Jubilejni 10. MareziJazz

0
416

Grafika_MareziJazz_2014_nastopajoci

Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva (MAD) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bodo Marezige 4. in 5. julija ponovno preplavile big bandovske melodije. Na 10. mednarodnem festivalu MareziJazz, največjem in edinem tovrstnem srečanju big bandov pri nas in daleč naokoli, se bo predstavilo 18 glasbenih zasedb, med njimi tudi gostje iz Italije in Češke. Željni novega znanja se bodo že 4. leto zapored lahko udeležili dvodnevnega jazz seminarja Zgrabi zvok, pred otvoritvijo festivala pa bo potekala tudi okrogla miza o trendih big bandovske kulture v evropskem prostoru.

Foto_Prihaja 10. MareziJazz_Foto Matevž Kocjan
MareziJazz (foto: Matevž Kocjan)

Prireditev, ki s svojo edinstvenostjo in privlačnostjo uživa poseben ugled med ljubitelji in profesionalnimi izvajalci orkestralnega jazza, tako že dolga leta izpolnjuje svoj prvotni namen: širjenje tovrstne glasbene kulture pri nas. Organizatorju prireditve je v kratki zgodovini uspelo močno preseči svoje prvotne želje in lani na prizorišče privabiti kar 300 nastopajočih glasbenikov, več kot 1000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, prav toliko pa je bilo tudi gledalcev koncertnega dogajanja preko svetovnega spleta. Ob letošnji obletnici pa bodo na pobudo organizatorja nastopajoči orkestri predstavili obilo avtorske glasbe in aranžmajev, saj želijo s festivalom pripomoči k motivaciji po lastni kreativnosti ter prispevati k bogatejši glasbeni slovenski knjižnici.

»Deset let se je obrnilo s svetlobno hitrostjo. Na začetku nas je gnala izključno ljubezen do big bandovske glasbe, ničesar nismo pričakovali. Danes pa sem lahko ponosen nad velikostjo in prepoznavnostjo festivala ter nad dejstvom, da se je pri organizaciji vzpostavila ekipa izredno zagnanih ljudi, ki kljub velikim preprekam, s popolnoma prostovoljnim delom še vedno z veliko mero zanosa skrbi za to, da je prireditev obstala do sedaj in da se bo razvijala tudi v prihodnje. Naša vizija je, da bi MareziJazz postal vodilni jazz festival na področju big bandovske glasbe v Evropi,« je svoje občutke ob 10. obletnici festivala strnil Igor Bržan, predsednik organizacijskega odbora MareziJazz, idejni vodja in soustanovitelj festivala.

PROGRAM:

Petek, 4. julij, z začetkom ob 19.00:

Jazz Punt Big Band, Big Band gveriLLaz, Big Band Hrošči, Big Band Akademije za glasbo UL, Milan Svoboda in Jazz Orchestra Praškega konservatorija (Češka), Big Band VOX, Big Band Krško, NoAir. After: Mihael Hrustelj trio

Sobota, 5. julij, z začetkom ob 19.00:

Vivaracha, Big Band Vrhnika, Big Band Cerknica – BBC, Sax-Huit (Italija), Big’O’Band (Češka), Trieste Early Jazz Orchestra (Italija), Big Band Grosuplje, Robert Vatovec Big Band. After: JK Soul

Foto_Člani domačega Big Banda Hrošči tudi organizirajo festival_Foto Matevž Kocjan
Bigband Hrošči (foto: Matevž Kocjan)

 

Obisk dveh big bandovsko obarvanih večerov je brezplačen.

Festival si lahko ogledate tudi preko neposrednega prenosa v živo na spletni strani organizatorja www.marezijazz.si.

V petek, 4. julija, bo v Marezigah (Sejna soba) ob 17.30 potekala tudi okrogla miza z naslovom “Trendi big bandovske kulture v evropskem prostoru”, o čemer bodo spregovorili strokovnjaki s področja kulture ter domači in tuji dirigenti letošnjih nastopajočih big bandov.

Vir: PR Marezijazz