Deseti Brat

0
2868

(New Wave Rock)

Kraj: Koper. Leta delovanja: 1981 – 1989

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Hokejisti@Deseti Brat-Hokejisti.mp3, Madona dejmi danes@Deseti Brat-Madona_dej_ mi_danes.mp3, Zadnja večerja@Deseti Brat-Zadnja_vecerja.mp3, Morda je le pomlad@Deseti Brat-Morda je_le_pomlad.mp3, Jože (išče srečo)@Deseti Brat-Joze_(isce_sreco).mp3, James Dean@Deseti Brat-James_Dean.mp3, Potegni vodo@Deseti Brat-Potegni_vodo.mp3″]

Deseti brat so bili obalna new wave rock zasedba, ki je delovala v osemdesetih letih. Skupina je bila rezultat pridruževanja glasbenikov duetu Duilio Peroša – Drago Mislej, ki sta nastopala kot kantavtorski duet dveh kitar in vokala ter v tej sestavi za Radio Koper tudi posnela pesem Tovarišica miličnica, ki je bila v drugi polovici sedemdesetih kar pogosto na radijskih valovih. Kasneje sta se Duilio in Mef pridružila blues rock skupini, ki še ni imela imena, sestavljali pa so jo: kitarist Darko, basist Bojan Hlastec in bobnar Vlastjan Kozlovič. Skupina je v tej zasedbi odigrala par koncertov in posnela istoimensko pesem Deseti brat, ki je nakazala novo skajevsko usmeritev skupine. Ta se je še bolj izoblikovala takrat, ko je skupina ostala trio (Duilio Peroša – kitara, Drago Mislej Mef – bas in vokal, Vlastjan Kozlovič – bobni) in se navdihovala pri skupini Police. Po koncertu s skupino Lačni Franz, ki so ga organizirali v Simonovem zalivu se je triu najprej pridružil basist Igor Korenika, kasneje pa sta prišla še klaviaturist Jadran Ferjančič in saksofonist Stojan Maljevac. Skupina je v tej zasedbi za Radio Koper posnela kar nekaj pesmi in imela izredno uspešen nastop na koncertu v portoroškem Avditoriju. Pesmi so bile v novovalovski ska podobi, najbolj znane so: Friderik, Jožica, Moj radio in Prestrašenih borbena koračnica. Po odhodu najmlajših, Stojana in Jadrana na študij v Ljubljano se je skupini pridružil kitarist Zoran Mlekuž, ob odhodu Igorja Korenike k vojakom pa je bas za nekaj več kot leto dni prevzel Valter Kofol.  Sledilo je snemanje prvega albuma oziroma kasete v koprskem MKC-ju. Založnik je bil Boris Furlan, kaseta z naslovom Hotel Vanganel pa je bila eden redkih domačih rokerskih glasbenih izdelkov konca sedemdesetih. Ovitek je izdelal slikar Boris Benčič, posnel jo je Igor Kos, kitarist Prizme, na njej pa sta tudi dva performansa Marka Breclja, ki ga je skupina takrat vzela s seboj na primorsko turnejo.

Dobro leto po izidu kasete Hotel Vanganel je bila skupina spet v studiu, tokrat v studiu Metro v Ljubljani. Pridružil se jim je Gorast Radojevič, ki je prevzel klaviature in v zasedbi (Duilio Peroša, Mef, Vlastjan Kozlovič, Igor Korenika, Zoran Mlekuž in Gorast Radojevič) so, pod producentsko taktirko Janeza Križaja (Videosex) posneli album Madona dejmi danes, kot prvi izdelek novoustanovljene založbe Slovenija, ki jo je ustanovil Boris Furlan. Najbolj so se prijele pesmi: Madona dejmi danes, Morda je le pomlad, Hokejisti, Mama jaz nočem bit mona in Pust’ na miru tisto luč. Album je bil deležen zelo dobrih ocen tudi v jugoslovanskih glasbenih revijah kot eden boljših izdelkov jugoslovanskega novega vala, vendar skupina ni imela večjih koncertnih ambicij, saj so bili vsi člani že zaposleni in tako so odšli le na krajšo hrvaško turnejo s kultno skupino Laboratorija zvuka Vraneševič imeli pa so tudi uspešen nastop v zagrebškem Studentskom centru. Deseti brat je postal skoraj blagovna znamka, saj so posneli tudi tri videospote (James Dean, Jože išče srečo, Novi ljudje) pridružil se jim je še en kitarist z bolj bluesovskim pedigrejem (Drago Favento), po nastopu v portoroški Marini, kjer so nastopili tudi Parni valjak, in ga je posnela ljubljanska televizija, pa je skupina Deseti brat, brez velikih pretresov, prenehala z delom.

Po koncu Desetega brata je Mef nadaljeval kot solist, posnel nekaj skladb sam (Ulica ribjih konzerv) oziroma s Hišnim bendom Roberta Vatovca, pisal besedila za skupino Zebra imago, v kateri je takrat že igral tudi Gorast Radojevič, in za različne pop izvajalce. Preostali člani skupine (z izjemo Zorana Mlekuža) pa so se malo kasneje spet zbrali v skupini Bakala blues band. Deseti brat se je, po skoraj 30 letih, srečal na promocijskem koncertu ob izidu tretjega albuma skupine Mef in NOB v koprskem gledališču in odigrali so tri svoje skladbe iz začetka osemdesetih let. Kakšnih jubilejnih spominskih koncertov ne načrtujejo.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Člani:

 • Drago Mislej – Mef (Vokal)
 • Gorast Radojevič (Klaviature)
 • Vlasti Kozlovič (Bobni)
 • Igor Korenika (Bas)
 • Duilio Peroša (Kitara)
 • Zoran Mlekuž (Kitara)
 • Stojan Maljevac (Sakskofon)

Drugi sodelujoči:

 • Valter Kofol (bas)
 • Drago Favento (kitara)
 • Jadran Ferjančič (klaviature)
 • Bojan Hlastec (bas)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Hotel Vanganel (Album – kaseta, 1984)

Deseti Brat Hotel Vanganel 1984

Madona dej mi danes (Album, 1985)

Deseti Brat Madona dej mi danes 1985

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Jože išče srečo (Videospot)

James Dean (Videospot)

[/tab][tab title=”Drugo”]

[/tab][/tabgroup]