Začetek 53. koncertne sezone DPG pomaknjen v 2016

0
388

Spoštovani novinarji in uredniki!


Koncertna sezona Društva prijateljev glasbe (krajše DPG) se letos prvič začenja z jesenskim molkom. Obveščamo vas, da je njen začetek pomaknjen na januar 2016. Razlog je negotova finančna situacija, ki onemogoča resno načrtovanje prihodnjih ciklov in posameznih dogodkov.

DPG vse od leta 1963 skrbi za redno koncertno dogajanje na najvišji ravni v celotni Obalno-kraški regiji in tako zapolnjuje vrzel javne koncertne ustanove. A kaj, ko za tovrstno nekomercialno umetnost nikoli ni bilo dovolj posluha in podpore, vse skromnejša kulturi namenjena sredstva pa so nemalokrat nerazumljivo porazdeljena.

Naj upravičimo naš trenutni glasbeni molk s pojasnilom, da smo s strani Mestne občine Koper šele ta teden (4. 11. 2015) izvedeli o višini sredstev in podpisali pogodbo z Mestno občino Koper za (že izvedeni) program in delovanje v letu 2015. Običajno smo rezultat razpisa prejeli že spomladi. Sredstev je manj kot za leto 2014. Kljub temu smo v letu 2015 realizirali že 7 umetniških dogodkov rednega programa “Amabile” in “Vivace” ter 2 poletna dogodka “Glasbeni oddihi“. Da smo lahko sezono 2014/15 izpeljali do konca, gre velika zahvala sponzorski podpori Banke Koper, da niti ne omenjamo neprecenljivega entuziastičnega dela sodelujočih. Ministrstvo za kulturo pa je kljub vrhunski kakovosti, vsebinski nadgradnji in inovativnemu pristopu v prezentaciji zavrnilo prijavo na razpis program koncertnega cikla Amabile: DPG ter mednarodno uveljavljene nastopajoče (med katerimi so tudi svetovno tolkalsko ime Nebojša Jovan Živković, violončelist Simfoničnega orkestra Bavarskega radia Jaka Stadler, eden najbolj perspektivnih slovenskih pianistov Ivan Skrt idr.) je komisija MK med drugim ocenila za “brez vidnejših referenc in dosežkov”; zasnovo programa cikla, v katerem je vsak dogodek oblikovan celostno na določeno pomenljivo temo, pa kot “brez večjih umetniških tendenc”. Negativen odgovor komisije MK smo prejeli že po zaključku cikla, ki pa je bil pri občinstvu in stroki sprejet z navdušenjem.

Ne glede na trenutno stanje našega občinstva v sezoni 2015/2016 ne želimo »pustiti na cedilu«. Kljub negotovosti ostajamo aktivni in pripravljamo tematsko zaokrožen program, s katerim bomo vsebinsko posegli na področje odnosa do kulture (v širšem smislu, ne samo kulture v umetnosti). V letu 2016 napovedujemo tudi Mednarodni bienale sodobne glasbe Koper, ki pa bo glede na razmere izjemoma terminsko pomaknjen na jesen 2016.
Podrobnosti o programu 53. koncertne sezone Društva prijateljev glasbe 2015/2016 boste izvedeli na novinarski konferenci januarja meseca, na katero vas bomo prijazno povabili. Vtise z minule sezone si lahko ogledate na YouTube portalu DPG.

Programski odbor Društva prijateljev glasbe – društvo v javnem interesu za kulturo

Društvo prijateljev glasbe
Gallusova 2, 6000 Koper
+386 30 696 512