Calegaria

0
1632
Calegaria (foto: arhiv skupine)

(Etno – Pop)


Kraj: Koper. Leta delovanja: 2006 – Danes

Skupina Calegaria iz Kopra goji istrsko ljudsko glasbo. Stare napeve v istrsko-beneškem narečju spremljajo tradicionalna glasbila (harmonika, mandolina, nyckelharpa), pa tudi novejša glasbila: bobni, kitare in klaviature. S tem nastale zvoke glasbeniki približajo poslušalcem, obenem pa ohranjajo vso izvirno lepoto starih melodij. Različice skladb, ki jih izvajajo, so doma predvsem v severni Istri; od Buj, Umaga do Pirana, Izole in Kopra.

Koprska skupina ljudskega glasbenega izročila v istrsko-beneškem narečju Calegaria je bila ustanovljena z namenom obujanja korenin mesta in severno-zahodne Istre. Ime je prevzela po slikoviti glavni ulici starega mestnega jedra poimenovani po čevljarjih, ki so nekoč imeli prav tu svojo obrt.

Leta 2006 je skupina debitirala z nastopom v Cankarjevem domu v Ljubljani na srečanju v podporo boju proti raku dojk. Leta 2007 in 2010 so izdali zgoščenki z naslovom Prvi in 2, z namenom predstavitve glasbe istrskega izročila v novi preobleki upoštevajoč izvirne melodije, vendar bližje sodobnim zvokom in glasbenim okusom. Poleg tradicionalnih inštrumentov so dodali bas, bobne, kitaro in klaviature z jasnim namenom predstaviti novo ljudsko (tradicionalno) glasbo širšemu krogu poslušalcev. Glasba vabi k petju, plesu, smehu in druženju ter vzpostavlja živ odnos človeka s svojo kulturo. Na sredini priprave tretje zgoščenke je pevec Stojan Stanković – Stole izgubil boj s težko in dolgo boleznijo. Skupina se je soočila z bolečo izgubo ne samo človeka in umetnika, temveč tudi dobrega prijatelja. Z odstopom bobnarja Iva Marca nastopi čas pavze in skupina si vzame obdobje za razmislek. Prihod pevca Stefana Heringa in bobnarja Valentina Destradija je spodbuda za nadaljevanje in zaključek dela, zahvaljujoč sodelovanju številnih dragocenih prijateljev. Po izidu tretje zgoščenke Calegaria & friends, na kateri nastopajo različni domači etno in pop vokalisti, se njihov klasični repertoar istrskega glasbenega izročila tokrat predstavlja obogaten s svežimi aranžmaji in v sozvočju s sodobnimi glasbenimi zvrstmi. Naslov albuma je več kot pomenljiv, saj gostuje na njem kopica eminentnih gostov. To so: Anika Horvat, Armando Baruca, Boris Krmac, klapa Solinar, Miriam Monica, Polona Furlan, Rudi Bučar in Slavko Ivančić. Gre za priznane in cenjene glasbenike, ki so se v žanrih etno glasbe v preteklosti že korenito izkazali in sicer kot vrhunski interpreti, vsak na svojem področju, ko govorimo o prepričljivi transformaciji ljudske glasbe istrskega geografskega porekla v zvočno podobo aktualnega, zaznavanja glasbene magije. Ti plemenitijo s svojimi markantnimi vokalnimi interpretacijami samo podobo vseh skladb albuma »Calegaria & Friends«, predvsem pa godijo med točkami žensko moški vokalni dueti, ki dodajajo skladbam poseben izpovedni sentiment in dotik mistike.

Nastopi: številni samostojni koncerti, razne kulturne prireditve na obali, Folkest (v Sloveniji in Italiji), več koncertov in kulturne prireditve na Hrvaškem. Številne radijske in televizijske oddaje (Radio in TV Koper – Capodistria, TV Rai 1 in Rai 3).

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Člani:

  • Leonard Kelemenc – umetniški vodja: mandolina, nyckelharpa, claviola, klaviature, tolkala, vokal
  • Stefano Hering – vokal
  • Jadranko Oblak – harmonika, vokal
  • Danilo Fermo – kitara
  • Sergio Settomini – bas, glas
  • Valentin  Destradi – bobni

Bivši člani:

  • Stojan Stanković – vokal, kitara, orglice (2006 – 2013)
  • Ivo Marc – bobni, glas (2006 – 2013)

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Primo (2007)

2 (2009)

Calegaria & Friends (2016)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

 

[/tab][tab title=”Drugo”]

V pripravi!

[/tab][/tabgroup]