Novice

Objavljeno maj 11th, 2018 | Samo Turk

0

Prijavite se na Muzofilski praznik glasbe 2018

MUZOFILSKI PRAZNIK GLASBE se bo odvil 21. 6. 2018, in se tako pridružil priznani mednarodni iniciativi ‘Fête de la Musique’, ki poteka v več kot 100 državah in 400 mestih po celem svetu. Gre za enodnevni festival, na katerem se na zunanjih prizoriščih v mestih in njihovih okolicah predstavijo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov. S tem praznikom obeležujemo pomen glasbe kot aktivnosti, sredstva komunikacije, sredstva mediacije, predvsem pa medija povezovanja raznolikosti in vedno vnovičnega odkrivanja novih zgodb in navdihov. Festival ‘Fête de la Musique’ se vsako leto odvija na dan poletnega solsticija, 21. junija, in že od prve edicije leta 1982 izpostavlja pomen raznolikost glasbene kulture za ohranitev in razvoj lokalnega, regionalnega in svetovnega kulturnega bogastva in tradicij. Zaradi žanrske raznovrstnosti in odprtega značaja Praznik glasbe predstavlja odlično popestritev bogatega kulturnega in družabnega dogajanja v starem mestnem jedru tako za domačo publiko kot tudi za turiste, ki jim nudimo edinstven vpogled v slovensko glasbeno kulturo.

Združenje Muzofil se je letos namenilo tovrstni praznik pripraviti tudi na območju Občine Piran v partnerstvu s Slovenskim glasbeno-informacijskim centrom – SIGIC, ki bo praznik pripravil v Ljubljani ter obenem prevzel povezovalno vlogo organizatorjev lokalnih Praznikov glasbe tudi v Mariboru in Murski Soboti. Glasbene aktivnosti se bodo na ta dan odvijale predvidoma od 10. do 22. ure na različnih lokacijah na prostem, od piranske Punte do lucijske Divje plaže. S postavitvijo prizorišč na nekoliko bolj neznane kotičke bomo obiskovalce spodbudili k spoznavanju še neodkritih delov obale. V večernem delu programa se bo dogajanje preselilo v ožje okolice različnih lokalov, kjer se bo glasbeno dogajanje nadaljevalo. Poleg sodelujočih glasbenih zasedb muzofilskih članov, bomo v organizacijskem odboru projekta k sodelovanju privabili lokalne glasbene ustvarjalce (pevske zbore, mladinske skupine, pevske skupine, osnovne in srednje šole, glasbene šole, orkestre, DJ-je, glasbene kolektive ipd.), ki se bodo na prireditvi ne zgolj predstavljali širši skupnosti, temveč se bodo med seboj tudi spoznavali ter tako pripomogli k bogatenju lokalne glasbene ustvarjalnosti. K sodelovanju bomo povabili tudi zunanje sodelavce, ki bodo zagotovili, da se predstavi na prazniku vrhunske izvajalce iz najrazličnejših zvrsti.

S tem dejanjem, organizacijo in izvedbo Praznika glasbe, Združenje Muzofil postavlja Piran, Portorož in Lucijo na svetovni zemljevid krajev, ki obeležujejo pomen glasbe in se pridružujejo tej mednarodni iniciativi. ‘Fête de la Musique’ je svetovni praznik glasbe; glasbe brez žanrskih omejitev, glasbe, ki je dostopna vsem in ki je v veselje tako glasbenikom kot občinstvu. Odvija se po naslednjih smernicah:
● festival je namenjen živi glasbi, glasbenikom, raznolikim glasbenim žanrom, ljubiteljem in profesionalcem,
● vsi koncerti/nastopi so brezplačni za poslušalce,
● (so-)organizatorji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju,
● festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih…,
● v kolikor se koncerti odvijajo v zaprtem prostoru je do njih zagotovljen brezplačen dostop,
● glasba se pojavi na neobičajnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni prostori.

K sodelovanju vabimo glasbenike vseh generacij in zvrsti, da se nam pridružijo in predstavijo svoje ustvarjanje ter slovensko glasbo v neposrednem stiku s publiko in na malo manj običajnih, zato pa bolj zanimivih mestnih ulicah in prostorih. Ker Praznik glasbe izpostavlja pomen živih glasbenih nastopov stremimo k temu, da se na ta dan na čim večjem prostoru, čim več prizoriščih ne predvaja glasba iz zvočnikov. Tudi izvajalci na ta dan praviloma nastopijo raje brez kot z ozvočenjem in izkoriščajo akustiko prostorov.

Prijave do 15. maja preko spletnega obrazca SIGIC. (Po tem datumu bomo prijave sprejemali zgolj na [email protected])

Več informacij: www.praznikglasbe.si | www.muzofil.org | http://fetedelamusique.fr/

 

Tags: , , , ,


Objavil-a

- glasbenik, učitelj kitare, fan fizičnih nosilcev zvoka, petina skupine Toxine in ustrezen del številnih drugih sestavov. Zadnje čase tudi "novinar".Komentiranje je izključeneno.

Nazaj na vrh ↑

Send this to a friend