Manziolijev Trg

Manziolijev trg se nahaja med cerkvijo Marije Alietske in Manziolijevo palačo, manj kot 80 metrov od izolskega mandrača. Najbolj znamenita stavba na trgu je Manziolijeva palača, ki je ena najstarejših zgradb v Izoli. Zgrajena je bila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneškogotskem slogu. Ime je dobila po nekdanjem izolskem županu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega “mandrača”. V obnovljenih prostorih palače je danes sedež Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola in vinski bar – Wine bar Manzioli. Prostori Manziolijeve palače služijo tudi kot razstavni prostor za razstave in druge prireditve. Na Manziolijevo palačo se naslanja historična palača Lovisato, ki je znana predvsem kot rojstna hiša izolskega patriota in znanstvenika Domenica Lovisata.

Na Manziolijevem trgu se nahaja cerkev Marije Alietske, ki je najstarejša cerkev v Izoli. Posvečena je Marijinemu vnebovzetju. Zgrajena je bila v drugi polovici 11. stoletja in ima romansko zasnovo. V njej lahko vidimo leserni kor, tri oltarje in orgle, ki jih je izdelal mojster Nakič, eden od najpomembnejših beneških orglarjev.

Manziolijev trg je pogosto v funkciji prireditvenega prostora, na njem se je odvijal Mediteran Festival, trg pa se med filmskim festivalom Kino Otok spremeni v kino na odprtem.VIR: Izola.info

Gabriel Ogrinhttp:/www.studiojork.com
je zrasel z glasbo, ob glasbi, morda tudi v glasbi, pri štirinajstih je začel "šravfat" gumbe v studiu JORK, kjer še danes preživlja večino časa in producira oziroma ustvarja glasbo za Slovenske in tuje izvajalce. Redko kdaj se znajde v okoliščini, kateri ne diši po glasbi.

Latest articles

101,1k Followers
Follow
Previous articleMKSMC Koper
Next articleTartinijev Trg

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here