Začenja se Poletje v Bertokih

0
1276

Kulturno športno društvo Samo Bertoki letos že sedmo leto zapored prireja festival »Poletje v Bertokih«. Na vrtovih palače Panatoiopolo v Bertokih se bodo zvrstili štirje večeri, ki bodo posvečeni različnim glasbenim zvrstem. Četrtkovi večeri v juliju bodo rezervirani za raznovrsten in kvaliteten izbor glasbe. Letošnji festival se začenja v ritmih irske glasbe. Nastopili bosta glasbeni skupini  Slainte ol’ friend in Trí fir. »Irski večer« bo 4. julija s pričetkom ob 20.30, vstop je brezplačen.

Festival »Poletje v Bertokih« bo letos organiziran že sedmo leto zapored. Kulturno športno društvo Samo Bertoki je skozi vsa leta organiziranja sledilo glavnim namenom projekta, ki so ohranjati tradicionalnih šeg in navad slovenske Istre, oživeti kulturno dogajanje v Bertokih in seveda ponuditi občanom ter občankam celotne Mestne občine Koper možnost za kvalitetno preživljanje prostega časa. Letošnja sezona festivala Poletje v Bertokih bo postregla s kar nekaj glasbenimi novostmi. Obiskovalci bodo lahko nazdravili z vrčkom piva ob zvokih irske glasbe, spomine na polpreteklo zgodovino pa bodo obujali na partizanskem večeru. Stalnica na programu pa ostajata Istrski večer in Blues večer, ki sta se udeležencem festivala najbolj priljubila.

Vodja projekta Maja Tripar: »Festival Poletje v Bertokih je v vseh letih svojega obstoja dosegel nivo, ki ga uvršča med pomembnejše poletne prireditve na obali. Organizatorji želimo vzdrževati kvaliteto ponujenega programa in za vsako leto pripravimo obiskovalcem nove in zanimive glasbene večere. V letošnji ediciji festivala velja izpostaviti predvsem Partizanski večer, kjer nas bodo z obiskom počastili člani Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinka Tomažič, za katerimi je izredno uspešna sezona nastopov«.

Palača Panatoiopolo naj bi nastala 1825, zgradila pa naj bi jo koprska družina Gravisi, ki so jo uporabljali kot letno rezidenco. Pred palačo, ki je žal v slabem stanju, je krasen vrt, katerega so aktivisti KŠD Samo počistili in sklenili, da mu posvetijo poletne četrtke. Listine in stari žigi pričajo o obstoju pevskega – bralnega društva “Samo”, ki je bil ustanovljen leta 1907. Ime društva je bilo izbrano v čast prvemu slovenskemu knezu Samu, ki je slovenski narod popeljal v neodvisno kneževino. Društvo je povezovalo jedro zavednih domačinov, med njimi je bil najbolj dejaven zavedni slovenski učitelj Josip Bertok. Zaradi nadaljevanja tradicije in ohranitve spomina na pevsko – bralno in godbeno društvo so na občnem zboru 1. avgusta 1997 sprejeli sklep, da se društvo imenuje Kulturno društvo “Samo” Bertoki. Oktobra 2007 je društvo praznovalo 100 let obstoja.

Program »Poletja v Bertokih«:

4. julij: »Irski večer«;

11. julij: »Partizanski večer«;

18. julij: »Blues večer«;

25. julij: »Istrski večer«.

VSTOP PROST!