Aleksander Novak sporoča, da je potrebno Živet

0
747

Redke so zgodbe, ki bi v središče postavile malega človeka. Vendar Aleksander Novak, ki je konec lanskega leta postregel s svojim drugim albumom Do dna, premore izjemen čut za prav tega in njegove tegobe ter dvome, s katerimi se sooča na življenjski poti. Tudi sam slaboviden, je album posvetil ljudem s težavami z vidom, da bi vanje vlil upanja in v ta namen svoje ime ter naslov albuma izpisal še v brailovi pisavi. Kajti tudi tako je mogoče ŽIVET, kot nosi naslov njegov novi singel, ki ga je tako kot pretekla dva in pravzaprav celotni album soustvaril z Boštjanom Grabnarjem, Juretom Rozmanom, Anžejem Langusom Petrovičem, Robertom Piklom in Gabrom Radojevičem, za katerega se zdi, da postaja Aleksandrov stalni glasbeni spremljevalec.

Aleksander Novak Do Dna

»Živet izžareva moč hrepenenja po bližini, dotiku, lepoti trenutka. In ti lahko prerastejo tudi v večnost,« pove Aleksander Novak, ki se je tokrat podal v njeno mesto, njeno ulico … na pot ljubljeni ženski, da bi jo poiskal in našel njen dar, ki ga skriva ali ga morebiti več ne najde, medtem ko si ga sam želi znova zaslišati in ga prebuditi. Čeprav se prvi del spogleduje s povsem klasičnim popom, umeščenem znotraj kitarskega kantavtorskega izraza, le-ta ni nujno omejen izključno na Slovenijo, saj pesem nosi v sebi nekaj vplivov, značilnih za glasbenike na drugi strani Atlantskega oceana. V zadnji tretjini z izredno močnim sporočilom, izražajoč, kako močan je človek, saj zmore vedno znova preseči vse poraze, s katerimi mu postreže življenje, preide v bogate vokalne harmonije, za katere gre zasluge pripisati gostoma Lei Sirk in Rudiju Bučarju. Gre za simboliko novega dne, novih poti, novega življenja in vsega, kar kliče k temu, da je kljub vsemu potrebno ŽIVET. Aleksander to silno željo po življenju pojasnjuje s tem, da je danes nadvse »veliko navidezne sreče in umetnega zadovoljevanja potreb, bodisi z lažno bližino socialnih omrežij, dobrostoječim družbenim položajem ali navzven sijajnih partnerjev, ki pa vendar ne dajejo tega, čemur sam pravim bližina. Da bi zares vedeli, kdo sploh smo, se je včasih potrebno za trenutek umakniti ali celo dati priložnost nekomu drugemu. In seveda predvsem sebi.« Šele nato se lahko zares obrnemo k življenju, pri čemer marsikdaj potrebujemo ob sebi nekoga, ki nam je pripravljen dati ime, a le zato, da »ko se zjutraj boš zbudila, hotela boš živet.«

Glasba in besedilo: Aleksander Novak

Aranžma: Gaber Radojevič

Promocijske fotografije: Ivan Gregorič

Album Do dna odlikuje skupek izredno močnih pop-rock pesmi, med katerimi vsaka prinaša sporočilo, dotikajoč se različnih področij. »Skozi proces ustvarjanja pesmi ŽIVET sem odkril neka novo obzorja in polja razumevanja glasbe ne le v povezavi s čustvi, temveč tudi z ritmom, harmonijo in hrepenenjem do vsakega drugačnega tona od tistih, ki sem jih vajen. V vsakem odnosu, tudi tistem do glasbe, je potrebno iti do dna, in v tem primeru je bil moj namen prav to,« je iskren Aleksander Novak, ki je s tem razkril tudi simboliko samega naslova albuma, s katerega je doslej že predstavil pesmi Drugačna sva in naslovno Do dna, medtem ko tokrat spodbuja ljudi ŽIVET.

Album Do dna Aleksandra Novaka je izšel 1. decembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Vir: Aleksander Novak