From Ashes – Dying Embers

0
607
From Ashes - Dying Embers (2015)

V veliko veselje nam je ugotoviti, da so bili po razpadu skupine AlmostRage in po izgubi pomembnega dela ekipe ostali člani sposobni nabrusiti kitare in še močneje udariti po bobnih. Ne dolgo nazaj je namreč tedanje AlmostRage zapustil pevec in basist Edi »Ejaq« Udovič. Sledila je hitra zamenjava s Radislavom Maričem, bolj znanim kot pevcem cover banda Mookie in zasedba si je nadela ime From Ashes. Izkupiček te spremembe se je v “kratkem” materializiral v album imenovanem Dying Embers.

From Ashes - Dying Embers (2015)
From Ashes – Dying Embers (2015)

Z zanimanjem smo torej dočakali kako bo sicer grunge obarvani vokal umeščen na tršo glasbeno podlago metalsko naravnanih kitar Bojana Sinkoviča in Iztoka Bajca, basa Erika Filipčiča ter bobnov Igorja Marasoviča. Če je ta kombinacija v živo na koncertu v Figa rock baru delovala nekoliko posiljeno, pa nas na albumu pričaka popolnoma druga pesem. Radov netipično metalski vokal, ta namreč zveni zelo melodično, je smiselno umeščen v sicer udarnejše rife in melodije, lepo ga dopolni Bojanovo kruljenje. Zmoti le to, da pesmi na albumu vsaj vokalno zvenijo podobne ena drugi, na drugi strani pa pozitivno učinkujejo dobro izgovorjena angleška besedila, ki jih sicer ne najdemo niti na samem ovitku albuma niti kje na spletu.

Veseli tudi napredek instrumentalnega dela ekipe. Še posebej je to opazno pri skladbi Savouring the Bloodshed, kjer izstopajo solo vložki obeh kitaristov. Podobno nas čaka pri naslednjem, Imagine. Skozi celoten album je v primerjavi s prejšnjo zasedbo zaznati tudi napredek pri bobnih, nemara je to posledica zamenjave basista. Zasanjani uvodi v komade (intro-ti), denimo Dying Embers pa tako v živo kot na albumu žal ne prinašajo povezave s samimi skladbami in niso na njihovem nivoju.

From_Ashes_-_Dying_Embers_cover_2016
From Ashes – Dying Embers (Izdaja Miner Records 2016)

Fantje so album snemali v Ljubljani, pod produkcijo se podpisujejo sami skupaj s Simonom Jovanovičem. Zvokovno zgoščenka zveni moderno, z izrazitim vokalom v ospredju, kar »šus« skupine potisne nekoliko v ozadje. Bobni so preveč zvokovno obdelani, zato na trenutke zvenijo umetno, kar je presenetljivo, saj so glasbeniki snemali v živo.

Na ploščku je natisnjenih kar enajst skladb. Ovitek je osnoven in spominja bolj na promo CD-je, ki so jih nekoč pošiljali založniki na radie, kot pa na uradno izdajo. Zelo dobra zamisel je plastična ovojnica, ki varuje ovitek pred manjšimi mehanskimi poškodbami. Na naslovnici je Rorschachov test oziroma madež črnila na beli podlagi v spodnjem delu pa stripovsko/metalski logo imena skupine.

Če povzamemo, je prvenec skupine vstale iz pepela prejšnje zasedbe dobrodošla popestritev na obalni glasbeni sceni in širše. Če v osnovi album zveni metalsko, prav zaradi specifike vokala presega omenjeno žanrsko opredelitev. Zato utegne marsikateremu metalcu zveneti »komercialno«, na drugi strani pa bi prav zato lahko dosegel širše poslušalstvo.

Skladbe na albumu:

 1. We Are Done
 2. Reminescence
 3. Wrong
 4. Savouring the Bloodshed
 5. Imagine
 6. Dying Embers
 7. Rise Again
 8. Only Shadows
 9. Circle of Life
 10. Light of Reason
 11. Temujin