiše avtorsko glasbo za predstavo skupine Skysma “Za tisto tančico”, leto za tem uglasbi predstavo “Včeraj je izginil moj nasmeh” plesalke Alme Blagdanič, prispeva glasbo za projekt Daše Grgič “Tihe resnice” in za predstavo “Confi-dance” plesnega dua Bogdanovski – Srhoj, s premierno v New Yorku. Leta 2006 se v vlogi Bakhantke na odru pojavi tudi sama v gledališkem projektu Bakhantke, Slovenskega Stalnega gledališča Trst in SNG Nova Gorica, v režiji Vita Tauferja in z glasbo Saše Lošiča.

LaraB_2Ob izidu njene četrte plošče Mindhacker (2005) podpiše publishersko pogodbo z agencijo Radio-Line iz Bologne, za angleško založbo Mute posname priredbo skupine Kraftwerk “Hall of mirrors”, ki junija izide na kompilaciji Trans Slovenia Express Vol.2. Spomladi 2007 ob praznovanju 35-letnice Vala 202 priredi tudi zimzeleno “Dan neskončnih sanj”, ki jo konec leta uvrsti na svojo peto ploščo X, ki zaznamuje desetletnico izdaje prvenca in ponuja zbirko njenih skladb v akustičnih in živih izvedbah.

Lara poldrugo desetletje svojo glasbeno ustvarjanje dopolnjuje tudi z medijskim udejstvovanjem (Radio Capris, Radio Koper, TV Koper). Pripravlja avtorske oddaje o novih ploščah, preglede glasbene zgodovine, oddaje z glasbenimi gosti, pisne prispevke pa objavlja tudi v tiskanih medijih (priloga Dela D, Projekt 27).

Od leta 2009 sodeluje pri raziskovalni skupini Human Voice, ki z metodo dr. Vereta in nutripunkturo proučuje vpliv glasu na psihofizično stanje poslušalca, leto kasneje pa ustanovi lastno založbo in uradno zakoraka tudi v vode producentstva in vokalnega coachinga s ploščo The Alphabet, tržaškega kantavtorja AbbaZabba.

Leta 2012 na Univerzi Bocconi v Milanu zaključi master študij Management of Performing Arts.

[tabgroup][tab title=”Diskografija”]

  • Hudič izgublja moč (1997)
  • Kar ne piše (1999)
  • Beenarni sistem (2001)
  • Mindhacker (2005)
  • X (2007)

Single:

  • Pay Attention (2010)

[/tab][/tabgroup]

 

Fotografije: Mimi Antolovič