Poetrio: Haiku2Music

0
667

Pred poletjem je izdala svoj prvenec izolska zasedba Poetrio. Album Haiku2Music (Klopotec, 2017) so posneli leto prej v živo na koncertu v Ljubljani.

Poetrio_Haiku2music live 2017
Poetrio – Haiku2music live (2017)

Poetrio od poslušalca zahteva čas in koncentracijo, čeprav je album zelo poslušljiv. Avtorica glasbe, pianistka in pevka Mirjana Gvozdenac je z izbiro glasbenikov in posledično nevsakdanjim zvokom (arhilutnja, violončelo), domiselnimi in razgibanimi aranžmaji, ritmi in harmonijami poskrbela, da glasba skozi celoten izdelek ostane zanimiva. Kratka, globoka in hipnotična besedila so pravzaprav haiku poezije izpod peresa Nenada Burgića in s svojo repetitivnostjo omogočajo zlitje vokalnih linij z instrumentalno podlago in dopolnitev le-te, včasih pa jo čisto nadomeščajo (v skladbi 2 Breaths v petglasnem aranžmaju člani pojejo besedilo v treh jezikih hkrati).

Skozi skladbe se menjujejo različni ritmi in ljudski vplivi, s pogosto uporabo neparnih taktovskih načinov je močno zastopano balkansko izročilo, ki ga enkrat združijo z italijanskim besedilom, spet drugič z dvogovori med različnimi inštrumenti, ki spominjajo na klasično glasbo. Slišimo lahko tudi vplive jazza (Ostrvo) in nepredvidljive modernejše  harmonske pristope (Fiori). Vokal se morda prepogosto giblje v visokih legah, saj se dobro znajde tudi niže (npr. v skladbi List / Foglia).

Poetrio live
Trenutna zasedba (L-D): Mary Agnes Servatius, Mirjana Gvozdenac, Žiga Šercer, Erik Kramberger

Mirjana glasbo ustvarja organsko glede na zasedbo, ki jo v določenem trenutku obkroža. Ni obremenjena s tem, katera glasbila morajo biti zastopana, ampak išče tako in drugače drugačne kombinacije. Band je odlično uigran, sicer se posnetek v živo pred občinstvom niti ne bi obnesel, tako pa omogoča še večjo spontanost izvedbe.

Svež inštrumentarij, združevanje različnih glasb sveta in multilingvizem v spomin prikličejo prvo zasedbo skupine Terra Mystica ali Istranbul. Obe zasedbi sta pustili ali še puščata pečat v tukajšnjem prostoru, podoben namen pa ima tudi Poetrio, ki s prenovljeno zasedbo že nadaljuje z ustvarjanjem.

Skladbe na plošči:

 1. Jutro
 2. Ciabatte
 3. Drevo
 4. List / Foglia
 5. Fiori
 6. Reka
 7. 2 breaths
 8. Kiša
 9. Ostrvo
 10. Kamen
 11. Veter
 12. Sad sam ovde

Zasedba:

Mirjana Gvozdenac: glas, klavir

Mary Agnes Servatius: violončelo, glas (5, 7, 10)

Borut Novakovič: arhilutnja, glas (7)

Žiga Šercer: tolkala, glas (7)