Rudi Bučar in Kvartet 7 Plus z novo ploščo “Kantajmo”

0
525

Izolski Kvartet 7 Plus je v sodelovanju z Rudijem Bučarjem posnel ter izdal novo ploščo z istrsko ljudsko glasbo z naslovom “Kantajmo”.

Kvartet 7 Plus Kantajmo coverSodelovanje med Rudijem Bučarjem in izolskim Kvartetom 7 Plus je obrodilo izid nove plošče istrskih ljudskih pesmi, ki jih je Rudi prearanžiral za manjše komorne vokalne sestave. Plošča z naslovom »Kantajmo« je konec maja 2014 izšla pri založbi Celinka. Na zgoščenki je zbranih deset skladb, vse so v izvedbi izolskega Kvarteta 7 Plus.

Zamisel o »drugačni« plošči z istrsko ljudsko vsebino se je Rudiju porodila že v letu 2013. Potem ko se je zavedel, da je komorno petje dandanes skoraj potonilo v pozabo, ljudska glasba, predvsem istrska, pa se v takih oblikah glasbenega udejstvovanja le redko pojavlja, je Rudi s prearanžiranimi ljudskimi pesmi, tudi nekaj avtorskimi, želel postaviti mejnik oz. nek novi začetek zgodbi, ki se bo, kot pravi, nadaljevala tudi v prihodnje. Za realizacijo, vajo ter snemanje albuma »Kantajmo« so bili potrebni dobri trije meseci. Ploščo sta producirala Rudi Bučar ter Gaber Radojevič (Studio Parametrik).

Rudi Bučar o plošči:

Rudi_Bucar_foto_Bojan_Stepancic (1)
Rudi Bučar (foto: Bojan Stepačič)

»Vse manj kantamo. Razlogov za to je več, a ne ozirajmo se nanje in poiščimo način, kako bi vrlino, ki je zapisana v genski zasnovi istrskega človeka, ponovno oživeli in ji nenazadnje preprečili, da gre v pozabo. Plošče Kantajmo se nisem lotil nič drugače od svojih rpedhodnih projektov (Kapot, ZKP 2004; Kambiament, Dallas Records 2007; Rudi Bučar in Istrabend, Celinka 2012). Preprosto ostajam zvest kulturni dediščini. Od predhodnih treh se nova razlikuje samo v tem, da je aranžirana za manjše, komorne moške vokalne sestave (bande, škuadre, klape, …). Plošča Kantajmo zajema tako priredbe istrskih ljudskih napevov, kot avtorske skladbe v tovrstnem slogu. V veliko čast mi je, da je moje aranžmaje odpela in posnela ena boljših slovenskih manjših vokalnih zasedb Kvartet 7 Plus iz Izole«.

Leon Bučar (Kvartet 7 Plus) o plošči:

“Kar nekaj srečnih naključij se je moralo zgoditi, da je nastal projekt »Kantajmo«. Rudi je iskal skupino, ki bi njegove priredbe skladb posnela, Mi, Kvartet 7 Plus, pa smo iskali material za CD, s katerim bi obeležili 20. letnico obstoja kvarteta. Po prvih poskusnih posnetkih smo na obojestransko zadovoljstvo pristopili k snemanju plošče, ki je ugledala luč sveta 28. aprila 2014. Z zornega kota pevca, so priredbe istrskih ljudskih pesmi in avtorskih pesmi v tovrstnem stilu aranžirane tako, da jih bodo manjše skupine in tudi zbori z veseljem peli. Osnovne melodije pesmi ostajajo, le tu pa tam aranžmani štiriglasnega petja presenetijo s kakim akordom, ki pesem še obogati ali, če hočete posodobi.”

Skladbe na plošči Kantajmo (Celinka, 2014):

  1. Oljki (Bučar/Mikolič)
  2. 3 x 7 (Istrska ljudska/Bučar)
  3. In mezzo al mare (Istrska ljudska/Bučar)
  4. Medežija (Bučar)
  5. Sulla riva del mare (Istrska ljudska/Bučar)
  6. Trajnananinanena (Istrska ljudska/Bučar)
  7. Mula Jole (Istrska ljudska/Bučar)
  8. Kemu si dala rožice (Istrska ljudska/Bučar)
  9. Noi volemo (Istrska ljudska/Bučar)
  10. Zmeron moja (Bučar)