Zmelkoow – 10/10

0
1244
Basic RGB

6 let je mimo od prejšnjega celovečernega izdelka obalnih dolgometražnih prvakov satiričnega družbenega komentarja Zmelkoow z naslovom Pionirji divergentnega marketinga (2016). Ta čas nismo imeli občutka, da band miruje, saj so ubrali moderen pristop sprotnega objavljanja singlov in ko se jih je nabralo dovolj za album, so jih povezali v celoto, imenovano 10/10 (KUD Napačen planet, 2022), prvo njihovo izdajo po letu 1993, ki smo jo dočakali tudi na vinilu. Deset komadov na desetem albumu, ki si zasluži čisto desetko – to je ta koncept, ki stoji za naslovom. Pozitivna stran sprotnega štepanja singlov je, da na ta način načeloma odpadejo album fillerji in splošna kakovost albuma se dvigne. Ta sindrom je bilo opaziti že pri omenjenem prejšnjem albumu, ki se od aktualnega slogovno bistveno ne razlikuje, za razliko od še enega prej Čista jajca (2009). Je pa na ta način teže držati rdečo nit in skupaj spraviti kaj zanimivejšega od zbirke “radio friendly” komadov.

Zmelkoow - 10/10 (KUD Napačen Planet, 2022)
Zmelkoow – 10/10 (KUD Napačen Planet, 2022)

V tem slučaju zadeva deluje. Tematike besedil se spet napajajo iz najrazličnejših Goginih prebliskov – od realnih in filozofskih družbenih izzivov (Kaj nam fali? 2020, Zmagali smo!, Veseli december, Ke mona) prek bolj ali manj absurdno izbranih osebnih izkušenj in refleksij (Ljubezen, Sendwitsch, Vročina) do bolj neverjetnih idej (Forenzik, Sonja se sanka) in konkretnega komada o Žaretu (Ježek).

Goga je skratka še vedno neusahljiv vir njemu lastne kreativnosti. Kompozicijski pristopi se pri Zmelkoow ne spreminjajo bistveno – komadi se gibljejo po tradicionalni liniji sebi lastne kombinacije punk-rocka, balade tu in reggae-ja tam, en razvlečen “jam” komad na koncu za protiutež ostalim velikim hit singlom -, je pa v splošnem zaznati napredek v zrelosti besedil in aranžiranja.

V splošnem lahko, kar se besedil tiče, opazimo dramaturški lok od začetnih relativno pesimistično-obskurnih pristopov iz časov Bajonet in prvih treh albumov preko kasnejšega neobveznega sarkazma do že kar nenavadno pozitivnih prebliskov na aktualnem albumu (Kaj nam fali?, Sendwitsch, deloma tudi Ljubezen).

Trenutna zasedba (trdo jedro Goga, Žare in Koščak plus lava Anuša) sedaj vztraja že precej let. Goga, če mu gre verjeti, ko se hvali, da je edini avtor vsega glasbenega, ohranja svojo pronicljivost (ali se v tem smislu celo izboljšuje). Novodobni Zmelkoow manj kot v preteklosti stavijo na solaže, kar gre razumeti, saj bi lahko bil glavni odjemalec te glasbe milenijski študent, kar v bistvu pove vse. Nadomešča jih večja kreativnost pri aranžmajih in produkciji (večinski producent je spet Andrea F.). Tu veliko prispevajo tudi “dodatni” člani (Anuša, Eva, Zergoloff in priložnostni gostje), ki so se naposled le sestavili v že skoraj nepogrešljivo zmes, saj se zlijejo v zvočno celoto lepše kot v preteklosti. Kar se izboljšav tiče, velja na tem mestu izpostaviti Kaj nam fali? 2020, ki je samega sebe zastopal že na prejšnjem albumu, vendar ga je bilo vredno izdati še enkrat, saj gre v primerjavi z originalom za konkreten kvalitativen preskok. V novi verziji je bil sicer objavljen že pred kulturno-družbeno nesrečo v obliki stricev iz ospredja, ki nas je doletela marca 2020, a v luči odvzemanja svobode, ki še traja, dobi to retorično vprašanje še dodatno dimenzijo. Dodana kitica, kjer klapsko zveneči zborček s spremljavo harmonike poje o fešti kalamarov in poceni vinotoču, pa pelje Primorske fante v Gravitaciji (Čiko, Pajo in Pako, 1996) scat.

Čisto desetko si tako poleg omenjenega, zaslužijo še Zmagali smo!, o katerem smo pisali že v Naj 2021 izboru Muzikobala, oda koprskim lučkam Veseli december in Ke mona, himna, ki jo bodo žal šagre ignorirale, pa je ne bi smele. Prav dobro devetko prejmejo Ježek, kjer blesti Žare s kot bodice ostro Rickenbacker bas linijo, jezna Ljubezen, buditeljska Sendwitsch in Vročina, ki pričara vzdušje julijskega koprskega betona. Popravo bi morali pri strogem tovarišu pisati za terasni reggae Forenzik in tonsko vajo za sičnike Sonja se sanka.

Na pragu 30-letnice obstoja (če prištejemo še Bajonet kot neposredne predhodnike, so na pragu 40-letnice) so Zmelkoow še vedno resen igralec na tem našem širnem slovenskem parketu in to na nivoju, ki nikoli ni resno zanihal. Je pa res, da na svojem področju nimajo tekmecev, oziroma z besedami iz komada Zmagali smo!: “Ko si edini na igrišču, so šanse dosti večje, da prideš do medalje, zadostuje že povprečje.”

Skladbe:

  1. KNF? 2020
  2. Ježek
  3. Zmagali smo!
  4. Ljubezen
  5. Forenzik
  6. Sonja se sanka
  7. Sendwitsch
  8. Veseli december
  9. Ke mona
  10. Vročina

Zasedba:
Goga, Koščak, Žare, Anuša, Eva in maestro Zergoloff

Bratsko in sestransko so jim pomagali:
Janez – Harmonika na Kaj nam fali?
Daša & Lia – Back vokali in synth na Forenzik
Dejan – Zvončki na Ljubezen
Neža – Klaviature na Ke’mona
Keko – Vokal na Ke’mona
Vid in Matic – Brass sekcija na Veseli December
Maj in Julija – prepevanje na Veseli December

Produkcija:
Andrea F. (1-3. 5-7, 10)
Dejan R. (4, 8, 9)