Jazz

Objavljeno marec 11th, 2015 | Matjaž Derin

Poetrio

(zmes komponirane in improvizacijske glasbe in rahločutne poezije)


Kraj: Izola. Leta delovanja:  2013 – danes

Poetrio je slovenska skupina iz Izole, ki skrbno izbere in uglasbi  poezijo in s svojo ustvarjalnostjo poskuša vplivati na iskanje smisla in rahločutnosti v vsakdanjiku. Nastopali so doma, na Hrvaškem in v Srbiji. Junija 2017 so izdali prvi CD Haiku2Music Live (skrajšano H2M Live) pri založbi Klopotec. Posnet je bil v Salonu za Eno glasbo leta 2016.

Haiku2Music je nastal iz ljubezni do preprostih in navdihujočih Burgovih haiku verzov, v združevanju nenavadne kombinacije barv glasbil z utripi src, s priprtimi očmi in z vero vase in v moč besede in glasbe. V Jutru obujemo Ciabatte, se predamo življenju in opazujemo svet (Foglia, Fiori, Ostrvo, Kamen, Kiša) sebe v svetu (Drevo, Reka, Veter) in svet v nas, saj se med dvemi vdihi (2 Breaths) dokončno zavemo, da smo samo zdaj tu (Sad sam ovde).

*Haiku izhaja iz japonske kulture zena in v japonščini ni trivrstičnica, ampak zapis v 1 vrstici. Pri prevodu v evropske jezike, tudi v slovenščino, so haiku zapisali v 3 vrstice, ki skupno obsegajo 17 zlogov, razporejenih  5–7-5, kar obenem pomeni delitev na misli ali “dejanja” haikuja. Pavza med obojim pomeni preobrat. Vsaka vrstica izraža svojo misel in prikazuje trenutek iz narave in njegov odziv v človekovi notranjosti ali sklep. Haikuji srbskega pesnika Nenada Burgića so zelo pomenljivi tudi v na videz navadnih opisih narave.

Poetrio v letu 2017/18 izvaja nov projekt Pride čas in na koncertih predstavlja CD H2M Live.

Poetrio je ustanovila Mirjana Gvozdenac leta 2012. Mirjana je končala Akademijo za glasbo v Beogradu. Od leta 1992 poučuje na Glasbeni šoli Koper. Tekom let je vodila mešane (Divača, Adriatik, Obalca) in ženski zbor (I.Grbec) ter ustanovila veliko različnih ustvarjalnih skupin. Leta 2012 je napisala glasbo za predstavo Gorana Gluvića Borutovo poletje v režiji Yulije Roschina. Istega leta je s saksofonistom Dejanom Zornada ustanovila skupino Poetrio, ki od takrat dalje, v različnih sestavah izvaja njeno avtorsko glasbo. Doslej je napisala in s skupino izvedla več kot 50 lastnih skladb na besedila A. Rebula, M. Matičetova, B. Motoh Bračanov, Mefa, V.Pope, N. Burgića, D. Pavlinovića, S. Kosovela, F.Prešerna, A. Branka Šimića, T. Pengova, B.Glavine in drugih. Piše tudi za film.

Mary Servatius je violončelistka in znanstvenica, ki se je iz Amerike preselila v Koper. Violončelo in komorno glasbo je študirala pri številnih učiteljih. Pred selitvijo v Slovenijo je igrala pri Worcester Collegium in je bila prva čelistka pri Clark Sinfonia in WPI Orchestra. Poleg klasičnega repertoarja Mary uživa pri improvizacijah in eksperimentalni glasbi. Sodelovala je z mnogimi skupinami, med drugim pri Jubilee Gardens in Copper Tree. Mary je prva violončelistka Obalnega komornega orkestra. Poetriu se je pridružila jeseni 2015 z violončelom, glasom in izjemnim smislom za humor (tudi v slovenščini!). Erik Kramberger  je primorc s štajerskim naglasom, glasbenik gradbene stroke in statični plesalec 🙂
Erik je stalni član zasedb Faraoni, Jazzlessness, AP Group, The soul moovers, duo Nice price, Blue in green, sodeluje z več izvajalci in predvajalci elektronske glasbe. Vtipkajte “Hauba” v SoundCloud in poslušajte njegove skladbe. V Poetriu igra sopran saksofon in poje od septembra 2016. Znan je po odličnih improvizacijah in ima zelo lep glas. Drugače igra še alt in bariton saks. Žiga Šercer se z različnimi tolkali ukvarja od svojega 20 leta. V njegov repertoar sodi tako kubanska, brazilska, turška in flamenko glasba. Bobnarske tradicije se je učil na Nizozemskem pod taktirko svetovno znanih tolkalistov na glasbeni akademiji Codarts. Tam je igral pri uspešni multi-kulturni bobnarski ekipi – Buyakano. Svoje znanje tako deli in uspešno vodi bobnarski kolektiv – Sherzer Brigade. Z vsemi svojimi bendi je odigral več kot 500 koncertov po vsej Evropi. Zelo rad poje in ima žametni bariton, ki ga lahko slišite v skladbi 2 Breaths. Rad ima sladoled in ćevapčiće. Poetriu se je pridružil februarja 2016. Člani Poetria v letu 2015/16 za projekt Haiku2Music so bili: M. Gvozdenac, M. Servatius, B. Novakovič, K. Stanič in Ž. Šercer.

Člani zasedbe:

  • Mirjana Gvozdenac (glasba, vokal & klavir)
  • Erik Kramberger (sopran sax, glas)
  • Mary Agnes Servatius (violončelo, glas)
  • Žiga Šercer (tolkala, glas)

Bivši člani(ce):

  • Klara Stanič (klarinet)
  • Dejan Zornada (tenor saksofon)
  • Martin Konjajev (tolkala)

Albumi:

Haiku2music live (Klopotec, 2017)

Poetrio_Haiku2music live 2017

Sem to kar sem (album na poezije Barbare Motoh Bračanov, v pripravi!)

Poetrio - Sem to kar sem

Singli:

  • Pramen las
  • Tu doma

V pripravi!

Tags: , , , , , , , , , , ,


Objavil-a

je neprepirjliv glasbeni frik, upokojeni glasbenik, muzik meneđer, pošten ekonomist, organizator in obiskovalec koncertov ter dober poznavalec obalne glasbene scene... pa velik zaščitnik obalnih bendov. Predvsem pa podpornik avtorske glasbe ter "hejter" cover bendov.Nazaj na vrh ↑

Send this to a friend