Pantaloons – Zbounce

0
1058

Pantaloons so od leta 2019, ko so se udeležili alter šagre Klubski maraton Radia Študent, nanizali že nekaj diskografskih momentov, maja letos pa je dozorel tudi dolgometražni prvenec z naslovom Zbounce. Naslov zbuja asociacije na poskoke in ples in to ne zaman.

Pravzaprav je album slišati kot studijska verzija organskega nu jazz – techno žura, ki mu manjka publika. Album, kakor tudi sam band kot celota, je narejen in rojen za žive nastope vsakršnega formata. Zasedba saksofon-suzafon-bobni namreč ne potrebuje nujno ozvočenja, zato lahko igra kjerkoli in s publiko tako naveže še pristnejši stik.

Prav zato je zajetje esence zasedbe na albumu težka naloga, saj je pravo doživetje njihove glasbe možno le v živo z izmenjavo energije med glasbeniki in občinstvom.

Pantaloons - Zbounce (2022)
Pantaloons – Zbounce (2022)

Glasbeniki pa z dostavljanjem energije ne skoparijo – stavijo na zvočni minimalizem in groove, kot smo ju vajeni iz elektronskih muzik, s to razliko, da je pri Pantaloons vse odigrano z instrumenti, zato jim komadi komaj pustijo dihati. Dobesedno. Večino časa zvočno sliko sestavlja brezkompromisna podlaga suzafona (Aljaž Markežič) in bobnov (David Nik Lipovac), saksofon (Luka Belič) pa vzdržuje napetost s kratkimi spevnimi frazami, ki nevarno spominjajo na techno iz 90-ih. Človek si oddahne, da so tokrat odigrane na saksofon in ne na sintetizator, kajti na slednjega odigrane kombinacije stupidnih zvokov in melodij zagotovo nosijo delež krivde za vsesplošno intelektualno in drugo opustošenje med današnjimi 30- do 40-letniki.

Ob naboru osnovnih treh instrumentov je zaslediti tudi konkretno uporabo klaviatur in back vokalov, ki sicer ne preusmerjajo pozornosti nase, ter vokalnih efektov, na enem komadu pa gostuje tudi raper UM. Kljub poskočnosti in plesni naravnanosti iz bolj energičnih skladb na albumu veje nekakšna agresija, iz tistih bolj umirjenih pa otožnost. Zanimivo bo videti, v katero smer se bo band razvijal v prihodnje, saj že tudi v živo z uporabo sintetizatorjev in zvočnih efektov nakazuje, da počasi presega zvok akustičnega tria.

Zanimiva je tudi ideja naslovnega designa avtorice Aide Čehić. Lastniki fizičnega izvoda CD-ja lahko ob čakanju na koncert Pantaloons v svojem mestu svoje navdušenje nad albumom namreč izrazijo z barvanjem ovitka. Streaming pa kot ponavadi ne nudi niti tega zadovoljstva – naslovnico je namesto vas pobarval že nekdo drug.

Album Zbounce je skratka dosegel svoj namen, in sicer da poslušalca spodbudi, da bi odšel na koncert in glasbo doživel v obliki, zaradi katere je nastala.

Skladbe:

 1. Horse
 2. Rinse And Repeat
 3. Hunting For Love
 4. Jup (Ft. UM)
 5. Kreker
 6. Joe Parsley
 7. Fin
 8. Dessert
 9. Volkulja
 10. L’amore sulle nuvole
 11. Sul Levare

Zasedba:

Luka Belič: saksofon
Aljaž Markežič: suzafon
David Nik Lipovac: bobni

Urh Mlakar – UM: vokal (4)
Posnel: Alen Fekonja (1-3, 5.11), Simon Bezek (4)
Produkcija: Pantaloons, Jan Bajc Funa
Mix & mastering: Jan Bajc Funa
Artwork & design: Aida Čehić