Rudi Bučar in Kvartet 7 Plus z novo ploščo “Kantajmo”

Izolski Kvartet 7 Plus je v sodelovanju z Rudijem Bučarjem posnel ter izdal novo ploščo z istrsko ljudsko glasbo z naslovom “Kantajmo”.

Kvartet 7 Plus Kantajmo coverSodelovanje med Rudijem Bučarjem in izolskim Kvartetom 7 Plus je obrodilo izid nove plošče istrskih ljudskih pesmi, ki jih je Rudi prearanžiral za manjše komorne vokalne sestave. Plošča z naslovom »Kantajmo« je konec maja 2014 izšla pri založbi Celinka. Na zgoščenki je zbranih deset skladb, vse so v izvedbi izolskega Kvarteta 7 Plus.

Zamisel o »drugačni« plošči z istrsko ljudsko vsebino se je Rudiju porodila že v letu 2013. Potem ko se je zavedel, da je komorno petje dandanes skoraj potonilo v pozabo, ljudska glasba, predvsem istrska, pa se v takih oblikah glasbenega udejstvovanja le redko pojavlja, je Rudi s prearanžiranimi ljudskimi pesmi, tudi nekaj avtorskimi, želel postaviti mejnik oz. nek novi začetek zgodbi, ki se bo, kot pravi, nadaljevala tudi v prihodnje. Za realizacijo, vajo ter snemanje albuma »Kantajmo« so bili potrebni dobri trije meseci. Ploščo sta producirala Rudi Bučar ter Gaber Radojevič (Studio Parametrik).

Rudi Bučar o plošči:

Rudi_Bucar_foto_Bojan_Stepancic (1)
Rudi Bučar (foto: Bojan Stepačič)

»Vse manj kantamo. Razlogov za to je več, a ne ozirajmo se nanje in poiščimo način, kako bi vrlino, ki je zapisana v genski zasnovi istrskega človeka, ponovno oživeli in ji nenazadnje preprečili, da gre v pozabo. Plošče Kantajmo se nisem lotil nič drugače od svojih rpedhodnih projektov (Kapot, ZKP 2004; Kambiament, Dallas Records 2007; Rudi Bučar in Istrabend, Celinka 2012). Preprosto ostajam zvest kulturni dediščini. Od predhodnih treh se nova razlikuje samo v tem, da je aranžirana za manjše, komorne moške vokalne sestave (bande, škuadre, klape, …). Plošča Kantajmo zajema tako priredbe istrskih ljudskih napevov, kot avtorske skladbe v tovrstnem slogu. V veliko čast mi je, da je moje aranžmaje odpela in posnela ena boljših slovenskih manjših vokalnih zasedb Kvartet 7 Plus iz Izole«.

Leon Bučar (Kvartet 7 Plus) o plošči:

“Kar nekaj srečnih naključij se je moralo zgoditi, da je nastal projekt »Kantajmo«. Rudi je iskal skupino, ki bi njegove priredbe skladb posnela, Mi, Kvartet 7 Plus, pa smo iskali material za CD, s katerim bi obeležili 20. letnico obstoja kvarteta. Po prvih poskusnih posnetkih smo na obojestransko zadovoljstvo pristopili k snemanju plošče, ki je ugledala luč sveta 28. aprila 2014. Z zornega kota pevca, so priredbe istrskih ljudskih pesmi in avtorskih pesmi v tovrstnem stilu aranžirane tako, da jih bodo manjše skupine in tudi zbori z veseljem peli. Osnovne melodije pesmi ostajajo, le tu pa tam aranžmani štiriglasnega petja presenetijo s kakim akordom, ki pesem še obogati ali, če hočete posodobi.”

Skladbe na plošči Kantajmo (Celinka, 2014):

  1. Oljki (Bučar/Mikolič)
  2. 3 x 7 (Istrska ljudska/Bučar)
  3. In mezzo al mare (Istrska ljudska/Bučar)
  4. Medežija (Bučar)
  5. Sulla riva del mare (Istrska ljudska/Bučar)
  6. Trajnananinanena (Istrska ljudska/Bučar)
  7. Mula Jole (Istrska ljudska/Bučar)
  8. Kemu si dala rožice (Istrska ljudska/Bučar)
  9. Noi volemo (Istrska ljudska/Bučar)
  10. Zmeron moja (Bučar)
Matjaž Derin
je neprepirjliv glasbeni frik, upokojeni glasbenik, muzik meneđer, pošten ekonomist, organizator in obiskovalec koncertov ter dober poznavalec obalne glasbene scene... pa velik zaščitnik obalnih bendov. Predvsem pa podpornik avtorske glasbe ter "hejter" cover bendov.

Latest articles

174,2k Followers
Follow

Related articles