Bunkerfest 2017 bo!

0
620

Letos je vse nakazovalo na to, da BunkerFesta 2017 ne bo.

Na obali se je v zadnjih letih zgodilo precej socialno-kulturnih premikov. Od prestrukturiranja obstoječih mladinskih centrov do iniciativ samostojnih kolektivov, ki niso imeli drugega izhoda, kot se preko samoorganizacije skušati postaviti proti hladnemu mehanizmu prava, pa vse do trenj med prebivalci obalnih mest in organizatorji dogodkov. BunkerFest Izola je bil kot glasbeni festival tudi tarča pritiskov, ampak se je kljub vsemu ekipa lotila vnovičnega projekta izvedbe. Zdi se nam, da je potrebno zgrabiti vsako priložnost, ki bi omogočila obalnemu prostoru, da izkoristi svoj polni potencial, tako turistični kot tudi kulturni.

Bunkerfest 2017Mogoče se komu zdi, da je dogodkov v našem prostoru čisto dovolj, se pa znajdemo v precepu med kvantiteto in kvaliteto. Naša vizija kvalitete je ustvarjati dogodek, ki bi bil vsako leto rahlo drugačen, bi pa v svojem bistvu nosil skupno rdečo nit. Letošnjo četrto izvedbo bo zaznamovala raznolikost. Raznolikost glasbenega programa, ki ga bodo sestavljali domači in tuji izvajalci raznih žanrskih opredelitev in spojitev, od najbolj klasičnih, do najsodobnejših. Raznolikost, ki je v obalnem in priobalnem prostoru zadnje čase zatirana in ki je tudi med glavnimi razlogi, da je festival nastal.

Prej omenjena rdeča nit pa se skriva v tem, kar lahko festival, kot je BunkerFest s svojo relativno mero odmevnosti in prepoznavnosti sporoči širšemu občinstvu. Jasno si želimo izpostaviti težavo, ki trenutno tare naše okolje – pomanjkanje prostorov, pomanjkanje prizorišč in pomanjkanje širše organizirane podpore, ki bi si jo lokalna glasbena in kulturna scena zaslužila. S festivalom, ki iz leta v leto ponuja široko paleto zvočne raznolikosti si želimo, da bi koga spodbudili, da bi se pridružil raznim pobudam po ohranitvi prej omenjene scene in tudi sam kaj ustvari. Mladim bendom želimo ponuditi oder, na katerem se lahko predstavijo in dokažejo, da kljub nemogočim pogojem obstajajo skupine, ki so sposobne ustvarjati na zelo visokem nivoju. Temu primerno bomo tudi letos gostili kar nekaj mladih domačih izvajalcev, pridružil pa se jim bo tudi tuj bend, ki trenutno briše meje med žanrskimi opredelitvami in se s svojim elektro-akustičnim hibridom zelo hitro uveljavlja na mednarodnem parketu.

Gotovo bo vsak našel nekaj, s čimer se bo lahko poistovetil in upamo le lahko na to, da bodo vse pobude odobrile sadove, saj si res močno želimo, da bi še kdo prepoznal potencial tovrstnih dogodkov in priskočil na pomoč lokalnim kolektivom.

V petek, 8. septembra 2017 ob 18.00, bo v Letnem kinu Arrigoni že četrto leto zapored potekal enodnevni glasbeni festival BunkerFest Izola. Organizator dogodka je Kulturno društvo Bunker 1981, soorganizator dogodka je Center za kulturo, šport in prireditve. Pokrovitelj dogodka je Občina Izola. Ponudba bo raznolika, okolje pa bo kot vselej sproščeno in domače. Vse podrobnosti bodo dostopne preko spletnih medijev. Veseli bomo vašega obiska in podpore, se vidimo na BunkerFestu!

Nastopajoči:

Vir: KD Bunker 1981