Vrača se festival Kitarika

0
539

Društvo Kitarika v sodelovanju z Glasbeno šolo Koper prireja festival Kitarika, ki bo 17., 18. in 19. maja 2019. Prireditev, ki je doživela prvo izvedbo pred dobrim desetletjem, ima cilj oplemenititi kulturno dogajanje v Kopru.

Koncertni cikel Kitarski večeri v starem mestnem jedru Kopra, ki običajno odpira vrata koprskim poletnim glasbenim prireditvam, je tokrat spomladansko obarvan in gostuje na treh znanih zgodovinskih lokacijah: samostanu sv. Ane, protokolarni dvorani sv. Frančiška in v palači Gravisi-Barbabianca na Glasbeni šoli Koper.

Mladostno in razposajeno ga bodo odprli kitaristi – dijaki Umetniške gimnazije Koper, ki s svojo nadarjenostjo, vztrajnostjo ter navdušenim igranjem kot solisti in v različnih komornih zasedbah bogatijo številne nastope na šolah in drugih dogodkih v širšem prostoru.

Sobotni večer predstavlja vrhunec festivala, saj bo prvič v Sloveniji nastopil eden izmed najbolj priznanih svetovnih klasičnih kitaristov Lukazs Kuropaczewski iz Poljske. Znan po svojem izjemnem glasbenem temperamentu in zavidljivi tehnični dovršenosti navdušuje občinstvo širom sveta. Pripadnost samemu svetovnemu vrhu dokazuje tudi prevzem katedre za klasično kitaro na priznani Univerzi za glasbo in umetnost v Gradcu.

Epilog festivala bo zaznamoval koncert italijanskega kitarskega sestava iz Pordenona EnArmonia Guitar Ensemble, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo in z navdihujočo orkestrsko igro. Vedno izviren izbor repertoarja in odlična izvedba prispevata k njihovi izjemni priljubljenosti med občinstvom.

Festivalsko dogajanje bodo vsebinsko dopolnila zanimiva predavanja in mojstrski tečaji namenjeni učiteljem kitare glasbenih šol Slovenije. Del predavanj, ki jih bosta izvedla mednarodno priznana pedagoga in kitarista Josué Gutiérrez iz Mehike in Angela Tagliariol iz Italije, bo posvečen orkestrski igri.

Zaradi velikega zanimanja za koncert Lukazsa Kuropaczewskega, ki bo v soboto, 18. maja 2019 ob 19.00 v Protokolarni dvorani sv. Frančiška v Kopru predlagamo, da si vstopnice zagotovite pravočasno na naslovu: [email protected].

Ostala dva koncerta sta brezplačna.

Za finančno podporo se zahvaljujemo Mestni občini Koper in Luki Koper ter Radiu Koper za medijsko sponzorstvo.

 

Več info:

Tanja Brecelj Vatovec

[email protected]

041 323 306