Anika Horvat

0
984

Anika Horvat, slovenska pevka zabavne glasbe, * 24. maj 1977, Koper.

Že od malih nog je v svetu glasbe, saj je njen oče bil znan skladatelj. Prav on jo je vpeljal v glasbo že pri devetih letih. Prvi nastop je prišel na dan otvoritve njene bodoče osnovne šole. Kmalu za tem je posnela svojo prvo kaseto Pomlad in še kaj.

Po izzidu prve kasete, so se poleg nastopov na otroških in šolskih prireditvah začeli vrstiti še razni festivali po krajih bivše Jugoslavije. Na mnogih je dosegla zmago, enkrat pa celo za najlepšo pesem Jugoslavije.

Z leti se je njena glasbena zvrst začela spreminjati in izpopolnjevati. Vpisala se je na glasbeno šolo, smer solo petje in se tri leta učila petja pri prof. Francu Leskovšku, priznanemu opernemu pevcu. Tako sta leta 1993 nastala še dva izdelka, Pridi, pridi, čakam te… in Pomlad in še kaj.

Pravi uspeh pa je prišel z zmago na poletnem festivalu MMS leta 1996 s skladbo Lahko noč, Piran. Takoj za tem je bil izdan CD z istim naslovom. Kljub zmagi je Anika še vedno izpopolnjevala tehniko petja.

To ji je tudi uspevalo, saj so jo dve leti kasneje povabili k sodelovanju pri snemanju CD-ja Ura brez kazalcev…, v katerem so posnete priredbe najlepših slovenskih evergreenov in v katerem jo je spremljal Big Band RTV Slovenije.

Leta 2000 je izdala peti samostojni album Čutim,da živim,na katerem so bili kar trije singli velike uspešnice.Predala se ne bom,Ogenj in led in Čutim,da živim.

Leta 2003 je posnela duet z slovenskim raperjem Klemnom Klemnom,pesem Kdo si ti.

Kljub temu,da je veliko nastopala samostojno,nikdar ni opustila koncertiranja z Big Bandom RTV Slovenija in tako je počasi nastajal že drugi album.

Leta 2006 je na Slovenski popevki zasedla drugo mesto s pesmijo Nihče ne ve. Leta 2007 je zmagala na Slovenski popevki s pesmijo Belo nebo.

Leta 2007 je izdala že drugo ploščo z Big Bandom RTV Slovenija in napolnila Cankarjev dom. Dve leti je nato nastopala z repertoarjem ,ki ga ima z Big bandom.

Leta 2009 je zopet zmagala na Slovenski popevki s pesmijo Samo ti.