Intervju: Jure Lesar (Eskobars)

0
949
Jure Lesar - Eskobars (foto: Zara Kastelič)

Z Juretom Lesarjem, gonilno silo zelo obetavne piranske zasedbe Eskobars, sva spregovorila o njihovem prihajajočem drugem albumu Ni Dovolj, ki bo uradno izšel 17. aprila, njegov release party pa se bo odvijal v ljubljanskem Kinu Šiška istega dne. Nekaj besed sva namenila tudi morebitnemu preboju benda v tujino in pa obvezno še o obalni glasbeni sceni.

Jure Lesar (foto: Alan Radin)
Eskobars na Radiu Live (foto: Alan Radin)

Na kratko mi najprej opiši kako ste preživeli leta od izida vašega prvenca do danes?

Po izidu prvenca smo se nekako spravili igrat naokoli, kolikor nam je uspelo urediti ‘špilov’. Kakšno leto po njegovem izidu sploh nismo naredili nič novega, šele čez dve leti smo začeli delati resno na novi plati. Dosti komadov smo dobesedno vrgli v smeti, ker nismo bili zadovoljni s temi izdelki. Vmes smo se tudi malenkost razšli in sem potem na koncu začel jaz ustvarjati določene komade, kot so Hodim Naprej, Hladne Noči, Vidim Ti v Očeh in na koncu smo se spet zbrali skupaj. Ostale člane sem nekako zanimiral s temi štikli, da bi se spravili delati novo plato in res smo ustvarjali do zdaj. Tako je končno prišel drugi izdelek.

Zakaj smo na nov izdelek zasedbe Eskobars morali čakati toliko časa? Napovedan je bil namreč že za začetek leta 2013, če se ne motim?

Ja, moramo vedeti, da gre tu za ustvarjanje muzike, še vedno. Nikoli nisi dovolj zadovoljen z izdelkom, vedno hočeš narediti nekaj več, dati od sebe nekaj več. Samo zato gre. In hočem povedati tudi to, da ne moreš natančno napovedati datuma. Naredili smo napako, ker smo napovedovali, namesto, da bi bili tiho in ko bi bili res odločeni, bi napovedali. Ampak smo mislili, da nam bo uspelo že prej.

Glede na slišane nove single lahko predvidevam, da bo novi album zvenel stabilnejše, bolj zrelo in še bolj živahno kakor prejšnji. Poleg tega pa kaj lahko še pričakujemo?

Recimo, da so teksti bolj enostavni kot na prvi plati. Prva plošča nas je itak nekaj naučila in nam dala tudi en davek… nočem pa reči, da bo nova plošča boljša. Vsak ima svoje poglede, ampak meni se zdi, da smo stopili korak naprej. Po mojem mnenju smo pač presegli prvo ploščo in to je za bend velik uspeh. Dosti bendov naredi namreč samo prvo ploščo, nekateri pa naredijo prvo ploščo in jo z drugo userejo, mi pa smo prvo presegli in to je za nas velik uspeh. Ponovni.

Ali bodo tudi na novem albumu kakšni gostujoči glasbeniki, tako kot na prejšnjem? Ali bo Grammatikov remix komada Brave Man tudi v albumu?

Komada Brave Man ne bo na plošči. Tako smo se odločli, da ne bi naredili mineštre iz tega. Že tako so si komadi sami po sebi precej različni, glede na obdobje pač. Pred dvemi leti je bilo na primer neko drugo obdobje, ki se prav sliši v komadih, če boste poslušali plato. Drugače pa gostje so bili razni, Jani Hace, ki je igral bas v enem komadu, imeli smo Neisho, ponovno, potem je bil Jure Rozman, Anže Langus. Kdo je še bil? Sekulovič in podobni.

Eskobars (foto: arhiv skupine)
Eskobars (foto: arhiv skupine)

S katerim izmed naštetih pa je bilo sodelovanje najbolj zabavno, zanimivo?

Zdaj nočem govoriti, s kom je bilo bolj zabavno delati, ampak s Hacetom je bilo res zabavno snemat, ker smo delali skupaj z njim tudi te zadnje štikle in smo se imeli res lepo. Skupaj smo komad igrali tudi v živo.

Ali imate v planu kakšen preboj v tujino ali kakšno evropsko turnejo in na kakšen način nameravate to izpeljati?

Sedaj smo bili v Italiji. V Milanu in njegovem predmestju smo imeli tri koncerte, tam smo dobili kontakte od ljudi in se tudi spoprijateljili z enim agentom, ki v bistvu bookira bende po Evropi. Odločili smo se, da če naredimo angleško verzijo plate, nam bo pač zrihtal koncerte na Češkem, Avstriji, Nemčiji in podobno. Za zdaj še čakamo na planiranje turneje, ampak septembra bomo spet šli v Italijo z izdelkom, ki ga bomo poskusili narediti v angleščini in se bomo takrat dogovorili za naprej.

V primeru, da bi prišlo do evropske turneje, koga bi povabili kot predskupino?

Predskupino? Mislim za predskupino bi najraje imeli še kakšne fante zraven, ki so kul, da bi se družli in tako. Vendar trenutno nimamo niti nekega spodobnega prevoznega sredstva, da bi vsi skupaj zlezli noter, v takšen kombi. Dobro, če bi imeli dosti denarja od tega in bi zaslužli za en kombi, bi povabili še eno predskupino… drugače pa ne vem, koga bi vzeli sabo. Res ne vem. Kdo bi nam bil predskupina? Prej bi lahko bili mi predskupina nekomu. Nismo zdaj spet nek’ bend. Je pa res, da smo eni redkih bendov na obali, ki igrajo svojo avtorsko muziko. V bistvu čim je še kakšen bend, ki zna dobro igrat in preigravat pesmi, čim je neka konkurenca, si lahko ti na koncu še boljši. Tu se gre za neko zdravo tekmovanje med sabo. Pa lahko bi se tudi več družili skupaj. Ne vem. Škoda, da se jih danes bolj malo loti ustvarjanja svojih pesmi. Mogoče pa nisem zasledil, no.

Jure Lesar - Eskobars (foto: Rock Otočec)
Eskobars na Rock Otočcu (foto: Rock Otočec)

Ali pogrešate kakšen primeren klub za koncertiranje na obali?

Seveda, saj jih ni. Mislim nazadnje je bil edini tak resen klub zaprtega tipa, klub Maona. Od takrat naprej obala nima nekega resnega kluba, vse kar ostane je edino še Kanela bar, ampak to je pač odprtega tipa. Je pa danes edina alternativa. Razen MKC v Kopru, kjer se bomo tudi poskusili dogovoriti, da igramo. Sicer smo se že nekaj pogovarjali. Zdi se mi pa škoda, da smo obalni bend, pa da ne bi nikoli igrali v MKC-ju.

Ljudje pravijo, da ste Kanela bend. Ali to drži?

Mah, Kanela bend. Se ne bi imel lih za Kanela bend, ampak tam smo pač odraščali. Jaz mislim, da je Dragan dal dosti tej mladini. Mislim, da smo lahko veseli, da obstaja še en tak plac, kamor greš lahko v petek zvečer ven in poslušaš dobro muziko in se družiš. Mislim, da je to edina svetla točka Portoroža. Mislim, da je edini bar, ki ima neko energijo, takšno pristno in posebno. Je poseben bar, zato radi tja zahajamo, tisto je naša baza. Itak pa je Dragan oče od Bogdana. Tako, da najbrž nas imajo zaradi tega za Kanela bend. Jaz sebe nimam za Kanela bend. Jaz pač imam rad Kanelo, imam rad Dragana in to je to.

Kaj pa govorice, da bo Kanela zaprla, so resnične?

Mislim zdej ne vem, nisem toliko v temu notri in tudi nočem preveč govoriti o tem. Samo lahko pa eno stvar povem. Ljudje, ki mislijo zapreti Kanelo ali, ki jim je to nek’ cilj, da si ženejo k srcu, se sploh ne zavedajo kaj bodo vzeli mladini. Kam bodo pa sploh mladi še lahko šli? Kje je še kakšen tak prostor? V glavnem s tem bodo vzeli še eno stvar mladim. Naj se odločijo ne, mislim, treba se je zavedati določenih stvari.

Baje ste dobili priznanje Občine Piran, drži?

Ja, tako je.

Ali bi aktivno sodelovali pri morebitni ustanovitvi kakšnega novega mladinskega ali alternativnega kluba v naši občini?

Občina Piran je nagradila skupino Eskobars (foto: Aleš Rosa)
Eskobars prejeli občinsko nagrado “Sonček Pirana” (foto: Aleš Rosa)

Da bi mi ustanovili?

Takoj! Komaj čakamo. Mislim, komaj čakamo, da se nekdo spravi. Jaz na primer nisem tip človeka, tak, ki bi bil nek’ organizator in bi požiral neke birokratske zadeve in se ukvarjal z nekimi papirji. Mislim, pač nisem tip za to, ampak vsekakor podpiramo to. Če bo kaj v naši moči, bi vsekakor sodelovali pri tem. Z veseljem.

Ali imate kakšen priljubljen obalni bend? Tudi kakšnega, ki ne obstaja več?

Na prvem mestu mi je všeč, kar je Brecelj naredil s ploščo Cocktail. Ko sem jo slišal, nisem mogel verjeti, da to obstaja na tej naši zemlji. To se mi zdi res vrhunsko, čeprav Brecelj ni ravno avtohtoni Primorec, ampak je že več let tu, tako, da ga imam za Primorca po eni strani. Potem mi je všeč, kar so naredili Zmelkoow v prvih letih delovanja. Tiste plošče sem zelo rad poslušal v osnovni šoli in tudi velik fen sem bil. Velikokrat sem se spraševal, zakaj niso Zmelkoow res velik bend pri nas v Sloveniji. Tega nisem nikoli razumel. Ampak z leti se je izkazalo, da so jih začeli klicati na koncerte in so itak ratali kar znani. Vsaj tako mislim, mogoče pa se motim. Potem mi je zelo všeč kaj je delal Danilo Kocjančič, pa Mef. To mi je bilo tudi zelo všeč. Mislim, da sta bila dobra kombinacija. Koga bi še izpostavil?  Samo žalostno je to, da je vse to našteto staro več let, zato bi najraje izpostavil koga novega, ampak nisem nič zasledil. Mogoče tudi, ker ne spremljam dosti glasbene scene na obali. Jaz upam, da bo čim več mladih bendov. Naša želja kot bend je, da bi vplivali na ene mlajše fante ali punce, da ustvarjajo. Da naredijo nek’ bend, no. To si želim narediti. Samo poznam pa ta bend, ki sem ga prvič videl, te mladeniče Stillout iz Kopra. Oni so mi kar všeč, ker so res mlad bend. Ko sem jih videl, sem bil res vesel. Čeprav so komaj začeli, ampak nima veze. Vseeno je lepo pri srcu videti ene mlade, ki igrajo rock’n’roll in res čutijo. Se vidi na njih, da čutijo.

Za konec mi povej še, kako bi z eno povedjo prodal vaš novi album Ni Dovolj?

Full sem slab v marketingu. Slab sem v reklamiranju. Ne maram reklam, jih sovražim. Sigurno so neki momenti na tem albumu, kar mislim da še ni bilo narejeno na slovenskih tleh, tako bi prodal album. Nekaj posebnega in svežega je. Full se veselim tega izdelka.