Naj 2017 izbor Muzikobala

0
796
Lansko leto (2017) nam je postreglo s številnimi lepimi glasbenimi trenutki, novimi albumi in koncerti. Med njimi smo bili priča tudi negativnim trenutkom kot so npr. zaprtje Ambasade Gavioli, težavam z organizacijo festivalov v Izoli in splošni propad tako imenovane klubske scene. A vendar nam je uspelo v vsem dobrem izbrati najboljše, seveda po okusih članov uredništva.

Naj izvajalec Noair in naj plošča: Noair – Superhuman

Noair (Foto: arhiv skupine)

Tokrat se je glasovanje uredništva portala Muzikobala o naj lokalnih glasbenih stvaritvah preteklega leta izšlo tako, da je naslov Naj izvajalca in Naj plošče pripadel isti skupini. Zasedba NoAir je s svojim drugim studijskim izdelkom poimenovanim Superhuman namreč storila še korak višje od sicer že uspešnega prvega albuma. To so kot kaže prepoznali ne le domači poslušalci, temveč tudi širše občinstvo širom Slovenije. Leto 2017 je zato fantom prineslo tudi nastop na Izštekanih Vala 202. Pozitivno je, da zasedba na lovorikah ne počiva, temveč svoje delovanje le nadgrajuje in izpopolnjuje. V nekaj letih je tako zasedba postala homogena celota, ki ne popušča v svoji kvaliteti.

NoAir – Superhuman (2017)

Iz Turkove recenzije plošče: “Kratek in fokusiran izdelek, ki so si ga privoščili ustvariti Noair, zlepa ne bo ostal neopažen (kolikor je sploh še možno ustvariti opazen izdelek v glasbenem okolju, kjer je količina popitega piva večji faktor kot sama glasba). Superhuman je album za poslušalce, ki še znajo kupiti CD, ga poslušati od začetka do konca – in to večkrat, saj album še zdaleč ni na prvo žogo  –, ki cenijo neponarejeno uigranost banda in vrhunski zvok. Pravzaprav gre za logiko iz že precej oddaljenih časov, a zveni zelo sveže in sodobno. Noair niso podlegli sindromu druge plošče. Pojedli so ga. Sindrom namreč.” Celotno recenzijo plošče Supehuman lahko preberete tu.

Naj singl: Žiga Rustja – Kralj zelenega peresa

Tudi Žiga Rustja, podobno kot NoAir, uspešno potuje čez mejo Črnega kala, v lanskem letu je namreč tudi njega še bolj prepoznalo vseslovensko občinstvo. In tudi Rustje uspeh ni ulenil, saj je po dobro sprejetem singlu Pozabi na vse, izdal in z videospotom pospremil najverjetneje njegov najbolj osebno izpovedni komad Kralj zelenega peresa. Z njim se, kot pravi sam, poklanja vsem, ki svojo pomoč nesebično namenjajo drugim, glasbenik pa svojo udejanja z domačim studiem, ki je namenjen mladim, lokalnim glasbenikom.

Naj videospot: Omega Sun – Despising What You See

Omega Sun so pospremili nov album »Opium For the Masses« z video posnetkom pesmi Despising What You See. Razlog, da smo izbrali njihov video za Naj video, tiči v dobri kombinaciji zgodbe nemega filma (najverjetneje iz leta okoli 1900) in glasbene podlage. Na odločitev je tudi vplivala retro nostalgija enega od urednikov, ki nenadzorovano obožuje Georges Mélièsa in njegove kolege. Kakorkoli, Omega Sun se niso ustavili pri video spotu, ampak so se podali na pot in v zanosu novih stvaritev koncertirajo in predstavljajo novi material širom po Sloveniji.

Naj koncert: Unplugged at Mediadom

Niz akustičnih koncertov v piranskem Mediadomu je prvi in zaenkrat edini glasbeni festival, na katerem nastopajo izključno obalne glasbene skupine v akustični zasedbi. Lahko bi rekli, da gre za butično izvedbo, kjer ravno nasprotno od sicer pogostih barskih koncertov v ospredje stopa glasba. Kot pravijo organizatorji (Mediadom Pyrhani in Zveza kulturnih društev Piran), bo festival Unplugged at Mediadom postal tradicionalen, kar je za Piran in celotno obalo ob pomanjkanju klubske scene zelo dobrodošla pridobitev. V prvi ediciji se lahko pohvalijo s tremi skoraj razprodanimi večeri, na katerih so nastopili Toxine, NoAir in Valter Brani Sarajevo, koncerti so bili posneti, glasbeniki pa so tako poleg promocije svoje glasbe, domov odnesli še arhivski material. Fotografije v galeriji: Jadran Rusjan.

Naj perspektivnejši mladi izvajalci: Infamous Love

Infamous love (foto: arhiv skupine)

Gre za skupino, ki je izvirna in tako drugačna od preostalih mladih obalnih glasbenih zasedb. Kljub njihovi mladosti se pri Infamous Love čuti njihova koncertna kilometrina. Njihovo kvaliteto so v letu 2017 očitno prepoznali tudi poslušalci, saj so zasedbo izbrali na natečaju Danila Kocijančiča za mlade glasbenike, kar je skupini prineslo snemanje skladbe v dekanskem studiu Jork. Slednje so fantje tudi uspešno uresničili in nastal je studijski posnetek pesmi Pusti.

Naj razočaranje: Zaprtje Ambasade Gavioli in Odpoved koncerta 50 let Faraonov

Najverjetneje se pomena, ki ga je Ambasada Gavioli imela ne le za lokalno ali slovensko, temveč širšo mednarodno glasbeno in klubsko sceno, ne da ubesediti. Že v začetku lanskega leta, ko smo se ozirali za letom 2016, smo morali pisati o zaprtju enega od pomembnih obalnih glasbenih prostorov, Kanela bara, letos pa podobno razočaranje delimo nad dejstvom, da svoja vrata zapira Gavioli. Poslavlja se namreč kraj, ki je s svojo energijo in nenazadnje arhitekturo gostil svetovno zveneča imena elektronske glasbe in trume občinstva, željne zabave, ki so jim prihajale prisluhniti in zaplesati.

Faraoni (foto: Tomaž Primožič)

Za še eno razočaranje so poskrbeli Faraoni, ki so odpovedali napovedani koncert ob svoji 50. obletnici. Koncert, ki bi se moral zgoditi v avgustu na izolskem Velikem trgu v okviru Ribiškega praznika, je bil zaradi nesoglasij med člani zasedbe odpovedan, vprašljiva pa je tudi prihodnost Faraonov, ki so se že več časa združevali samo ob pomembnih obletnicah.

V to rubriko bi bilo vsekakor potrebno uvrstiti tudi zaprtje Ustvarjalne platforme INDE, ki je predstavljal pomembno (alternativno) kulturno ponudbo v mestu, vendar ga lahko štejemo kot razočaranje le, kolikor gre za omejitev dostopa skvoterjem s strani lastnika. Odpor uporabnikov UPInde-ja vse prej kot razočaranje in upamo, da bodo uporabniki zgodbo želeli in mogli nadaljevati v drugih prostorih.

Besedilo: Eva Branc in Samo Turk.
Izbor: Gabriel Ogrin, Matjaž Derin, Rok Soczka Mandac, Samo Turk in Eva Branc.