Zingelci

(Istrska Ljudska Glasba)


Kraj: Bertoki. Leta delovanja: 2004 – Danes

Zingelci godejo v tipični godčevski zasedbi severne , oziroma slovenske Istre. Izvajajo najbolj značilne ljudske plesne motive iz tega področja kot so: šaltin, mafrina, šete paši, do paši, mazurka , cotić in druge. Pozornost skupina posveča tudi staremu pevskemu izročilu Kopra in okolice, Marino in Andrea kot spremljavo takrat uporabljata kitaro in mandolino. V ta namen obujanja ljudskega petja, pripravljata  večere-srečanja spontanega petja ljudskih pesmi. Skupina je že izdala svojo zgoščenko, udeležuje se srečanj godcev ljudskih viž tako v Sloveniji, kot v hrvaški Istri. Leta 2011 je bila izbrana in nastopila na državni reviji godcev ljudskih viž v Šentjerneju, ta uspeh je ponovila še leta 2017. Zingelci se trudijo, da bi zveneli »po starem«, torej, da bi ljudsko glasbo iz Istre izvajali na čim bolj izvoren način, tako, kot so jo podedovali od ljudskih godcev s katerimi je Marino Kranjac dolga leta godel in katerih prakso je raziskoval. Skupina je pomemben člen pri ohranjanju kulturne dediščine svojega kraja, saj s svojo prisotnostjo in delovanjem ohranja ljudsko glasbeno dediščino živo in zagotavlja njeno kontinuiteto tudi v prihodnosti.

Zingelci so bili ustanovljeni kot mlada godčevska skupina, ki izvaja ljudske plesne viže iz severne Istre. Skupina je začela delovati na osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru leta 2005. Ime skupine je narečnega izvora in je eno od številnih imen  za ljudske godce v slovenski Istri. Mentor skupine je priznani raziskovalec in poustvarjalec istrske ljudske glasbe, Marino Kranjac. V preteklosti so v skupini godli sami mladi glasbeniki: Julija Vrabec – klarinet, Lea Žabkar – violina, Katja Sluga – činele, boben in Timotej Majer – diatonična harmonika trieština.

V letu 2018 se je skupini pridružil Andrea Alessio iz Trsta, ki gode na violino – šknt. Tako Zingelci sedaj delujejo kot trio, Marino Kranjac gode na šknt , diatonično harmoniko trieštino in poje, Andrea Alessio na šknt, spremlja ju na mali istrski bas Mark Varljen, ki je v skupini od samega začetka.

[tabgroup][tab title=”Zasedba”]

Člani zasedbe:

  • Andrea Alessio (šknt – violina, klarin, mandolina)
  • Mark Varljen ( istrski mali bas – bajs)
  • Marino Kranjac ( šknt-violina, diatonična harmonika trieština, kitara, vokal)

Bivši člani zasedbe:

  • Julija Vrabec (klarinet) 2005-2013
  • Katja Sluga (činele, deska) 2005-2013
  • Timotej Majer (diatonična harmonika trieština) 2012-2017
  • Lea Žabkar (violina) 2005-2010

[/tab][tab title=”Diskografija”]

Strast Godca (2012, ZKP RTV Slovenija)

Zingelci  (2009, Založila O.Š . Antona Ukmarja Koper)

[/tab][tab title=”Fotografije”]

[/tab][tab title=”Video”]

[/tab][tab title=”Drugo”]

V pripravi!

[/tab][/tabgroup]

Matjaž Derin
je neprepirjliv glasbeni frik, upokojeni glasbenik, muzik meneđer, pošten ekonomist, organizator in obiskovalec koncertov ter dober poznavalec obalne glasbene scene... pa velik zaščitnik obalnih bendov. Predvsem pa podpornik avtorske glasbe ter "hejter" cover bendov.

Latest articles

101,1k Followers
Follow

Related articles