Javor Škerlj Vogelnik – Nekoč Maple, danes Pan

0
1175
Javor Škerlj Vogelnik (foto: arhiv Pan)
Javor Škerlj Vogelnik, nekoč obalni glasbenik, ki smo ga poznali  pod vzdevkom “Maple“, se danes posveča glasbi v novem okolju, na drugačen način in pod novim vzdevkom “Pan”. Njegovo umetniško ustvarjanje bo predstavljeno tudi na razstavi 18. oktrobra v Bohinju. 
Javor Škerlj Vogelnik “Pan”

Javor Škerlj Vogelnik – PAN* je po izobrazbi dipl. prof. športne vzgoje. Rodil se je v Ljubljani, a nato več kot 20 let živel na obali. Po študiju in večletnem poučevanju smučanja in deskanja na valovih ter mnogoterih potovanjih po svetu ga je pot leta 2008 pripeljala v London, z namenom snemanja svojega prvega glasbenega albuma Made a Promise. Sodelovanje s producentom Jayem Rigbiyem je bilo uspešno in album je bil izdan v samozaložbi. Ob vrnitvi v Slovenijo je  pričel s štiriletnem šolanjem iz geomantije pri mentorju in UNESCO-vem umetniku za mir Marku Pogačniku. Pridobljeno znanje in izkušnje pa so pustile vpliv na njegovo nadaljnje pisanje pesmi in glasbe ter umetniško ustvarjanje iz lesa.

Premik z obale na Gorenjsko je botroval dejstvu, da sta s sestro podedovala hiško na obali Bohinjskega jezera in se odločila, da jo obdržita in prenovita. Ob preživljanju časa v čarobnem objemu Bohinjskega jezera, študiju Pogačnikove geomantije ter v tujini priznane gibalno terapevtske metode Movement medicine, je tekom 10 let počasi začenjala nastajati zbirka pesmi, ki so posvečene navdihom bohinjske narave in okoliških gora. Mnoge izmed pesmi so pridobile preprosto glasbeno obliko, za nekatere pa je izdelan tudi lesen kip oziroma luč. Namen prikaza navdihov narave, tako v pesniški, uglasbeni oziroma čustveni  in pa kiparski oziroma fizični obliki,  je ljudem približati živost, lepoto in skrb do pokrajin in elementarnih oblik zemlje, kjer živimo.

*Umetniško ime Pan se nanaša na elementarna bitja elementa zemlje, obenem pa se pomen besede nanaša na celovitost, celostnost, pomeni pa tudi “pastir” (Grško, Hindujsko)

Knjiga pesmi, fotografij lesenih luči ter glasbeni album Bohinjske himne

V sodelovanju z društvom Vitaaa je Javor leta 2018 pričel z oblikovanjem knjige pesniških zbirk ter fotografij lesenih kipov in luči ter s snemanjem glasbenega albuma Bohinjske himne. Sama ideja projekta je ustvariti povezavo med bolj moderno in elektronsko glasbo ter enostavnimi glasbenimi oblikami elementarnega sveta narave. Pesmi so torej preproste, največkrat pripovedne zgodbe določenega pravljičnega navdiha, pri nekaterih pa avtor skuša vključevati tudi standardno popularno strukturo (kitica, refren, kitica, bridge, refren…).

Album, ki sestoji iz 17 pesmi (1 uvodna, 1 zključna ter 5 akustičnih, 5 perkusivnih in 5 elektronskih) je bil posnet v Velenju s producentom Antoniom Križničem (Tonske, Cogo) ter tolkalistom Žigom Miklavcem (The Stroj).

Za pesem Trigav, ki je posvečena najvišji slovenski gori, je posnet tudi video spot ekspedicije in koncerta najprej v koči Planika pod Triglavom, ter nato ob sončnev vzhodu na vrhu Triglava. Spot je posnel režiser in direktor fotografije Darko Herič (Ne bom več luzerka…).

Javor o svojem delu: “Lesene skulpture, knjiga pesmi in glasba so moje posvetilo in poskus kar se da praktične predstavitve doživljanja in stika s pravljičnimi navdihi bohinjske narave. Glede na osebno izkušnjo menim, da je lahko stik s subtilnimi razsežnostmi narave v oporo vsem ljudem, bodisi za prebujanje kreativnih moči posameznika ali za navdahnjenost, ki jo nato lahko uporabimo v vsakdanjem življenju, delu in odnosih. Prav tako mi je blizu dojemanje, da nam je poglobljen stik z naravo in njenimi potenciali lahko v pomoč pri preobražanju duševnih oziroma čustvenih bolečin, ranjenosti in travm, iz katerih naj zraste naša osebna »triglavska roža«, ki nam ob »zaužitju«, tako kot Zlatorogu, povrne moči, pa tudi smisel, hvaležnost in navsezadnje obzir do izkušnje življenja, ki nam je dano in ki nas obdaja. Bohinjske himne torej predstavljajo povabilo k izgradnji, vzdrževanju in krepitvi mostu med starodavno inteligenco naše elementarne narave in modernim, tehnološko naprednim, a od svoje lastne narave odmaknjenim življenjem sodobnega človeka.”

Otvoritev razstave in koncert v Bohinju

18. oktobra 2019 ob 19. uri bo v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini potekala otvoritev  razstave lesenih skulptur z naslovom BOHINJSKE HIMNE. V čarobnost doživljanja skrivnostnega Bohinja in njegovih skritih moči, ki jih lahko začuti vsak spoštljiv, pozoren in za lepoto odprt obiskovalec, nas bo popeljal Javor Škerlj Vogelnik.
Razstavo bo spremljala predstavitev knjige – pesniške zbirke Bohinjske himne in koncert uglasbenih pesmi iz nje (Javor Škerlj Vogelnik: kitara in vokal, Žiga Miklavc: tolkala).

Razstava bo v Centru TNP Bohinj na ogled do konca novembra.

Za več informacij o Javorju, njegovem delu, delavnicah in projektih obiščite: www.lake.si in www.panlights.com. V kolikor bi želeli gostit (plesni)  koncertni dogodek ali razstavo njegovih del, lahko pišete na tale mail.

Vir: PAN