Zapustil nas je Rado Testen

0
1216
Rado Testen, september 2014 (foto: Martin Agostini Pregelj)

Koper, 13.10.2014. – Pred dnevi smo izvedeli žalostno vest, da nas je v petinšestdesetem letu starosti zapustil legendarni obalni glasbenik in dober prijatelj Rado Testen.

Skupina Labirint (foto: Sergio Gobbo)
Skupina Labirint (foto: Sergio Gobbo)

Rado Testen je bil vsestranski obalni glasbenik, avtor, skladatelj ter multiinštrumentalist. Pri rosnih 17 letih, po končani Gimnaziji v Kopru, se je Rado preselil v Francijo, kjer se je uril v francoščini in  se izučil za krznarja.  Krznarstvo je postalo in večino življenja ostalo njegov osnovni poklic. Ravno v Franciji se je pričela tudi njegova glasbena pot. V času bivanja v tujini je namreč Testen posnel singel ploščo v angleškem jeziku “Wendy” (na B strani je vsebovala tudi skladbo “I can’t see why”), ki je bila leta 1969 tudi izdana v Franciji pod angleško založbo EMI records. Po vrnitvi v domovino je je v sodelovanju s Tomažem Domiceljem napisal skladbi “Najdi si drugega” in “Jutri zjutraj (moram zgodaj vstati)”, ki ju je posnela in leta 1971 izdala tedaj še obalna skupina BumerangLeta 1972 sta z Danilom Kocjančičem, kot nadgradnjo dua “Rado in Danilo” ustanovila zasedbo Labirint, ki je postalaTestenov največji glasbeni projekt. Labirint je bila ena  prvih skupin na Obali, pri kateri so sodelovale pevke.  V svojem repertoarju je imela predvsem avtorsko glasbo, izvajala pa je tudi glasbo ameriških in angleških rock skupin. Avtorski material so posneli na Radiu Koper in v studiu RTV Slovenija. Skupino so poleg Testena in Kocjančiča sestavljali še: Bojan Krkač (kitara), Maks Vergan (bobni) ter pevke Slavica Čok, Sonja Čok in Marie-Anne Scapin. Kasneje so pri skupini sodelovali še  Peter Gruden (kitara), Zdenko Cotič (kitara) ter Boris Tenčič (kitara, flavta). Skupino Labirint štejemo za eno  prvih progressive rock skupin na Slovenskem.

Rado Testen - Wendy (1969)
Rado Testen – Wendy (1969)

Testen je bil tudi velik podpornik obalne glasbene scene. Leta 1975 je (krajši čas kot vodja) sodeloval pri društvu Mandala, ki je v Kopru pod mentorstvom Vlada Šava (V prostorih kasnejšega društva DID, danes MKSMC-ja) prirejalo literarne večere in skrbelo za kulturno udejstvovanje mladih. Sodeloval je z velikim številom glasbenikov,  med njimi pa je bila ena pomembnejših skupina Maraton, ki je na obali delovala v začetku osemdesetih let. Rado je glasbi posvetil velik del svojega življenja, aktiven pa je bil tudi na drugih področjih. Pomembno vlogo je odigral pri   pobudi za oživitev igre pandolo. Skupaj s koprskima prijateljema (Franko Hmeljak in Božo Stražar) so v devetdesetih letih z organiziracijo turnirja Sv. Nazarij želeli obuditi staro istrsko igro. Danes je igra  registrirana kot živa kulturna dediščina, turnirsko igranje pandola pa poteka že več kot dvajset let. Zasluge za to imajo vsekakor Testen in njegovi somišljeniki.

Rado Testen leta 2013 (foto: Zdenko Bombek)
Rado Testen leta 2013 (foto: Zdenko Bombek)

Rado Testen je bil tudi velik podpornik našega glasbenega portala Muzikobala. Idejo o  vzpostavitvi glasbenega arhiva, ki naj bi vseboval vse glasbene skupine, ki so kadarkoli delovale v našem skupnem okolju, je sprejel z navdušenjem. Vzel si je čas in nam priskočil na pomoč pri urejanju arhiva HistObala. Z velikim veseljem smo prisluhnili njegovim glasbenim zgodbam, približal nam je dogajanje in dogodke iz zakulisja, pripovedoval nam je ozadja in dogajanja obalne glasbene scene, od časov Kamelonov do danes. Pri tem nam je priskrbel tudi veliko glasbenega ter slikovnega materiala, ki smo ga lahko uporabili in ga predstavili širši javnosti. Nenadna žalostna vest nas je pretresla. Ponosni smo, da smo imeli priložnost sodelovati z njim.

Uredništvo Muzikobala izreka iskrene sožalje družini ter vsem žalujočim prijateljem.

Rado, počivaj v miru!

Posnetek koncerta skupine Labirint v oddaji Slovenski Rock 1975, ki nam ga je lani posredoval Rado Testen.