Rudi Bučar v sredo na Radiu Live

0
459
Rudi Bučar (foto: arhiv Rudi)

“To glasbeno leto je zagotovo moje”. V sredo 16.4.2014 bo Rudi Bučar nastopil na Radiu live.

Prenos koncerta Radio Live si lahko ogledate na tudi portalu Muzikobala www.muzikobala.com/streaming

Glasbena pot Primorca Rudija Bučarja je vijugasta, na potovanju skozi čas se namreč dotika različnih žanrov. Ob tem pa je vseskozi, kot pravi sam, v njegovem srcu rodna Istra. In v isti sapi doda, da je po duši roker. Obe ljubezni, Istro in trde ritme, rad vključi tudi v svoje albume. Že v osnovni šoli je s prijateljem in kasnejšim stalnim sodelavcem Gabrom Radojevičem ustanovil rock skupino Spirits, s katero je izdal glasbeni prvenec Zemljin krik. Pod vplivom kultnega obalnega fotografa in glasbenika, pokojnega Luciana Kleve, je spoznal glasbene odtise časa v rojstni Istri. Opravil je zahteven raziskovalni podvig, posnel ure in ure gradiva, ki so leta 2003 doživeli novo rojstvo v Rudijevem prvem samostojnem albumu, Kapotu. Z njim je javnosti približal istrske ljudske napeve skozi sodoben glasbeni jezik. A njegovo etnomuzikološko udejstvovanje ni zastalo na tej točki. Z drugim samostojnim albumom, Kambiamentom,  je leta 2007 istrsko glasbeno zapuščino preoblekel s še prepričljivejšim avtorskim zamahom. Pred dvema letoma pa je izdal tretji samostojni album, Rudi in Istrabend. V tej zasedbi sta se ob Rudiju (z)našla dva glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac.

Rudi tistim, ki ne razumejo njegovega glasbenega vijuganja oziroma spogledovanja z različnimi glasbenimi žanri, odgovarja: “Josipa Lisac pravi, da glasba ali je – ali pa je ni. Glasba je lahko povsod. Rad jo imam – tako, na splošno. Drži, poslužujem se različnih stilov, a ob tem vedno gojim svoje korenine. In t(ak)o  bom delal še naprej. Tu in tam pa me bo vedno občasno zaneslo v druge projekte in vode, kot je bila recimo letošnja Ema, ki mi, mimogrede, ostaja v prijetnem spominu, saj mi je bilo v veliko zadovoljstvo, nastopiti s tako prekaljenimi mački (Elevators – op. a.).”

Kaj pa imata skupnega minuli prvi Istrski maraton, ki je minulo nedeljo navdušil ljubitelje teka, in Rudi Bučar? “Videospot in pesem, nič drugega,” zatrdi v smehu. A vseeno skrbi za vzdrževanje kondicije – letos je navdušen nad nordijsko hojo – saj ima za letos precej glasbenih načrtov: ” Po Emi me sedaj čaka najprej festival Melodije morja in sonca, nato pa še Slovenska Popevka. Že konec aprila izide plošča Cantema, kjer sem (le) kot avtor – zanjo sem se lotil istrskih priredb in nekaj avtorskih skladb v tem stilu. Konec septembra pa bom izdal tudi svojo ploščo s skladbami, ki jih publika že pozna, saj so se že vrtele na radijskih postajah. Bom pa na ploščo vključil seveda še marsikaj novega.” Če je bil gostobeseden pri razkrivanju načrtov za letošnje leto, za katerega pravi, da bo njegovo, kar se glasbenega ustvarjanja tiče, pa je Rudi malenkost bolj zadržan pri napovedi tokratnega nastopa v oddaji Radio Live!: “Nastopil bom sam. Igral bom tako svoje skladbe kot istrsko glasbo. Prepričan sem, da bomo skupaj s publiko pričarali posebno vzdušje, ki ga ne gre zamuditi!” Pa pričakuje kakšno presenečenje s strani voditelja (Blaž Maljevac – Maljo, op. a.)? Rudi je iskren: “Bolj kot pričakujem se tega bojim. Maljo ima pogosto “odbita” presenečenja. Ta so sicer, priznam, vedno zelo na mestu. A strah ostaja (smeh).” Med nastopi na festivalih in delu na ploščah bo v kratkem nastopil v izolskem Moby Dicku, 10. maja pa ga čaka še koncert v italijanski Toskani.

Vir: Anita Urbančič, Radio Koper