Intervju: Tinkara Kovač

0
567

Tinakra_Intervju2

Tinkara Kovač je vsestranska glasbenica, doma iz Dekanov, sedaj pa živi na Krasu. Več o njenem glasbenem ustvarjanju lahko preberete tukaj, mi pa smo se z njo pogovarjali o njenih pogledih na lokalno glasbeno sceno.

  • V čem, če sploh, je po tvojem mnenju glasba, ki prihaja z Obale, drugačna od ostale slovenske ali svetovne glasbe?

Težko primerjam z drugimi državami, ker je vsaka država specifična zase, kaj šele del države. Za Obalo lahko le rečem, da sem vesela, da sem od tukaj doma, kjer je medijski in glasbeni prostor tako zelo živ. Imeti ob sebi Danila Kocjančiča in Draga Misleja Mefa pa še druge glasbenike je bila zame na začetku kariere sreča, na drugi strani pa predvsem Radio Koper in Radio Capris, ki sta me kot dva močna medija vedno podpirala.

  • Kaj pa v tem pogledu pogrešaš na Obali?

Pogrešam to, kar pogrešam povsod. Večje povezovanje med glasbeniki in tisto, kar Slovenci premalo znamo: držati skupaj. Verjamem, da je ta spletni portal lahko začetek neke pozitivne zgodbe, ki bo ohranjala dobro glasbeno kondicijo Obale pri življenju. Za razmisliti pa je na Obali tudi o več kvalitetnih glasbenih prizoriščih za koncerte v živo, manjka nam še kakšna dvorana formata Cvetličarne ali Kina Šiška.

  • Kakšno vlogo po tvojem mnenju pri promociji lokalne glasbe igrajo radijske postaje in kako je to na Obali?

Kar veliko, prav je, da jo podpirajo in so tako odskočna deska za prodor na še druge konce Slovenije. Primorci smo kar dobri v tem, jaz imam pozitivne izkušnje.

  • Kaj pa drugi lokalni mediji?

Prav tako. Tudi Primorske novice veliko naredijo za lokalne glasbenike. Format medija kot je TV Okno je recimo en svetel primer tega, kako lokalno lahko postane državno.

  • Kaj je po tvojem glasbeni uspeh? Da prodaš veliko plošč ali da skozi glasbo izraziš kar si želiš?

Pravzaprav oboje. Začne se pa vsekakor vse pri lastni kreativnosti, za katero verjamem, da je edini dober štart za pravi in ponotranjeni uspeh, ki ne le napolni žepa ali lačnega ega, ampak pusti nekaj za sabo v času.

  • Kako gledaš na t.i. reality showe (v Sloveniji)? Bomo s tem pridobili več glasbenikov, boljše glasbenike?

Bolj kot glasbenikov, bomo z oddajami formata X Faktor in Slovenija ima talent dobili zelo dobre, oziroma slišim kdaj tudi odlične izvajalce. Biti glasbenik pomeni vseeno nekaj več kot le poustvarjat, izvajat glasbo, večinoma z oponašanjem originala. Glasbenik izvaja avtorsko glasbo, preko katere govori svojo zgodbo in to je kar nekaj velikih korakov naprej.

  • Nad katerim glasbenim izvajalcem ali albumom si trenutno najbolj navdušena in kako si to glasbo (izvajalca, skupino) spoznala (v živo, preko radia, spleta)?

Trenutno ohranjam in krepim svoje že dolgoletno fanovstvo do Davida Bowieja. Njegov zadnji album je spet tako „prekleto“ dober.

  • Živiš na Krasu, kjer organiziraš festival Lokvice. Kakšne so tvoje izkušnje z organizacijo tega festivala in kako kaže vnaprej?

Izkušnja s takšnim projektom je svojevrstna. Na eni strani imaš zelo zadovoljne krajane, ljudi, ki bi pomagali in so pozitivni, na drugi strani pa je nekaj tistih zlobnežev, ki hočejo uničiti vse kar dobrega nastane. In nekako tako se uničujemo Slovenci med sabo. Upam, da bomo lahko tudi letos organizirali ta dogodek.

  • Snemaš že tudi skladbe za novo ploščo. Nam lahko poveš kaj več o tem in načrtih za prihodnje?

Tokrat sem se odločila, da posnamem album tako, da snemam skladbe ločeno, povprečno eno na mesec, med tem pa sem kreativna in počnem še tisoč in eno stvar. Na tak način se bom izognila tistemu stresu, ko se moraš zapreti v studio za več mesecev ali celo tako dolgo, da že preraseš določene skladbe preden jih objaviš. Tukaj tega ne bo, ker jih bom objavljala sproti. Danes lahko glasbeniki z internetnimi orodji pridemo do ljudi minutko za tem, ko smo neko skladbo posneli. Ni več potrebno čakati na cel dolg proces nastanka albuma. To poletje pa bom poleg koncertov v živo s svojim bendom, v katerem igrajo Marko Stropnik, Mare Verbič, Denis Scher in Dorian Granda, nastopila po dolgem času na Festivalu MMS. Skladbo sva napisala skupaj z Gabrom Radojevičem.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here