Aleksandra Čermelj

0
2059

(Jazz/Pop)


Kraj: Koper. Leta delovanja: 1997 – danes

[mp3-jplayer width=”100%” tracks=”Bežne Misli@Aleksandra_Cermelj-Bezne misli.mp3″]

Aleksandra Čermelj (poročena Krečič) je priznana obalna Jazz/Pop pevka. Svojo glasbeno pot je začela v zgodnjih najstniških letih, ko je obiskovala ure solopetja in nastopanja na glasbeni šoli »Scuola 55« v Trstu ter ure violine na nižji glasbeni šoli v Kopru. Z dvanajstimi leti je začela s sodelovanjem in nastopanjem na različnih prireditvah in glasbenih festivalih. Za seboj ima več odmevnejših uspehov. Na Festivalu Melodij morja in sonca (MMS) – najstniški FENS je osvojila 1. mesto s prvo samostojno skladbo »Teh petnajst let« (1997).  S skladbo »Mladosti ne dam« je nagrado osvojila tudi leto kasneje. Leta 2001 je osvojila več nagrad na različnih glasbenih festivalih. S skladbo »V tebi se nov dan začne« je osvojila glavno nagrado na festivalu MMS – FENS glavna kategorija, s skladbo »Fant za slovo« glavno nagrado na Festivalu Orion ter s skladbo »Misli le name« 5. mesto na festivalu Slovenska popevka. Leta 2003 je ponovno nastopila na festivalu Slovenska popevka, kjer je skladba »V ogledalu srca« dobila nagrado za najboljši aranžma. Istega leta se je s skladbo »Je res« udeležila tudi Festivala Hit. Po opravljeni maturi se je vpisala na Deželni konzervatorij za glasbo v Celovcu (Das Kärntner Landeskonservatorium Klagenfurt) smer jazz-pop petje (Artistic Diploma) na katerem je diplomirala leta 2009. Leta 2014 pa je zaključila še študij glasbene pedagogike, pod mentorstvom prof. Caroline De Rooij ter Carole Alston-Bukowski.

Od leta 2005 do leta 2011 je kot spremljevalni vokal sodelovala na Festivalu Pesem Evrovizije (EMA). Neisha, Hannah Mancini, Anika Horvat, Danilo Kocjančič, Drago Mislej Mef, Marino Legovič, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Zablujena generacija, Big foot mama, Katja Koren, so le nekateri izmed slovenskih glasbenikov in glasbenih skupin, s katerimi je v preteklosti sodelovala. Redno nastopa v skupinah Xequtifz, Zmelkoow in Xazz ter kot samostojna izvajalka. Njen vokal, tako glavni kot spremljevalni, se pojavi na več kot 30 ploščah.

V Svetovni kavarni Sputnik v Ljubljani je 17.12. 2012 predstavila svoj prvi (akustični) album “Barve mojih dni”, ki je izšel v samozaložbi in je bil zelo odmeven v slovenskih medijih. Skladba »Bežne misli« je bila v letu 2013 izdana kot singel iz plošče »Barve mojih dni« in predvajana na slovenskih ter tujih radijskih postajah. Na plošči so sodelovali: Nino Mureškič in Goran Moskovski na tolkalih, Jošt Drašler in Klemen Krajc na kontrabasu, Lenart Krečič na saksofonu, Tilen Artač na violončelu in Francesca Viaro na spremljevalnih vokalih. Trenutno poučuje jazz petje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

[tabgroup][tab title=”Diskografija”]

Albumi:

  • Barve mojih dni (Samozaložba, 2012)

Aleksandra (Foto: arhiv Aleksandra Čermelj)

Singli:

  • Teh 15 let (1997)
  • Mladosti ne dam (1998)
  • Se mi ne da; V tebi se nov dan začne (2001)
  • Misli le name (2001)
  • Je res (2003)
  • V ogledalu srca (2003)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

Nepričakovano (Live, Radio Live – Radio Koper)

Il momento giusto

The gentle side of my ego

[/tab][/tabgroup]