No Limits – www.borba.non-stop

0
904
No Limits - www.borba.non-stop (2003) - Platnica sprednja/zunanja

Leto izdaje: 2003. Založba: Samozaložba.

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”FEED:/Musik/Plate/No_Limits-www.borba.non-stop” ]

www.borba.non-stop je prvi album legendarne obalne hardcore zasedbe No Limits. Hardkorovci, ki aktivno delujejo od leta 1990 so prva obalna hardcore skupina in kot taka tudi prva, ki je uradno izdala hardcore ploščo. Od začetka snemanja do same izdaje so minila štiri leta. V tem času so posneli ploščo na treh različnih lokacijah; Leta 1999 v koprskem MKC-ju, leta 2000 na Radiu Koper ter leta 2002 v Pupedanskem studiu v Pivki. Skladbe na albumu predstavljajo novejši glasbeni opus skupine (danes bi mu lahko rekli »prednovejši«), saj plošča ne vsebuje skladb z legendarne demo kasete »Our little wooden house« in  začetnih glasbenih stvaritev skupine.  Prav tako se skladbe zvokovno kot tudi žanrsko razlikujejo od »repertoarja« skupine z začetka novega tisočletja.  Zanimivo je, da je na plošči pristala skladba »Infected Voice«, pa čeprav je bila,  narejena še pred prvo demo kaseto  v najzgodnejšem  obdobju delovanja skupine (v teku leta 1991). CD-ji www.borba.non-stop so bili manufakturno delo skupine. Za tisk ovitka je poskrbel Šulc (Srou pa letu), Dorjan Cankar (ki je delal tudi mastering) je posnel CD-je, potisk Cd-ja pa je bil narejen v Železnikih. Vsak CD posebej sta lično zapakirala Enco in njegova življenjska sopotnica Marija. Nakladi plošče 500 kosov so dodali še 100 ponatisnjenih (leta 2013 so (po)natisnili še dodatnih 100 plošč, ob izidu drugega albuma »Hardcore«).

Posebna, dolga zgodba vezana na »borbo« se vrti okrog skladbe The Oi Song, ki so jo morali najprej presneti s kasete, da so jo lahko sploh vključili na album. Leta 1998, ko so v koprskem MKC-ju prvič nastopile brazilske hardcore legende Ratos De Porão, so kot predskupine nastopili No LimitsFregatura in Tumor. Plačilo za nastop (ki bi danes znašal cca 200€ na bend) je bilo pretvorjeno v snemalne ure v koprskem MKC-ju. Tako dobljeno število ur naj bi zadostovalo za snemanje treh skladb.  Posnetki vseh treh bendov naj bi izšli na kompilaciji, ki bi jo izdalo društvo DPZN, ta pa bi predstavljala  “nadaljevanje” kompilacije Druga Liga-Drugo Kolo z leta 1995. Zanimivo je, da na kompilaciji iz leta 1995 ni bilo nobenega obalnega benda, niti hišnih “MKC bendov” (kot so v devetdesetih letih poleg No Limits bili še Fregatura, BloodsuckersValter Brani SarajevoTumor ipd.).  No Limits so tako na začetku leta 1999 z Babotom v MKC-ju posneli tri skladbe za kompilacijo, poleg The Oi Song še Infected Voice in The Church Shoul Be Humble. V tem času sta Marko Brecelj in Arijana za umetniškega vodjo projekta “DPZN kompilacija” izbrala Breclju ljubega Bélo Máriása (priznanega madžarskega umetnika, člana skupine Tudósok). No Limits so Máriásu poslali posnetke vseh treh skladb, ki naj bi izšle na kompilaciji, ta pa je izbral le dva komada ter čez nekaj časa posnetke – brez “The Oi  song” – vrnil skupini. Kasneje se je izkazalo, da so trak nehote uničili njegovi otroci in komad je obveljal za izgubljenega. Sreča v nesreči pa je bila, da je Enco (preden so  posnetek poslali) skladbe posnel na navadno kaseto kar je komad rešilo pred izgubo. Kasneje sta Enco in Ivanček projektno brisala šume in posnetek uredila tako, da je bil primeren za umestitev na CD. Zaključek zgodbe: Na koncu “The Oi song” vendarle ni izšla, saj ni izšla niti kompilacija. Namesto tega so se hišni MKC bendi ničkolikokrat sprli z DPZN-jem glede lastništva posnetkov, pa četudi jim je društvo omogočilo snemanje v protivrednosti honorarja nastopa.

No Limits navkljub kadrovskim spremembam in dopolnilom v več kot dvajestletnem aktivnem delovanju ostajajo zvesti svojim koreninam, vztrajajo, delajo brezkompromisno in še vedno ustvarjajo lastno, avtorsko glasbo. Enco Đurđevič, Matjaž in Boštjan Musa so v skupini od samega začetka. No Limits zaznamujejo obalno alternativno glasbeno sceno zadnjih petindvajset let. Nobena obalna alternativna skupina doslej še ni delovala takoliko časa neprekinjeno. No Limits so in ostajajo legende in jih lahko štejemo za najsvetlejšo točko obalne glasbene alternative. Leta 2013 so izdali tudi svoj drugi album in skoraj zagotovo lahko v prihodnosti pričakujemo še kakšnega. Hardcore Koper, v prvi osebi. Obvezna sestavina vsake obalne zbirke.

[tabgroup][tab title=”Platnica”]

No Limits - www.borba.non-stop (2003) - Platnica sprednja/zunanja

[/tab][tab title=”Zasedba”]

Zasedba na plošči:

 • Enco Đurđević (vokal)
 • Boštjan Musa (kitara)
 • Matjaž Musa (bobni)
 • Ernest Pašič “Paško” (bas)

Gostujoči:

 • Evgen Šavle (bas pri 6., 8., 9., 12., 14.)
 • Jana Olivieri (spremljevalni vokal pri 14.)
 • Marija Frol (spremljevalni vokal pri 8.)

[/tab][tab title=”O plošči”]

 • Izdano: 2003
 • Založba: Samozaložba
 • Glasba: No Limits (1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14.)
 • Besedila: No Limits (1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14.)
 • Aranžmaji: No Limits (1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14.)
 • CGP/Artwork: Marko Mavrič (Pina), Enco Đurđevič
 • Fotografije: Enco Đurđević, Mauro Lampe, Danijel Novakovič

[/tab][tab title=”Produkcija”]

 • Posneto v MKC Koper, 1999 (6., 8., 12.), Studio Hendrix (Radio Koper), 2000 (9.,14.), Pupedanski studio Pivka, 2002 (1., 2., 3., 4., 5., 7., 10., 11., 13.)
 • Tonski mojster: Bojan Babič “Babo” (1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 10., 11., 12., 13.), Drago Hrvatin  (9.,14.).
 • Producent: Bojan Babič “Babo” (1., 2., 3., 4., 5., 7., 10., 11., 13.), Bojan Babič “Babo” & No Limits (6., 8., 12.),  Ksenija Kos (9.,14.).
 • Mastering: Dorjan Cankar

[/tab][tab title=”Skladbe albuma”]

 1. The Global Art Of Markets
 2. State Equals God
 3. Delavec Danes
 4. Tattoo
 5. Your Hate
 6. The Oi Song
 7. Different Youth
 8. Infected Voice
 9. About Jumping Around
 10. Centralizacija
 11. Patriotic Pressure
 12. The Church Should Be Humble
 13. …In Memory Of…
 14. Goodbye

[/tab][tab title=”Besedila”]

V pripravi!

[/tab][/tabgroup]