FOTO: Klasično, mladostno in živo – GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina @ Radio Koper 15.2.2018

0
1132

Klasično, mladostno in…živo! Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina

V studiu Hendrix Radia Koper se bo nocoj ob 20.00 v živo predstavila Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina. Njeno razvejano dejavnost bodo poskušali z glasbo in besedo širši javnosti razkrivati učenci različnih komornih zasedb, njihovi mentorji in ravnateljica Bernarda Paškvan. Ajdovska glasbena šola praznuje letos 70. obletnico delovanja in morebiti jo bo končno obeležila tudi s selitvijo v novo, sodobno stavbo.

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina je bila ustanovljena pred 70 leti v prostorih Marijinega doma v Šturjah. 9. 2. 1949 se je preselila v prenovljen Šaplov hotel, kjer – v precej tesnih in neprimernih učilnicah – domuje še danes. Ledino glasbenega izobraževanja je v Ajdovščini oral Angel Trojer, učitelj violine in teorije. Prva ravnateljica šole je postala Ljudmila Kalin, ki je poučevala klavir, solopetje in teorijo, kasneje je njeno vodstveno mesto za dve leti prevzel Angel Trojer. Njima se je pridružila Bojana Ferjančič, ki je polega administrativnih del na šoli poučevala tudi klavir in harmoniko. Šola je v naslednjih desetletjih bogatila tako svoj kader kot program, le učilnice so bolj ali manj ohranjale začetno podobo. Danes šolo, ki je razpeta na treh lokacijah v mestu in ima podružnično šolo v Vipavi, obiskuje 373 učencev, zaposlenih je 31 učiteljev, izvaja vse programe, ki so predvideni za glasbeno šolo in tudi nadstandardni program nauka o glasbi. Projektno na šoli deluje mladinski pevski zbor, redno pa trije orkestri in devet komornih skupin. Poučujejo skoraj vse inštrumente iz programa glasbenih šol, razen oboe, citer in diatonične harmonike. Po priljubljenem primorskem glasbeniku Vinku Vodopivcu je šola dobila ime 6. 12. 1972.

Iz ajdovske šole so izšli znani, uspešni in cenjeni glasbeniki, ki delujejo kot profesorji, dirigenti, inštrumentalni solisti in operni pevci. Razvejano dejavnost šole bo nocoj predstavilo 21 učencev in učenk, ki svoje glasbene veščine poglabljajo v različnih komornih sestavih: Trio Amicus (Eva Faganelj, flavta, Katarina Lozar, flavta, Ema Gregorčič, klavir, mentor je Armando Mariutti), Kitarski kvartet (Ema Černe, Tina Skočaj, Patricija Bevk, Vita Lavrenčič, mentor je Ante Radnić), Godalni kvartet “L’harmonia” (Zala Červ in Anika Ploj, violini, Sebastijan Mitrić, viola, Luka Mužina, violončelo, mentorica je Kristina Markovič), Trio klarinet, saksofon, klavir (Meta Kržič, Maša Kržič, Gaja Zagorc, klavir, mentorji Branislav Trifković, Mojca Sirk, Miroslav Paškvan) in Ansambel harmonik (Matija Stibilj, Nejc Ušaj, Liza Perko, Sara Kavčič, Matic Tomažič, Teo Gaberšček, Simon Peljhan) pod vodstvom Nade Kovač.

Za sproščene pogovore z mladimi ajdovskimi glasbeniki, njihovimi mentorji in ravnateljico bo poskrbela voditeljica Janja Lešnik.

Besedilo: Tatjana Gregorič, Fotografije v galeriji: Alan Radin